Annonce
Mad og drikke

Dansk vin byder på vilde overraskelser

Tom Christensen har med Dyrehøj Vingård lagt sig i spidsen af feltet blandt de professionelle danske vinavlere. Gårdens vineri har kapacitet til langt flere druer, end Tom Christensen selv kan producere, så andre vinavlere får også lavet vin på vingården nær Kalundborg. Foto: Martin Seymour.
Kommer Danmarks bedste bobler fra en kolonihave, og er æblevin bedre end dansk vin på druer? Dansk Vinskue er et blik ind i en stadig overraskende verden af vinbønder.

Der var ingen buffet på Hotel Faaborg Fjord sidste weekend.

Det er trivielt at skrive, men coronavirussen lagde selvfølgelig en dæmper på udskejelserne ved Dansk Vinskue i Faaborg lørdag den 5. september. Madbilletten kunne veksles til en sandwich med kalkun, som måtte indtages uden for den store sal, hvor en stor del af Danmarks vinbønder - professionelle og hobbyavlere - skænkede smagsprøver af deres vine.

I salen måtte højst 100 personer opholde sig samtidig, og derfor var pladsen forbeholdt udstillerne og dem, som var i gang med at smage vin. I frokostpausen fortrak man ud i gangen eller et tilstødende lokale eller helt udenfor i septembersolen.

For at holde styr på antallet i salen indenfor havde Foreningen Dansk Vin, som arrangerer det årlige vinskue, placeret to store champagnekølere ved indgangen. I den ene lå fra start 100 champagnepropper, og hver gang en person gik ind i salen, blev en prop flyttet over i den anden køler - og tilbage, når nogen forlod salen.

Måske en inspiration til næste sommers havefester i form af en champagne-kalaha?

Min ambition er at lave en vin, som min kone vil drikke frivilligt.

Niels Malmskov, hobby-vinavler i Vordingborg

Annonce

Frugt og bær

De fleste danskere husker nok sommeren 2018, som bød på cirka tre måneders regulær, varm sommer med rigelig sol og varme og ikke mange våde dage. Den blev ikke gentaget sidste år, og flere af vinskuets deltagere lagde ikke skjul på, at det gav dem udfordringer. Men medgørligt vejr gør det heller ikke alene; vinmagerevnerne er nødt til at være på plads, hvis man skal få et godt resultat ud af anstrengelserne i Danmark.

Derfor har en del af erhvervsavlerne, altså dem der sælger deres vin, hyret eksperthjælp fra udlandet, og man finder i løbet af en sæson blandt andre tyske og newzealandske ønologer i Danmark, som både kan vejlede om arbejdet med vinplanterne og fremstillingen af vinen, når druerne er høstet.

Selvom druedyrkerne i Danmark har lært af eksperter og bestemt er blevet dygtigere i løbet af de seneste par årtier, finder man stadig det bedste forhold mellem kvalitet og pris hos de vinbønder, som laver seriøs bær- og frugtvin. Der laves fremragende cider, ret vild og umanipuleret, hos Nagelsbjerg Vin ved Ringsted, mens Andersen Winery i Knebel - i fugleflugtslinje omtrent midtvejs mellem Egå og Ebeltoft - specialiserer sig i mousserende vine på bær og frugter.

Blandt Andersen Winerys mousserende æblevine er en fadlagret vin, lavet efter champagnemetoden, og en vildgæret vin med navnet Bersærk. Den blev præmieret med en guldmedalje for bedste mousserende æblevin, og den kan anbefales, også selvom prisen lyder på 349 kroner.

Det samme gælder Andersens rabarbervin, Elmsfeuer, som har navn efter sorten, der er en af de tidlige, som kan høstes fra maj. Vinen er lavet med en basis af æblesaft tilsat 30-40 procent rabarber. Og nej, det er ikke for at spare på rabarberen - selvom det er et omstændeligt arbejde at rengøre, snitte og presse flere hundrede kilo rabarber. Blandingen med æblesaft giver en balanceret smag, hvor rabarberen ikke er overdøvende og heller ikke ødelægger vinen med en skyhøj syre, men tværtimod giver en udtalt cremet fornemmelse i munden.

Den koster 249 kroner og kan blandt andet købes på vineriets hjemmeside.

Annonce

Prisen skal ned

Der melder sig naturligt et tilbagevendende emne i forbindelse med dansk vin: prisen. Få danske vingårde har en størrelse, der gør det muligt at producere vin i en mængde, som kan presse prisen for en flaske ned på niveau, som gør vinen til mere end et sjældent køb for alle andre end de mest patriotiske entusiaster.

Dyrehøj Vingård på Røsnæs nordvest for Kalundborg er et af de foretagender, som fra start har haft en ambition om at producere så mange flasker, at det kan blive en kommerciel succes. Tom Christensen har nu 40.000 vinstokke og får hjælp fra både en fransk og en newzealandsk vinmager til at forbedre og øge produktionen. Der blev sidste år høstet omkring 50 ton druer i markerne ned til Kalundborg Fjord, men kapaciteten i vineriet er til endnu mere, og derfor kommer en del af vingårdens indtjening fra andre vinbønder, som får lavet deres vin i Dyrehøj Vingårds vineri.

Det er en model, som minder om den danske andelsbevægelse, og den kan give de danske vinbønder en økonomisk bæredygtig fremtid, mener formanden for Dansk Vin, Hans Münter. Men han tror ikke, at dansk vin nogensinde bliver konsumvin; prisen for en flaske kan ikke presses ned på en halvtredser, så det bliver ikke en dansk flaske, du kommer til at tage med fra supermarkedet en onsdag aften, hvor menuen står på pizza.

- Vi skal forsøge at ramme et segment, som er villig til at betale lidt mere for en flaske vin. Hvis vi kan ramme der, hvor en flaske koster omkring 100 kroner, tror jeg, vi vil have succes med at få dansk vin bredt noget mere ud, siger Hans Münter.

FAKTA Smag selv på vinene næste lørdag

Der er, traditionen tro, åbne vingårde over hele landet på Dansk Vindag, som i år er lørdag 19. september. Man kan komme på markvandring og smage prøver på vinene, og hos erhvervsavlerne er der som regel også mulighed for at købe flasker med hjem.

Åbningstiden er generelt klokken 13 til 15, men nogle vingårde holder længere åbent.

Vinavl.dk kan du se, hvor i landet der er mulighed for at komme på besøg på en vingård.

Kilde: Foreningen Dansk VinBrug kortet til at finde en åben vingård nær dig

Annonce

Minimalistisk produktion i Nårup

Selv med en lille produktion kan en overraskende god dansk vin sælges for 229 kroner. Marie Thusbøll Holst og Mathias Ludvigsen har to hvidvine fra Nårupskov Vingård mellem Odense og Assens med på vinskuet; en vin kaldet "Konkurrencevin" og en med navnet Mergel, opkaldt efter marken af samme navn, som ved vinskuet sidste år fik særlig udmærkelse.

Det unge pars filosofi lyder som noget, man kan møde blandt de mest progressive vinbønder længere nede i Europa; de bruger hverken konventionelle, økologiske eller biodynamiske sprøjtemidler, men har sat rækkerne med vinplanter med tre meters afstand for at øge luftgennemstrømningen i marken og således mindske risikoen for blandt andet svampesygdomme i druerne. De gøder kun med kløverbunddække og kompost og spreder lavamel for at tilføre marken mineraler, og når druerne er høstet, tilsættes mosten hverken syre eller sukker. Vinen spontangæres og bliver skånsomt klaret og filtreres kun for at fjerne gærrester. Den tilsættes sulfit ved aftapning for at sikre holdbarheden.

Mergel var efter min mening noget af det bedste, der blev præsenteret på vinskuet. Der er ingen webshop, så hvis du vil smage vinen, må du enten til Nårup for at hente den eller besøge Butik Sortebro i Tommerup (Interwine.dk), som også sælger vinen.

Morten Rinder Stengaard (th.) og Frantz Maurice Scott Lundby (i midten) er sammen med vinmager Mads Groom Andersen trioen bag Andersen Winery, som har specialiseret sig i mousserende vin på bær og frugter. Niels Malmskov (med ryggen til) laver mousserende vin af god kvalitet med druer fra sin kolonihave i Vordingborg. Foto: Martin Seymour.
Annonce

God vin fra Fremtiden

Hvis du vil smage vin fra Fremtiden, må du til Vordingborg. Her bor Niels Malmskov, og han har allerede en plads i Fremtiden, helt bogstaveligt, for det er navnet på den haveforening i Vordingborg, hvor han dyrker druerne til sine to mousserende vine, en hvid og en rosé.

Den pensionerede landmåler begyndte at lave vin i 1999, året før Danmark blev et EU-anerkendt vinland.

- Min kone syntes, jeg skulle have en sund hobby, hvis jeg skulle blive gammel, forklarer Niels Malmskov.

Han skænker først sin hvide "Vordingbobler", en blanc de blancs på solaris, orion, mertzling og phoenix fra 2018 og 2019. En stram, syrerig vin med god længde i smagen. Den har sin kontrast i den lyserøde "Vordingbobler", der er lavet på lige dele rondo og bolero, som har lagret 12 måneder med gærresterne. Det er den vin, hans kone tager med sig, når hun mødes med veninderne.

- Min ambition er at lave en vin, som min kone vil drikke frivilligt, forklarer Niels Malmskov, som med den begrænsede plads i kolonihaven normalt kun får druer til 60-70 flasker; 2018 var undtagelsen, hvor han kunne tappe 300 flasker.

Hans blanc de blancs fik en særlig udmærkelse og blandede sig således med Dyrhøj Vingård og Skærsøgaard i toppen af feltet, da de mousserende vine blev vurderet.

Trods foreningen Dansk Vins stræben efter en professionalisering bliver der forhåbentlig ved med at være plads til hobbyavlere som Niels Malmskov.

Danske vinbønder tapper både hvid, rosé, rød, mousserende og sød vin. Foto: Martin Seymour.
Annonce

Årets vinmager og vinbonde

Mens der hverken var udmærkelse eller medalje til Nårupskov Vingård, måtte både Dyrehøj Vingård og Skærsøgaard Vin, som ligger ved Dons, cirka fem kilometer nord for Kolding, på scenen adskillige gange for at modtage diplomer.

Blandt den pæne andel af roséer, som var med på vinskuet, snuppede Kristianshøj rosé 2019, der har fået seks måneders fadlagring, en guldmedalje, og vinmager Steen Werning Hansen, som med en produktion på 1500 flasker er blandt de små erhvervsavlere, fik også titlen som årets vinbonde.

Skærsøgaards æble-hedvin Æbleau scorede højeste point, 18 ud af 20, af alle vine på vinskuet og vandt en guldmedalje som bedste frugt-hedvin, mens Sven Moesgaard blev kåret som årets vinmager.

Æbleau er i øvrigt også til at betale sig fra - den har blandt andet været til salg i Lidl for 119 kroner.

Mathias Ludvigsen og Marie Thusbøll Holst har endnu kun en lille produktion fra markerne ved Nårup på Fyn. Kvaliteten af hvidvinene, som bliver fremstillet med mindst mulig indblanding - både i marken og i vineriet - er imidlertid ganske høj. Foto: Kenneth Klingenberg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Nordfyn For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Annonce