Annonce
Udland

Dansker i røg-tåget San Francisco: Det er lidt klaustrofobisk

Et satellitbillede fra Californien viser, hvordan røgen fra skovbrandene i den nordlige del af delstaten har bevæget sig ned over blandt andet storbyen San Francisco.

Masker og luftfiltre bliver revet væk i San Francisco, der er forvandlet til verdens mest luftforurenede sted.

Indbyggerne i storbyen San Francisco hamstrer luftfiltre og masker, efter at røgen fra store skovbrande flere timers kørsel nord for byen er drevet ind over byen og ligger som en grå dyne over millionbyen.

Det fortæller Joachim Majholm, der er medejer af restauranten Kantine, som laver dansk mad.

- Det er helt ekstremt og meget overraskende, siger han.

- Alle skoler er lukket i dag, så alle børn er hjemme. Der ligger en tyk, tyk dis. Det er vi vant til, for der er meget tåge i San Francisco, men det her er en anden slags. Du kan mærke den i øjnene og i halsen og alle steder.

- Folk er desperate for at få de her masker og luftfiltre, som derfor er helt væk. Selv om man har det, er det stadig ubehageligt at være indendørs. Husene er bygget pivåbne. Og man går jo ikke ud. Kun hvis man virkelig skal.

Røgen stammer fra de skovbrande i den nordlige del af Californien, hvor mere end 60 mennesker er omkommet og flere hundrede er savnet, efter flammerne har raseret mindre byer.

I San Francisco viser målinger af luftkvaliteten, at røgen har gjort byen til det mest forurenede sted på Jorden netop nu.

Ifølge Joachim Majholm er aktiviteten i byen dalet, i takt med at luften er blevet tykkere.

- Vi har jo en restaurant, og vi kan mærke, at folk holder sig indendørs. Der er ingen trafik. Jeg kender mange, der har booket en flyrejse eller taget deres bil og er rejst væk, siger han.

- Jeg er gammel ryger. Det føles, som når man vågnede, morgenen efter man havde røget 20 smøger. Man er helt tør i halsen. Det kradser. Det ændrer også ens stemme. Min søn vågnede i går og kunne næsten ikke snakke.

I starten har Joachim Majholms familie forsøgt at forholde sig rationelt og roligt til den dårlige luft.

- Vi har ignoreret det en lille smule og tænkt, at det går nok væk. Men i går fik jeg en lille smule panik på. For nu var det meget ubehageligt at kunne mærke det så meget, siger han.

- Og så fornemmelsen af at man ikke kan få fat i noget som helst. Jeg fik fat i en pakke af de sløveste masker, der sikkert ikke hjælper. Når man har haft dem på et kvarter, kan man se, at de er helt mørkegrå, der hvor man ånder ind.

- Det føles en smule klaustrofobisk.

Ifølge Joachim Majholm lyder de lokale prognoser, at der først kommer noget tiltrængt vind over byen i slutningen af weekenden.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce