Annonce
Indland

Danske Patienter: Hver femte behandling er overflødig

Det danske sundhedsvæsen bruger formuer på ligegyldige behandlinger, mener to fremtrædende organisationer.

Der skal gøres op med unødvendige indgreb og behandlinger i det danske sundhedsvæsen. Det mener organisationerne Lægevidenskabelige Selskaber og Danske Patienter.

Det skriver Berlingske.

For meget tyder på, at det danske sundhedsvæsen bruger formuer på medicin og behandlinger, der ikke virker eller ligefrem skader patienterne.

De to organisationer vurderer, at helt op imod hver femte procedure, test eller behandling er overflødig eller direkte skadelig.

- Hvis bare man kan fjerne en del af de overflødige og nogle gange skadelige behandlinger, vil der kunne frigives rigtigt mange penge, som kan komme patienterne til gavn, siger direktør i Danske Patienter Morten Freil til Berlingske.

Lægevidenskabelige Selskaber, der repræsenterer 125 videnskabelige selskaber, opfordrer sammen med Danske Patienter regeringen og Folketinget til at bruge et kommende behandlingsråd i sundhedsvæsenet til at sætte fokus på problemet.

Oprettelsen af et behandlingsråd er en del af den politiske aftale, som regeringen og Danske Folkeparti har indgået om en sundhedsreform.

Rådet skal ifølge organisationerne nærmere bestemt undersøge mange af de eksisterende tilbud og vurdere, om de giver mening og er pengene værd.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er positiv over for at lade det nye råd have fokus på eksisterende behandlinger.

Berlingske skriver, at det ifølge ministeren alt sammen handler om, at "vi sørger for at blive endnu bedre til at sikre, at pengene bruges der, hvor de er til størst gavn for patienterne".

Som eksempler på overflødige indgreb nævner organisationerne blodprøver, som bliver taget i flere omgange ved "sektorskift" mellem eksempelvis egen læge og sygehus.

Ifølge Berlingske fremhæver Morten Freil også en del hyppige kontroller, som patienter går til, "selv om de oplever, at de ikke har behov for det, og der ikke er en reelt faglig begrundelse for dem".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce