x
Annonce
Læserbrev

Danske Bank. De små kunders hvidvask

Synspunkt: Min kone og jeg har været kunder i Danske Bank siden 1971, så de burde kende os godt. Det synes de så ikke alligevel.

Nu vil banken have mine oplysninger opdateret. Det skal den ifølge finanstilsynet, siger medarbejderne. Det er på grund af hvidvask. Nå ja, det er også nemmere at opdage hvidvask hos små kunder end tage fat i de narrestreger, de selv har udført.

De vil vide, hvor jeg er statsborger. De vil vide, om jeg er en politisk eksponeret person (ambassadør, dommer, minister eller har anden offentlig stilling) eller har tæt relation til en sådan. De vil vide, hvor jeg er skattepligtig. De vil vide, hvilke produkter, services jeg forventer at bruge hos dem. De vil vide, om mine forventede betalinger på min konto. De vil vide, om jeg f.eks. planlægger at indsætte kontanter eller overføre penge til udlandet.

De beder mig tillige komme forbi banken, så de kan tage kopi af en eller anden form for legitimation. Jeg har meddelt dem, at jeg ikke vil svare på deres spørgsmål. Det er altså at gå for tæt på, specielt når jeg har været kunde siden 1971. De har ringet og bedt mig om at genoverveje. Konsekvenserne kan måske blive, at de lukker min konto.

For mig er det dråben, der får bægeret til at flyde over. Finanstilsynet har åbenbart røde ører efter flere skandaler, og så er det nemmest, sammen med bankerne, at tage fat på den almindelige dansker. Så kan staten se, der sker noget, så de ansatte kan gøre sig fortjent til deres løn, og bankerne til at forhøje gebyrer.

Et af vores familiemedlemmer havde glemt at besvare spørgsmål fra en anden bank. Hans konto blev lukket, indtil han besvarede. En bekendt af mig har tre gange fra en 3. bank skullet redegøre for 1000 kr., han har modtaget fra Sverige i kørselsomkostninger, ellers ville det blive betragtet som forsøg på hvidvask.

Bankerne ødelægger foreningerne ved at tage forhøjede gebyrer – ikke mindst ved bestyrelsesskift, hvor man tillige skal møde op med legitimation, de kan kopiere. Nu skal man tage ejerskab af foreningen, hvad det så juridisk kan medføre? Det var nemmere, hvis bankerne sagde, at de ikke ville have noget med foreninger at gøre.

"Det er, fordi vi ikke tjener så mange penge mere," siger bankerne. Havde det så ikke været en god signalværdi, hvis den nye hollandske direktør i Danske Bank ikke havde fået en lønforhøjelse på 20 procent i forhold til Thomas Borgen og nu tjener godt 21 mill. kr. om året. Det er der åbenbart råd til.

Det er, som om bankerne helt har mistet fodfæstet. Selvfølgelig skal de tjene penge til deres aktionærer, men i disse tider med minusrente kan det være svært hele tiden at forøge indtjeningen, medmindre det går ud over samfundet. Når mindretallet snyder, er det altid nemmest at indføre regler for alle. Det er desværre blevet ret udbredt i vores samfund.

Jeg vil slutte med at understrege, at de lokale medarbejdere i Danske Bank altid har udøvet stor og fin service.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Aflysning kan blive katastrofal: Publikum afgør, om Tinderbox overlever

Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Annonce