Annonce
Fyn

Danske Patienter om pårørenderåd: - Det er lidt uklart, hvad man vil med det

Det bør være pårørende og patienter, der sidder i et pårørende- og patientråd, mener direktør i Danske Patienter Morten Freil. Med regeringens nye sundshedsreform er der lagt op til, at alle (og enhver) kan vælges ind i rådene. Foto: Scanpix
Paraplyorganisationen Danske Patienter glæder sig over, at regeringen med de nye patient- og pårørenderåd vil inddrage mennesker med reel erfaring i beslutningsprocesserne på området. Men organisationen er skeptisk over for, at enhver kan vælges til rådene. - Vi har brug for patienter og pårørende, ikke bare borgere med interesser inden for sundhedsområdet, siger direktør Morten Freil.

Regeringen og Dansk Folkeparti blev tirsdag enige om en sundhedsaftale, der erstatter regionsrådene med 21 nye sundhedsfællesskaber.

Inden for hvert af sundhedsfællesskabernes geografiske område skal der vælges et patient- og pårørenderåd, som skal deltage i arbejdet i sundhedsfællesskaberne. Rådet vil blive hørt i forhold til udvalgte større beslutninger og få mulighed for at tage emner op til drøftelse, fremgår det af aftalen.

Det glæder flere patientorganisationer, heriblandt Danske Patienter.

- Grundlæggende er det positivt, at regeringen har fokus på at inddrage pårørende og patienter. Det er dokumenteret, at når man inddrager denne gruppe med erfaring og ekspertviden inden for sundhedsvæsenet, så træffer man bedre beslutninger, lyder det fra direktør Morten Freil.

Men han undrer sig dog over, at alle kan vælges ind.

- Man har med reformen lagt op til, at også borgere med interesser inden for sundhedsvæsenet kan blive valgt og ikke kun de mennesker, der har reel erfaring. Det er uklart for os, hvad man så vil med det. Er det et borgerråd eller et pårørende- og patientråd? Vi skal have fundet en måde at sikre, at det reelt er patienter og pårørende, der bliver valgt ind i rådene, for det er dem, vi har brug for, siger han.

Annonce

En tand mere autoritet

Den del bekymrer dog ikke direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

- Så længe man gør det klart, hvorfor man stiller op, og hvilken baggrund man har, så er det helt fint med os. Og vi er glade for, at man nu har formaliseret inddragelsen af patienter og pårørende, siger han.

Organisationen havde dog gerne set, at der ikke kun var tale om en rådgivende instans.

- Det havde givet rådene en tand mere autoristet, hvis de havde en reel indflydelse. Så ville man for alvor tage dem seriøst, siger han.

Det generer til gengæld ikke Danske Patienter - tværtimod.

- Det er politikerne i Danmark - de folkevalgte - som skal træffe beslutninger her i landet. Det er ikke hverken patienter, pårørende eller andre, der skal gøre det, lyder det fra direktør Morten Freil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce