Annonce
Sydfyn

Dansk sportshistorie skrives i USA: Svendborgs footballklub glæder sig til at følge Hjaltes entré i NFL

Hjalte Froholdt er efter en fire år lang collegekarriere på University of Arkansas klar til at de kommende dages NFL draft, hvor han som den kun anden dansker ventes at blive valgt. Arkivfoto: Arkansas Razorbacks Communications/Walt Beazley
I løbet af de kommende dage kan Hjalte Froholdt fra Svendborg blive den blot anden dansker, der bliver valgt i draften til den amerikanske footballliga, NFL. Trænere fra hans barndomsklub, Svendborg Admirals, er stolte og glæder sig.

Oure/Svendborg: Når de amerikanske footballhold i USA de kommende dage vælger blandt landets største talenter, bliver det fulgt særligt nøje med i Danmark og Svendborg.

Svendborgenseren Hjalte Froholdt ventes nemlig at blive valgt i den såkaldte ”draft” efter en collegekarriere hos Arkansas Razorbacks.

Og derfor er Jan Sørensen fra Oure en af dem, der tænder computeren og følger den tre dage lange mediebegivenhed i Nashville. Han var nemlig Hjalte Froholdts første træner, da han startede som U12-spiller i den lokale footballklub, Svendborg Admirals.

- Det er et lille bitte nøglehul, han er på vej igennem, og derfor er jeg selvfølgelig spændt og stolt på hans vegne over, at han er nået så langt. Det har krævet meget hårdt arbejde, siger han.

Annonce

Hjalte Froholdt

Hjalte Froholdt er født 20. august 1996 og vokset op i Svendborg, hvor han har gået på Ida Holsts Skole og Haahrs Skole.

Han begyndte at spille amerikansk fodbold i Svendborg Admirals på dets U12-hold.

I 2012 blev han udvekslingsstudent på en high school i Ohio, hvor han spillede på skolens football-hold. Så godt, at en stribe af de allerstørste amerikanske universiteter fik øje på ham og tilbød ham scholarship - et stipendium til at studere samtidig med, at man spiller football i den store amerikanske college-liga.

Han læste HF et år i Danmark, inden han i 2014 tog tilbage til USA og læste et år på en high school i Florida i 2014.

I 2015 startede han på University of Arkansas og dets football-hold Arkansas Razorbacks, hvor han spillede på den defensive linje. De sidste tre år spillede han på den offensive linje, og nu er han tilmeldt "draften" til USAs professionelle football-liga, NFL, som holdes torsdag, fredag og lørdag.

Hjalte Froholdt kan blive den kun anden dansker, der bliver valgt. Den første var kickeren Morten Andersen, som spillede i mere end 20 år i ligaen og er en del af ligaens Hall of Fame.

Stolt på Admirals' vegne

22-årige Hjalte Froholdt kan blive den kun anden dansker, der bliver valgt i draften, hvor de 32 professionelle hold i National Football League på skift vælger spillere, der træder ud af collegerækkerne i håb om at blive professionelle. Det foregår over syv runder med første runde natten til fredag, anden og tredje runde natten til lørdag, men det er først lørdag aften – et sted i fjerde til syvende runde – at eksperter venter, at Hjalte Froholdt bliver valgt.

- Fjerde runde vil være sindssygt flot, siger Jan Sørensen.

- Men det er lige meget, om det er i fjerde eller syvende runde. Når drenge bliver født derovre, går nogle af dem en klasse om for at blive store nok til at spille football og nå så langt, og så kommer Hjalte ind fra lille Danmark. Det er imponerende.

Jan Sørensen er også stolt på Svendborg Admirals' vegne.

- Selvfølgelig er man det. Han har jo lært det meste, efter han forlod klubben, men vi har gjort noget rigtigt i at holde ham motiveret og faciliteret en træning, som han har følt, han udviklede sig i, for ellers bliver man ikke ved med at arbejde. Og nu er han nået toppen af poppen.

Trænede det meste af sommeren

Simon Rasmussen trænede Hjalte Froholdt i de sidste år i Admirals, blandt andet da Froholdt som 15-årig blev rykket op på klubbens seniorhold.

Og selvom Hjalte Froholdt nu står klar til at gå ind på verdens største footballscene, siger Simon Rasmussen, at fundamentet blev lagt i Svendborg.

- Hele grobunden var U12- og U14-holdet. Det var ikke det footballkyndige, men sammenholdet, der holdt ham i klubben.

Hjalte Froholdt forlod Svendborg og Admirals, da han i 10. klasse blev udvekslingsstudent på en high school i Ohio, hvor amerikanske talentspejdere hurtigt så et lys i danskeren, og tilbuddene om stipendier til en stribe topuniversiteter strømmede ind.

Særligt i det sidste år, inden Hjalte Froholdt rykkede fra Svendborg til Ohio, blev der svedt og knoklet i fitnesscentret og på grønsværen på Nyborgvej, fortæller Simon Rasmussen.

- Han kom på U17-landsholdet, og da man fandt ud af, at han var så talentfuld, lagde vi en plan for, at han skulle træne en del med seniorer og samle ekstra erfaring, inden han skulle til USA. Og jeg kan meget tydeligt huske i de sidste tre-fire måneder, hvor Hjalte skrev ud til alle senior- og ungdomsspillere, at de bare skulle kontakte ham, når de skulle ned og styrketræne eller ned på banen at spille. Han brugte det meste af den sommer på at træne.

Det er blandt andet det hårde arbejde, som gør, at Simon Rasmussen, der i dag er en del U19-landsholdets trænerstab, ser meget optimistisk på Hjalte Froholdts chancer for både at blive draftet og få succes på banen. Hvorend han skal hen.

- Han kommer til at gøre det godt lige meget, hvilken runde, han bliver valgt i. Han skal bare ind og vise, hvad han er for en fyr. Jeg er ikke nervøs for, om det tredje runde eller sjette-syvende runde. Hans arbejdsmoral vil tage ham langt, og han har kun spillet på den offensive linje i tre år, så han har et større potentiale for at udvikle sig end de amerikanske spillere, der har spillet samme position altid.

NFL-draften

NFL-draften er en årlig begivenhed, hvor de 32 hold fra den professionelle amerikanske footballliga, NFL, vælger mellem hundredvis af footballspillere fra landets universiteter.

Holdene vælger på skift i syv runder, og det er det dårligste hold fra den foregående sæson, som vælger først i hver runde.

Draften har udviklet sig til at være en kæmpe mediebegivenhed, og i 2018 så 11,2 millioner amerikanere draftens første runde på tv. I Danmark sender TV3 Sport live fra draften. Klokken to natten til fredag er første runde. Klokken et natten til lørdag kan man følge anden og tredje runde. Og fra klokken 18 lørdag aften er det fjerde, femte, sjette og syvende runde.

De fleste draft-eksperter vurderer, at Hjalte Froholdt bliver valgt i løbet af lørdag aften.

Med til træning i Svendborg

Simon Rasmussen snakker stadig med Hjalte Froholdt, og Svendborg mærker stadig, når football-talentet er i byen, fortæller han.

- Jeg har været på Svendborg Sports- og Medieefterskole, og Hjalte er altid god til at skrive, at nu er jeg tilbage, og jeg vil gerne komme og være med til træning torsdag. Han giver lidt tilbage til, hvor han kommer fra, siger han.

Hverken Simon Rasmussen eller Jan Sørensen er længere en del af Svendborg Admirals, men det er formand Søren Brygger Therkelsen. Han kalder det exceptionelt, at Hjalte Froholdt kan blive valgt i draften, og siger, at det betyder meget i Svendborg Admirals.

- Det giver ekstra omtale, og så er Hjalte et menneske, som er rigtig sød til at hjælpe os, når han hjemme. Det betyder rigtig meget, at han kigger tilbage og vil være en del af det og hjælpe den klub, som tændte gnisten i ham. Og det kommer også til at betyde meget særligt for vores talentarbejde de kommende år.

Hjalte Froholdt ventes at blive valgt i en af draftens sidste fire runder. Arkivfoto: Arkansas Razorbacks Communications
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce