x
Annonce
Udland

Dansk udenrigsminister: USA svækker fredsprocessen i Israel

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dårligt nyt, at USA har skiftet mening om israelske bosættelser på Vestbredden, mener udenrigsministeren.

USA er pludselig begyndt at støtte Israels bosættelser på Vestbredden, og det gør ikke noget godt for fredsprocessen i området.

Det mener den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), efter at hans amerikanske kollega, Mike Pompeo, meddelte kursskiftet mandag aften.

- Den amerikanske udmelding er desværre dårligt nyt for fredsprocessen.

- Den svækker udsigterne til en snarlig genoptagelse af meningsfulde fredsforhandlinger, siger Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

Mandag aftens udmelding fra Mike Pompeo er et markant skifte i forhold til den vurdering, som det amerikanske udenrigsministerium foretog i 1978.

Her blev det slået fast, at Israels bosættelser på den besatte Vestbred ikke er i overensstemmelse med folkeretten.

Den vurdering har været en vigtig grundsten i den amerikanske politik i Mellemøsten i de seneste 40 år.

I resten af verden er der bred enighed om, at de israelske bosættelser er i strid med folkeretten, og at de udgør en stor hindring for fred mellem israelere og palæstinensere.

Også den danske udenrigsminister fortsætter med at tage afstand fra de israelske bosættelser på Vestbredden.

- Den danske position er klar og uændret og helt på linje med EU-kredsen.

- Vi anser alle israelske bosættelser på Vestbredden og i Golan som ulovlige i henhold til folkeretten, siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren fortæller, at Danmark vil fortsætte med at støtte mulighederne for en forhandlet tostatsløsning.

- Det er den eneste realistiske og holdbare måde at løse konflikten på, siger han.

Mandagens udmelding fra Mike Pompeo blev straks mødt med glæde i Israel.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde, at USA's beslutning "retter op på en historisk uret". Han opfordrede andre lande til at gøre det samme som USA.

Derimod sagde en talsmand for lederen af det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, at USA's skifte er "totalt i strid med folkeretten".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce