Annonce
Indland

Dansk Selskab for Almen Medicin: Ikke sikkert at blodtryksregulerendemedicin giver hudkræft

Anders Beich er praktiserende læge og formand for DSAM, Dansk Selskab for Almen Medicin. Pressefoto.

Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, mener, at befolkningen skal se de nye forskningsresultater i en større sammenhæng.

Når en gruppe forskere udgiver et nyt studie, er det ikke kun forbrugerne, som skal forholde sig til det. Det netop offentliggjorte studie om blodtryksregulerende medicin indeholdende stoffet hydrochlorthiazid og hudkræft kommer til at påvirke en masse praksiserende læger landet over.

- Studiet er netop kommet ud, og jeg havde allerede i dag en patient, som skulle have blodtryksregulerende medicin, og hun sagde som det første, at hun skulle bare ikke have det der, man kunne få kræft af, forklarer Anders Beich, praksiserende læge og formand for DSAM, Dansk Selskab for Almen Medicin.

Han mener dog ikke, at patienter skal frygte at tage den omtalte medicin. Endnu.

- Vi skal huske, at solen giver den allerstørste risiko for at få hudkræft. Stoffet hydrochlorthiazid gør muligvis huden mere sårbar over for solen, og derfor er det solen, som kan give kræft. Hvis du tager denne type medicin og beskytter dig mod solen, får du ikke hyppigere kræft. Det er vigtigt at se sådan nogle studier i en større sammenhæng, siger Anders Beich.

Èt studie er ikke hele sandheden

Han mener, at det er sjældent, at et enkelt studie kan fremføre den endelige sandhed.

- Folk må ikke tænke, at bare fordi de tager denne type blodtryksregulerende medicin, får de hudkræft i morgen. Det hele skal ses i en sammenhæng, forklarer Anders Beich.

Hvis der kommer patienter til ham, som er meget utrygge ved at få denne type medicin, vil han dog forsøge at finde et alternativ.

- Men det er et puslespil at finde blodtryksregulerende medicin, som folk kan leve med. Så jeg vil anbefale, at man afventer, hvad Lægemiddelstyrelsen kommer med af anbefalinger, og så forholder vi os til det.

Annonce

Tidsskrifter til hinanden

Da forskerne fra SDU offentliggjorde de nye resultater, gjorde de det blandt andet ved at udgive det i et videnskabeligt tidsskrift og i en pressemeddelelse til danske medier. Anders Beich mener, at man godt kunne have undværet pressemeddelelsen.

- Videnskabelige tidsskrifter udgiver vi til hinanden, netop så andre forskere kan se på resultaterne og vurdere dem. Når man udgiver resultaterne til pressen samtidig, kan det komme til at blive misforstået af mange, og det er ærgerligt, siger han.

Han fastslår, at det omtalte studie sagtens kan være en del af sandheden, men at andre skal undersøge det før, man kan konkludere noget endeligt.

- Jeg ved, at Lægemiddelstyrelsen har tænkt sig at gå ind i substansen på den her forskning, og så vil vi afvente, hvad de kommer med af retningslinjer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce