Annonce
Kultur

Dansk producer: Filmen er en underdog

Danske Christian Falkenberg Husum har været med til at producere den Oscar-nominerede film "Ida."

Der var ingen danske film, men flere danske bidrag blandt de film, der torsdag blev nomineret til en Oscar.

Der var ingen danske film på plakaten, da Det Amerikanske Filmakademi torsdag offentliggjorde de Oscar-nominerede film for i år. Til gengæld var der masser af danske bidrag til Oscar-nominerede film.

Ét af de bidrag står Christian Falkenberg Husum for. Han er co-producer på den polske film "Ida". Her har han blandt andet sammen Sofie Wanting Hassing koordineret lyd-post-produktionen i Danmark.

Selvom filmen har vundet 65 priser, flytter Oscar-nomineringen filmen op i en anden klasse, mener han.

- For filmen betyder det, at den går fra at være en almindelig spillefilm til at være en Oscar-nomineret film, og det er noget, der kan næsten udødeliggøre en film, siger han.

Han beskriver selv filmen som en underdog, der har sejret på trods.

- Vi var meget bekymret for filmen oprindeligt. Vi regnede ikke med, at der var nogen, der vil se den. Den er sort/hvid. På polsk. I 4:3-format. Det ligner ikke på papiret en succes. Men vi var godt klar over, at det var en god film, siger Christian Falkenberg Husum.

Også den israelske film "Aya" er nomineret. Her spiller den danske skuespiller Ulrik Thomsen en hovedrolle. Filmen er nomineret til årets kortfilm.

I kategorien er årets tegnefilm er den irske film "The Song of the Sea" nomineret. Her har danskerne Frederik Villumsen og Claus Toksvig stået for animeret 36 minutter af filmen.

Samarbejdet mellem de to danskere og filmens irske skabere opstod under Frederik Villumsens praktik hos det irske produktionsselskab.

- Jeg kom i praktik derovre i 2009. Jeg blev gode venner med dem. Imens jeg var der ovre, blev de Oscar-nomineret for deres første film. Jeg ville rigtig gerne være med på Song of the Sea, siger Frederik Villumsen, der fik chancen.

- Vi kom godt ud af det med hinanden, men der fra og så til at give sin praktikant chancen for at medproducere sin kommende film. Det var måske en overraskelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce