Annonce
Erhverv

Dansk Polyglas står i unik position: Vindmøllebranchen er benhård, og du kan være ude fra den ene dag til den anden

Dansk Polyglas har i mange år lavet Trygfondens livreddertårne til de danske strande, og nu er virksomheden også i gang med at lave de mindre tårne, der skal stå i landets svømmehaller og give både børn og voksne mulighed for at redde sig selv og andre. Foto: Trine Grauholm
Dansk Polyglas står med et unikt produkt i form af de såkaldte TP Covers til havvindmøller, og direktør Kurt Nielsen vil gerne gøre dem til en endnu større succes. Det kræver dog store investeringer, og da vindmøllebranchen er benhård, ser han foreløbig tiden an.
Annonce

Nr. Broby: Mellem livreddertårne, testplader af glasfiber og enorme byggekomponenter på kompositvirksomheden Dansk Polyglas går direktør Kurt Nielsen rundt med en drøm om at brede vingerne ud og lade sig rive med af det havvindmølleeventyr, der allerede er godt oppe i fart.

Noget holder ham imidlertid tilbage. En grundlæggende forsigtighed.

Pladsmanglen i fabrikslokalerne. Lysten til at lave vidt forskellige, specialdesignede opgaver til forskellige brancher.

Beliggenheden i Nr. Broby med dårlige muligheder for at transportere op til ni meter brede komponenter gennem et industriområde og til den nærmeste havn. Erfaringerne fra finanskrisen.

Mulighederne er dog oplagte.

Dansk Polyglas er ganske vist en lille spiller i den store sammenhæng, men virksomheden står i en unik position i forhold til at producere de såkaldte TP Covers, der bliver brugt til at overdække og beskytte havvindmøllernes fundament mod for eksempel fugt og korrosion, indtil vindmøllerne er endeligt installeret.

For nylig indgik virksomheden kontrakt med italienske Saipem på 54 TP Covers til en havvindmøllepark, der skal opføres ud for den skotske østkyst og stå færdig i 2021.

- Møllerne bliver større og større, og de kommer længere og længere ud på havet at stå, og parkerne bliver større. Det vil sige, at der går længere tid, fra man placerer fundamenterne på havbunden, til vindmøllerne rent faktisk kommer på, og jo længere tid, jo mere udsat er udstyret indeni. Hvis det får vand, korroderer og tager skade, koster det enormt mange penge, forklarer Kurt Nielsen.

Vi gør absolut ingenting for at reklamere. Vi har produktet på vores hjemmeside, men forespørgslerne kommer af sig selv. Hvor mange havvindmølleparker, der skal opføres, hvor der er behov for det her, er svært at vide. Men med de forespørgsler, vi har i øjeblikket, vil vi stå med positive udfordringer, hvis vi blot får halvdelen af dem, rent produktionsmæssigt. Det har vi ikke kapacitet til. Efterspørgslen er stigende, og der er mere og mere fokus på havvind.

Kurt Nielsen, direktør, Dansk Polyglas

Annonce

En benhård branche

Der findes både teltløsninger og løsninger i aluminium og stål, men Dansk Polyglas har fået stor ros for sin fuldstøbte og vandtætte løsning, som tilpasses det enkelte projekt i forhold til for eksempel ventilation, kabelinstallation, sikkerhed, løft af udstyr og brugervenlighed for de mange forskellige operatører.

- Det er ligesom at bage en kage. Du støber den i en form som en helstøbt enhed. Vores løsning er vandtæt, for der er ingen samlinger. Hvis du i stedet laver den i aluminium, er det som at lave den i forskellige lagkagestykker, der skal boltes sammen. Vores løsning er en færdig enhed, som skal løftes på med en kran, hvorefter der skal spændes 15 bolte. Det kan to mand gøre på 10 minutter offshore, forklarer Kurt Nielsen.

Han har i mange år haft kig på vindmøllebranchen, men Kurt Nielsen har afholdt sig fra at gå ind i den, fordi han anser den for at være en højrisikobranche, hvor prispresset er enormt og muligheden for at konkurrere med fabrikker i Østeuropa og Kina næsten ikke til at få øje på.

- Vindbranchen kræver, at man stiller store ressourcer og kapacitet til rådighed. Det er en benhård branche, hvor man kan være ude fra den ene dag til den anden, og så står du der og har bundet en masse i det. Det har vi holdt os lidt fra, forklarer Kurt Nielsen.

På opfordring fra MT Højgaard gik virksomheden imidlertid i gang med at udvikle sin egen TC Cover-løsning, og selv om den i første omgang ikke kom i brug på det tiltænkte projekt, lykkedes det i samarbejde med Teknologisk Institut at få første version af produktet udviklet.

Pludselig var en kunde i Holland klar til at slå til, og siden er interessen steget markant. I øjeblikket afløser projekterne stort set hinanden, og kunderne er de helt store som Vattenfall, Bladt Industries og Ørsted.

- Vi gør absolut ingenting for at reklamere. Vi har produktet på vores hjemmeside, men forespørgslerne kommer af sig selv. Hvor mange havvindmølleparker, der skal opføres, hvor der er behov for det her, er svært at vide. Men med de forespørgsler, vi har i øjeblikket, vil vi stå med positive udfordringer, hvis vi blot får halvdelen af dem, rent produktionsmæssigt. Det har vi pt. ikke kapacitet til. Efterspørgslen er stigende, og der er mere og mere fokus på havvind, fortæller Kurt Nielsen.

Annonce

Går på flere ben

Han er uddannet ingeniør, har været i Dansk Polyglas i 20 år og overtog virksomheden fra sin far i 2005.

I den periode har han været med til at udvikle virksomheden markant.

I dag er der 15 fastansatte medarbejdere, og da virksomheden samtidig med kontrakten på de nye TP Covers til den skotske havvindmøllepark også har indgået en kontrakt med tekstilfabrikken Kvadrat fra Ebeltoft, er der behov for fem-seks nye medarbejdere med både hænder og hoved skruet godt på og en stærk arbejdsdisciplin. For Kurt Nielsen er det et stort ønske at få fat på dansk arbejdskraft, men ofte må han ansætte østeuropæere, og det giver alene på grund af sprogbarrierer udfordringer.

Alligevel breder Dansk Polyglas sig fortsat over flere brancher.

Både ud fra ønsket om at have flere ben at stå på, men også fordi de forskellige projekter er spændende at kaste sig over for en virksomhed, der skal leve af kundetilpassede løsninger.

Hos Kvadrat har Dansk Polyglas for eksempel i flere år været rådgiver på tekstilvirksomhedens nye showroom, der er tegnet af den kendte tyske kunstner Thomas Demand. Nyopførelsen skal stå færdig i 2021 og bestå af tre bygninger.

På den ene skal taget illustrere et foldet stykke linjeret papir, som lyset kan trænge igennem, med huller til at sætte i ringbind, selv om det er 130 kvadratmeter stort og vejer 10 ton.

En anden konstruktion skal ligne en paptallerken med de karakteristiske riller i siden, mens det tredje element er en ellipseformet facade uden synlige samlinger.

Dansk Polyglas

Dansk Polyglas blev stiftet i 1999 af Knud Nielsen. Den nuværende direktør, Kurt Nielsen, har været med siden 2000, og han overtog virksomheden fra sin far i 2005. Siden 2006 har den ligget i de nuværende lokaler i Nr. Broby.

Virksomheden fremstiller både TP Covers til havvindmølleparker, livreddertårne til Trygfonden, løsninger til infrastruktur, elementer og afskærmninger til broer og facadeløsninger til byggebranchen.

I øjeblikket er der 15 medarbejdere, men det svinger i forhold til projekterne. Generelt er det dog et problem at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Dansk Polyglas har i Kurt Nielsens tid altid lavet overskud, og selv om det i det seneste regnskab blev på 1,1 millioner kroner før skat, levede det ikke op til budgettet og dermed forventningerne. Dette skal også ses i lyset af virksomhedens overskud skat på 7,1 millioner kroner forrige år. Til gengæld ser Kurt Nielsen mulighed for, at omsætningen i år bliver rekordhøj.

Annonce

Vil selv sætte retningen

Desuden fremstiller Dansk Polyglas livreddertårne til Trygfonden, løsninger til infrastruktur, elementer og afskærmninger til broer og facadeløsninger til byggebranchen. I perioder med store TP Cover-projekter fylder det imidlertid det meste hos kompositvirksomheden, hvor Kurt Nielsen drømmer om fremover selv at have bedre fat i rorpinden.

- Vi har altid eksisteret på den måde, at kunderne har spurgt os, om vi kan lave et bestemt produkt, og så har vi gjort det. Det vil vi gerne ændre på. Vi vil gerne selv kunne påvirke, hvilken vej vores virksomhed går fremfor, at andre fortæller os det. Jeg kunne godt tænke mig, at vi i højere grad selv satte retningen, forklarer Kurt Nielsen.

Skal den vej gå i retning af mere entydig fokusering på TP Covers kræver det imidlertid store investeringer.

I øjeblikket arbejder Dansk Polyglas med TP Covers til havvindmøller med en diameter på seks meter, og virksomheden ligger i forhandlinger om en leverance til seks en halv meter store møller.

Kurt Nielsen har sågar fået en forespørgsel på levering til møller på ni meter i diameter til levering i USA, og det er en udfordring både at producere og transportere fra virksomheden i Nr. Broby. Skal Dansk Polylglas den vej, ville det give mere mening at ligge på Lindø og tæt på havneområdet der.

Allerede nu er det en udfordring at få transporttilladelser til de store byggeelementer. Også i udlandet. Og der er store summer på spil.

- Lige nu har vi en unik position. Vi fungerer som rådgiver for kunderne, og kan for eksempel rådgive dem om, hvordan de kan anvende TP-cover i forbindelse med kabelinstallation, løft af udstyr og så videre. Det betyder meget. Vi kan også lave løsninger til dem i forhold til faldsikring, mulighederne for at hooke folk fast eller skridsikring på overflader. Vi kan lave mange features, og fremfor alt er vores produkt vandtæt, siger Kurt Nielsen.

Dansk Polyglas er gang med at teste glasfiberplader til tekstilfabrikken Kvadrats showroom i Ebeltoft, hvor lyset for eksempel skal kunne trænge gennem det ene element. Derfor holder Kurt Nielsen pladen op mod solen. Foto: Trine Grauholm
Annonce

Efterspørgslen er der

På Dansk Polyglas' seneste projekt meddelte svenske Vattenfall, at virksomheden ville sende 45 medarbejdere fra projektet til Dansk Polyglas' såkaldte Factory Acceptance Test, hvor den fynske virksomhed skulle demonstrere sin kunnen.

Der kan måske stå 15 mand i mødelokalet - inden coronakrisens afstandsrestriktioner.

- Det forstod vi ikke noget af. De ville komme fra hele verden for at se på vores lille hat. Vi var nødt til at fortælle dem, at de skulle begrænse sig og højest komme 15 mand. Men interessen var så stor, fordi det er så vigtigt for dem. Derfor tror vi, at vi har fat i noget rigtigt, siger Kurt Nielsen.

Han smiler svagt ved tanken om de nye muligheder. Men sporene fra finanskrisen skræmmer.

Dengang havde han i sine første år været med til at banke aktiviteterne i virksomheden markant op, men fra at lave gavllaminater til 70 lastbiler om ugen, gik virksomheden til en produktion på nul i løbet af et halvt år.

Derfor besluttede virksomheden at satse på udviklingsopgaver, og kort efter fik Dansk Polyglas til opgave at producere Trygfondens livreddertårne til de danske strande.

- Jeg synes selvfølgelig, det kunne være sjovt, hvis vi kunne få vores TP Covers til at blive en endnu større succes, men jeg er selv stopklods i forhold til at investere stort. Men det kunne være sjovt, og vi kan mærke, at efterspørgslen er der. Vi vil dog gerne have lidt bedre fat i markedet, inden vi vurderer, hvad vi skal gøre.

- Der skal mere end et projekt til i ny og næ. Vi har lige afleveret et projekt, er i gang med et nyt og har en forespørgsel på et tredje, som skal leveres i tredje kvartal af 2021. De begynder at ligge som perler på en snor, siger Kurt Nielsen.

Økonomisk afspejler det sig også. Dansk Polyglas har i Kurt Nielsens tid aldrig lavet andet end overskud, men sidste års plus på 1,1 million kroner før skat levede langt fra op til budgettet.

Årsagen var forsinkelser på igangværende projekter. Til gengæld er forventningerne til det kommende år store.

- Hvis vores projekter kører igennem som planlagt, bliver det omsætningsmæssigt vores bedste år. Men vi er ikke selv herre over, om der opstår forsinkelser, for det kan også ske for nogle af de øvrige parter på et projekt, og det vil også komme til at påvirke os, understreger Kurt Nielsen.

Forsigtig, men alligevel med en drøm om at kunne kombinere et muligt erhvervseventyr med sund fornuft og muligheden for at beskytte virksomhedens solide fundament. Præcis som Dansk Polyglas gør det for kundernes havvindmøllefundamenter.

Dansk Polyglas har i mange år produceret Trygfondens velkendte livreddertårne til de danske strande. Glasfiberet har den fordel, at den røde farve ikke falmer, selv om den står ude i hård sol. Foto: Dansk Polyglas
Kurt Nielsen har længe holdt sig fra vindmøllebranchen, fordi det er en hård branche, hvor man risikerer at være ude fra den ene dag til den anden. Efterspørgslen på Dansk Polyglas' TP Covers stiger imidlertid, og virksomheden har brug for fem-seks ansatte mere. Foto: Trine Grauholm
Havvindmøllerne bliver større, og det samme gør parkerne. Derfor stiger behovet for at beskytte møllerne og deres indhold, fra de forlader fabrikkerne, og til de står færdigt monteret, og her har Dansk Polyglas' "hat" vist sig at være en god løsning. Foto: Trine Grauholm
Dansk Polyglas har i mange år lavet Trygfondens livreddertårne til de danske strande, og nu er virksomheden også i gang med at lave de mindre tårne, der skal stå i landets svømmehaller og give både børn og voksne mulighed for at redde sig selv og andre. Foto: Trine Grauholm
Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce