Det danske selskab og nu tidligere corona-stjerne, Bavarian Nordic, strøg mod toppen, da de kunne præsentere de første positive resultater af deres bud på en coronavaccine. Efter lidt tøven sprang den danske stat i august 2021 med på vognen, og valgte at investere 800 millioner i den danske guldfugl.
Siden da er stort set alle danskere, der gerne vil vaccineres, blevet vaccineret både en, to og tre gange. Bare ikke med den danske vaccine. Og det er en stor del af forklaringen på, hvorfor Bavarian Nordic har mere end halveret sin aktiekurs, siden den ramte toppen i september 2021.
- Mange investorer sidder med en følelse af, at Bavarian Nordic er kommet for sent. Især her i Danmark, hvor adgangen til vacciner er stor, og hvor vi har haft god effekt af de vacciner, vi har fået fra Pfizer og Moderna, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.
Fortryder den danske stat?
Det er det helt store spørgsmål, som nok er svært at svare helt præcist på. For på den ene side er 800 millioner ikke mange penge i det samlede danske statsbudget. På den anden side er det penge, som staten kunne have gjort en forskel med mange andre steder.
Alligevel mener Jens Bertelsen, der er erhvervsredaktør på Avisen Danmark, at det stadig giver god mening at have en dansk produceret vaccine.
- Det er for tidligt at konkludere på, om det har været en god forretning. Det vi kan sige er, at det stadig ser ud til at være en god ide for de enkelte lande at råde over en bæredygtig vaccine, i stedet for at være afhængig af vacciner, der er produceret i andre lande, siger han.
Aktiekursen er halveret
Hvis vi udelukkende kigger på aktiekursens værdi, så er Bavarian Nordic i dag mindre værd, end den var, inden corona fandtes i den vestlige verden, og dermed inden selskabet fandt på at udvikle en coronavaccine. Men det kan ikke kun forklares med, at Bavarian Nordic ikke nåede med på vaccine-toget, da det buldrede derudad. Det vurderer Per Hansen, aktieanalytiker hos Nordnet
- Der har i lang tid været en del investorer, der har shortet aktien - altså spekuleret i og tjent penge på den faldende kursværdi. Og det har sendt aktien længere ned, siger han.
Den nuværende kursværdi er derfor heller ikke rimelig, hvis du spørger senioranalytiker hos Sydbank, Søren Løntoft Hansen.
- Når jeg kigger på Bavarian Nordics pipeline, så er den nuværende kurs urimelig. Der ligger andre produkter og andre partnerskabsaftaler, som har stor værdi for selskabet, og som jeg ikke mener, investorerne har indregnet i kursen lige nu, forklarer han.
Derudover er det også for tidligt at konkludere, om coronavaccinen har været en decideret dårlig forretning for Bavarian Nordic, mener Per Hansen.
- Der er mange potentielle milliarder i omsætningskroner i coranavaccinen over tid. Men jo mere tid der går, jo større bliver usikkerheden. Både fordi der er stor konkurrence, men også fordi vi endnu ikke ved, om coronavirus muterer yderligere, og dermed spiller nogle af vaccinerne af banen, siger han.
Skuffede investorer har tabt mange penge
Rigtig mange danskere valgte at investere i Bavarian-aktien, mens coronakrisen var på sit højeste. Det mærkede de blandt andet hos Nordnet, der oplevede en stor købsinteresse hos deres kunder. Det fortæller Per Hansen.
- Aktien har været en meget populær handelsaktie. I begyndelse fordi stemningen var utrolig god, og timingen var rigtig.
Nu er optimismen vendt til skuffelse og for nogens vedkommende store tab.
- Stemningen er vendt. Og selvom vi stadig oplever stor handelsaktivitet, så skyldes det stadig, at aktien bliver shortet en del, som altså ikke gavner humøret hos de investorer, der sidder og håber på at indkassere en gevinst over tid.
Per Hansen, aktieanalytiker, NordnetStemningen er vendt. Og selvom vi stadig oplever stor handelsaktivitet, så skyldes det stadig at aktien bliver shortet en del, som altså ikke gavner humøret hos de investorer, der sidder og håber på at indkassere en gevinst over tid
Bliver det nogensinde godt igen for virksomheden? Det korte svar er måske. For spørger du aktieanalytiker Per Hansen, så rummer Bavarian Nordic stadig et stort potentiale
- Jeg mener, at der er et stort potentiale i Bavarian Nordics RSV-vaccine. Jeg mener også, der er et potentiale i coronavaccinen, men det er i den rækkefølge vi skal se værdien, og for begge vacciners vedkommende, så er ingen af dem færdigudviklet.
Mens danske Bavarian Nordic hænger slemt i bremsen, så tyder det på, at alle de store vaccineproducenter stadig har et stort markedspotentiale i hele verdenen.
- Hvis vi kigger på Moderna og Pfizer, så fylder deres coronavaccine stadig en del i deres omsætning, og det forventer de selv, at den vil blive ved med, siger Søren Løntoft Hansen.
Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"
I Erhvervsklubben ser vi nærmere på alle de store vaccineproducenter, men vi går også helt tæt på Danfoss' nye bestyrelsesformand Jens Bjerg Sørensen.
Find "Erhvervsklubben i appen "Nyhedskiosken", på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.