Annonce
Erhverv

Danske boligejere betaler 750 millioner mere i grundskyld

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Den gennemsnitlige grundskyld, boligejerne skal betale, varierer en del fra kommune til kommune.

De danske boligejere har i år betalt mere i grundskyld, end de skulle sidste år.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har boligejerne betalt 17,24 milliarder kroner i 2019, og det er 750 millioner kroner eller 4,5 procent mere end året før.

Grundskylden er en skat, som pålægges en grundejer af kommunen. Skatten er beregnet ud fra den offentlige vurdering af grundværdien.

- Grundskylden stiger, fordi de afgiftspligtige grundværdier stiger, og samtidig er grundskyldpromillerne i nogle kommuner øget i 2019.

- Det betyder højere grundskyld til boligejerne, forklarer boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit i en skriftlig kommentar.

Tallene fra Danmarks Statistik viser desuden, at den gennemsnitlige grundskyld for boligejere varierer meget mellem kommunerne.

Boligejere i kommunerne Rudersdal, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk betaler i gennemsnit den højeste grundskyld, mens de, som i gennemsnit slipper billigst, er boligejere i Vesthimmerland, Morsø og Vejen.

- Det er ikke den store overraskelse, at det er boligejerne i de dyreste egne af Danmark, som betaler mest i grundskyld.

- Men at forskellen varierer fra 32.216 kroner i gennemsnit i Rudersal til 3054 kroner årligt i Vesthimmerland, er alligevel iøjnefaldende, siger Mira Lie Nielsen.

For en måneds tid siden blev det besluttet at udskyde de nye boligskatter fra 2021 til 2024.

Udskydelsen betyder også, at grundskylden fra 2021 kommer til at stige for langt flere boligejere, end hvis den oprindelige tidsplan havde holdt.

Det skyldes ifølge Mira Lie Nielsen, at grundskylden i 2021, 2022 og 2023 vil udregnes på baggrund af de nye vurderinger - fratrukket 20 procent i forsigtighedsprincip - og gamle grundskyldpromiller.

- De nye vurderinger forventes generelt at være højere end de nuværende, og selv om skattegrundlaget kun udgør 80 procent af vurderingen, så vil der være flere boligejere, som vil opleve højere grundskyld, siger hun.

Grundskylden vil dog ikke kunne stige mere end syv procent årligt, da der er sat et loft over, hvor meget den må stige på årlig basis.

/ritzau/

Annonce
Link til tal fra Danmarks Statistik
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce