x
Annonce
Indland

Coronavirus kan sætte stopper for tætpakkede arrangementer

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Efter at den første dansker er blevet testet coronapositiv, venter Sundhedsstyrelsen fortsat flere tilfælde.

De danske myndigheder vurderer fortsat, at der vil blive konstateret flere tilfælde af coronavirus i Danmark.

Annonce

Det siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde fredag, efter at den første dansker natten til torsdag blev testet positiv for coronavirus.

Efter at det danske sikkerhedsberedskab for nylig blev hævet, er der dagligt blevet testet et stigende antal danskere. Bare det seneste døgn er omkring 180 blevet testet.

I øjeblikket arbejder Sundhedsstyrelsen ud fra en såkaldt inddæmningsstrategi.

Den går ud på at sikre, at så få som muligt bliver smittet med virusset. Men styrelsen har flere scenarier klar, såfremt langt flere herhjemme bliver smittet.

Det kan være at gøre ligesom i Schweiz, hvor der er nedlagt forbud mod arrangementer med flere end 1000 personer.

- Det kan vi komme til at gøre, hvis vi kommer i næste fase med en cirkulerende smitte, hvor vi ikke i samme grad vil prøve at inddæmme smitten, men prøve at reducere smittetrykket.

- Hvis man bringer rigtig mange mennesker sammen på meget lidt plads, så kan man nå at smitte rigtig mange på kort tid. Og i den situation kan man overveje det, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg efter pressemødet.

Hun understreger, at man indtil videre arbejder på, at næste strategi slet ikke behøves at blive taget i brug.

I Norge forbereder sundhedsvæsenet sig på, at op mod 25 procent af befolkningen kan blive smittet.

I Sundhedsstyrelsen har de ikke et lignende tal på nuværende tidspunkt, men man arbejder ud fra lignende scenarier som i Norge, fortæller Bolette Søborg.

Ud af de mange test, der er foretaget, er det foreløbigt kun én person, der er testet positiv. Det er en TV2-medarbejder, der torsdag blev sat i hjemmekarantæne i to uger.

Den pågældende person havde frem til mandag været på skiferie i det nordlige Italien, som er et af de områder i Europa, der har været hårdt ramt af virusset.

Der bliver ikke taget ekstra forholdsregler for borgere, der vender hjem fra det område, lyder det fra Bolette Søborg.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er eksempelvis screeninger i lufthavne ikke et middel, der giver mening at tage i brug.

Sundhedsstyrelsen meddelte torsdag efter det første tilfælde, at man regnede med at se flere tilfælde i den næste tid.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der i øjeblikket omkring 85.000 smittede globalt, mens snart 3000 er døde som følge af virusset.

Det vil sige, at det er nogle få procent, som dør af coronavirus.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce