Annonce
Fyn

Danske Patienter om pårørenderåd: - Det er lidt uklart, hvad man vil med det

Det bør være pårørende og patienter, der sidder i et pårørende- og patientråd, mener direktør i Danske Patienter Morten Freil. Med regeringens nye sundshedsreform er der lagt op til, at alle (og enhver) kan vælges ind i rådene. Foto: Scanpix
Paraplyorganisationen Danske Patienter glæder sig over, at regeringen med de nye patient- og pårørenderåd vil inddrage mennesker med reel erfaring i beslutningsprocesserne på området. Men organisationen er skeptisk over for, at enhver kan vælges til rådene. - Vi har brug for patienter og pårørende, ikke bare borgere med interesser inden for sundhedsområdet, siger direktør Morten Freil.

Regeringen og Dansk Folkeparti blev tirsdag enige om en sundhedsaftale, der erstatter regionsrådene med 21 nye sundhedsfællesskaber.

Inden for hvert af sundhedsfællesskabernes geografiske område skal der vælges et patient- og pårørenderåd, som skal deltage i arbejdet i sundhedsfællesskaberne. Rådet vil blive hørt i forhold til udvalgte større beslutninger og få mulighed for at tage emner op til drøftelse, fremgår det af aftalen.

Det glæder flere patientorganisationer, heriblandt Danske Patienter.

- Grundlæggende er det positivt, at regeringen har fokus på at inddrage pårørende og patienter. Det er dokumenteret, at når man inddrager denne gruppe med erfaring og ekspertviden inden for sundhedsvæsenet, så træffer man bedre beslutninger, lyder det fra direktør Morten Freil.

Men han undrer sig dog over, at alle kan vælges ind.

- Man har med reformen lagt op til, at også borgere med interesser inden for sundhedsvæsenet kan blive valgt og ikke kun de mennesker, der har reel erfaring. Det er uklart for os, hvad man så vil med det. Er det et borgerråd eller et pårørende- og patientråd? Vi skal have fundet en måde at sikre, at det reelt er patienter og pårørende, der bliver valgt ind i rådene, for det er dem, vi har brug for, siger han.

Annonce

En tand mere autoritet

Den del bekymrer dog ikke direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

- Så længe man gør det klart, hvorfor man stiller op, og hvilken baggrund man har, så er det helt fint med os. Og vi er glade for, at man nu har formaliseret inddragelsen af patienter og pårørende, siger han.

Organisationen havde dog gerne set, at der ikke kun var tale om en rådgivende instans.

- Det havde givet rådene en tand mere autoristet, hvis de havde en reel indflydelse. Så ville man for alvor tage dem seriøst, siger han.

Det generer til gengæld ikke Danske Patienter - tværtimod.

- Det er politikerne i Danmark - de folkevalgte - som skal træffe beslutninger her i landet. Det er ikke hverken patienter, pårørende eller andre, der skal gøre det, lyder det fra direktør Morten Freil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce