Annonce
Erhverv

Danske Bank: Whistleblower kan frit fremvise omstridt aftale

Howard Wilkinson, der arbejdede i Danske Banks estiske afdeling frem til 2014, mener, at en fratrædelsesaftale har forhindret ham i at vidne i hvidvasksagen.

Danske Bank giver grønt lys til, at whistlebloweren Howard Wilkinson offentliggør omstridt tavshedsklausul.

Danske Bank vil ikke stoppe briten Howard Wilkinson, der forsøgte at advare om hvidvask i bankens estiske filial, i at offentliggøre sin fratrædelsesaftale fra 2014.

Det oplyser Danske Bank til Bloomberg News ifølge Ritzau Finans.

- Vi vil ikke have noget imod, at Howard Wilkinson offentliggør hele eller dele af sin fratrædelsesaftale, skriver Danske Bank i en mail til Bloomberg News.

Aftalen indeholder den tavshedsklausul, som var en af de ting, der blev debatteret under en høring i Folketinget mandag, hvor Howard Wilkinson fortalte om sin tid i Danske Bank.

Ifølge Danske Bank indeholder aftalen velkendte standardformuleringer. Banken vil dog ikke selv offentliggøre aftalen.

Danske Bank vurderer ikke, at aftalen forhindrer Howard Wilkinson i at fortælle myndighederne om hans tid i bankens estiske afdeling. Han arbejdede i Estland fra 2006 til 2014.

Under mandagens høring kritiserede Howard Wilkinson blandt andet bankens håndtering af tavshedsklausulen.

Den gjorde ifølge Howard Wilkinson, at han i lang tid ikke kunne tale med forskellige landes myndigheder om hvidvasksagen.

Danske Banks har en anden opfattelse af sagen. Bankens administrerende direktør, Jesper Nielsen, afviste mandag, at der er lavet en klausul, som har begrænset whistlebloweren i at tale med myndighederne.

- Der er ingen medarbejdere i Danske Bank, der i deres kontrakter bliver forhindret i at gå til politi eller myndigheder, hvis de har viden om konkrete forhold, sagde Jesper Nielsen under høringen i Folketinget.

Navne på kunder og samarbejdspartnere kunne Howard Wilkinson dog ikke udtale sig om.

Det ville betyde, at banken kom på kant med loven om bankhemmeligheder og persondatalovgivningen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce