Annonce
Indland

Danske politikere frygter Trump-triumf i USA

Rigmanden Donald Trump som USA's næste præsident er en skræmmende tanke, lyder det fra Christiansborg.

Den kontroversielle rigmand Donald Trump kæmper i øjeblikket for at blive Republikanernes præsidentkandidat i USA og i sidste ende sit lands næste præsident.

Inden tirsdagens primærvalg i staten New Hampshire står det fast, at støtten fra Christiansborg er til at overse.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Trump reelt har en chance for at vinde, men han håber det ikke.

Trump har tidligere udtalt, at han kunne skyde nogen uden at tabe stemmer. Og så er der udtalelsen om, at alle muslimer skal nægtes indrejse til USA.

- Det er helt forrykt. Det er bare sådan en vild udtalelse. Jeg tror ikke, han har tænkt nærmere over det. Han ville sikkert bare sige noget interessant, siger Espersen.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kalder Trump for en højtråbende populist.

- Hvis han bliver præsident, vil det være en katastrofe. Han er utilregnelig. Han er populist, og han råber til højre og venstre.

- Udenrigspolitisk er han en beundrer af Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.), og det vil være forfærdeligt for den internationale politik, hvis én som Trump får mulighed for at trykke på atombombe-knappen, siger SF'eren.

En anden tidligere udenrigsminister, De Radikales Martin Lidegaard, havde for et halvt år siden udelukket Trumps mulighed for at blive præsident. Det tør han ikke længere.

- I vores verden lige nu er der brug for besindige mennesker, der også har et internationalt udsyn. Trump lader ikke til at være en mand, der vil bygge broer. Han er nærmere en mand, der skaber kløfter, siger Lidegaard.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, håber, at alle andre end Trump vinder præsidentvalgkampen.

- Det vil være decideret skræmmende, hvis Republikanerne nominerer Trump til deres præsidentkandidat. Hans udenrigspolitik flagrer fra det ene mærkelige forslag til det andet uden rod i noget, der ligner virkelighed, siger Aastrup Jensen.

Mogens Jensen, Socialdemokraternes udenrigsordfører, hæfter sig ved, at Trump har haft held med sin strategi indtil videre.

- Han prøver i sin valgkamp at finde en populistisk position, som skal slå til hos primært hvide, ældre amerikanere, siger Mogens Jensen.

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens udenrigsordfører, kalder Trump for farlig.

- Den politik, han står for, kan føre til flere forfejlede krige og dermed mere ustabilitet og kaos, siger Villumsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce