Annonce
Danmark

Danske havne satser på nyt milliardmarked: Kæmpekontrakter skal løftes i fællesskab

Det Mærsk-bestyrede Tyrafeltet er blot et af flere hundrede oliefelter i Nordsøen, som over de kommende år vil blive helt eller delvist nedtaget. Foto: Mærsk Oil

I fire danske havne har man vendt snuden mod det såkaldte dekommisioneringsmarked, hvor der er enorme pengesummer på spil. Men netop markedets størrelse kan også være et benspænd for danske virksomheder, der mangler volumen, og samarbejde er derfor altafgørende.

Dekommisioneringen af offshore-installationer. Det er et begreb, der dækker over nedtagningen af for eksempel boreplatforme og havvindmølleparker. Og så er det et marked for milliarder af kroner, som flere danske industrihavne har fået øjnene op for.

- Lige nu ser vi, at dele af Thyrefeltet skal nedtages, og der kommer flere til, siger direktør for Lindø Port of Odense, Carsten Aa, der er en af de danske aktører, som lige nu forsøger at etablere dekommisionering.

- Det er et kæmpe marked, og det er vigtigt, at vi hurtigt får de nødvendige godkendelser på plads, for det er nu, det sker.

Et kæmpe marked, kan man roligt kalde det. Alene nedtagningen i Thyrefeltet anslås at koste 3,7 milliarder kroner. Og Maersk Decom vurderer, at der de kommende 5-10 år vil være dekommisionering i oliefelter i Nordsøen for 50 milliarder dollars. Dertil kommer de cirka 200 havvindmøller, som Energistyrelsen vurderer skal tages ned i løbet af ti år, for slet ikke at tale om Tyskland og Storbritannien, hvor havvindkapaciteten er langt større end i Danmark.

- Man kan ikke sætte sig på markedet. Det er så stort, at der er rigelig til alle, når først det går løs. Der er så mange boreplatforme i Nordsøen, der skal skrottes, at vi ikke engang kan tage os af en tiendedel i hele Danmark, siger Carsten Aa.

Annonce

Dekommisionering i Nordsøen

I rapporten Decommisioning Insight 2017 anslås det, at der frem mod 2025 vil blive behov for nedtagninger i 349 oliefelter i Nordsøen:Seks felter i den danske del

23 felter i den norske del

106 felter i den hollandske del

214 felter i den britiske del

Kilde: Oil & Gas UK

Samarbejde er nødvendig

Netop fordi markedet er så helt enormt stort, så er der ikke tale om stor konkurrence mellem virksomhederne i Odense, Esbjerg, Grenå og Frederikshavn - de fire danske havne, som vil etablere sig i forhold til dekommisionering. Og det er helt afgørende, hvis man vil have en chance for at komme ind på markedet, lyder det fra klyngeorganisationen for den danske offshoreindustri, Offshoreenergy.dk.

- De kontrakter, der udbydes, er meget store, og det udfordrer danske virksomheder, som mangler den volumen og de finansielle muskler, der skal til for at løfte opgaver i den kaliber, siger CEO i Offshoreenergy.dk, Glenda Napier.

- En måde at imødegå udfordringen er at samarbejde i konsortier i klyngen, hvor en større projektpartner samarbejder med flere underleverandører. Den type samarbejder kan bringe flere danske underleverandører ind på det attraktive, internationale dekommissioneringsmarked.

Politisk bevågenhed

På Lindø har man også fået øjnene op for, at samarbejde er vigtigt, hvis man skal gøre sig gældende. Derfor er dekommisioneringsprojektet bygget op om flere virksomheder, der sammen skal løfte den store opgave.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi alle trækker læsset sammen, så vi kan få noget af det her til Danmark. Der er enormt meget værdi at hente både økonomisk, miljømæssigt og i særdeleshed også i forhold til beskæftigelse, siger Carsten Aa.

Staten er ligeledes bevidst om det store potentiale. Af samme grund var energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt mandag på besøg på netop Lindø for at høre mere om mulighederne.

- Jeg synes, det er meget interessant, hvis man kan skabe et dansk marked for det her. Dels på grund af at det skaber arbejdspladser og vækst i Danmark, men også fra et miljømæssigt perspektiv, hvor jeg mener, at danske virksomheder kan sørge for, at det sker på en miljørigtig måde, sagde Lars Christian Lilleholt under sit besøg på Lindø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce