Annonce
Indland

Dansk Industri: Frygt ikke at flygtninge stjæler dit job

Der er ingen grund til at frygte, at flygtninge stjæler danske job, mener Dansk Industri.

En undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at flygtninge faktisk skaber højere lønninger for danskere.

Der er ingen grund til at frygte, at flygtninge vil presse danske ufaglærte ud af arbejdsmarkedet.

Det mener interesseorganisationen Dansk Industri.

- Vi behøver ikke at være så bange for, at flygtninge kommer og tager vores job. Lige nu er der mangel på arbejdskraft. Vores medlemmer har i mange tilfælde svært ved at skaffe arbejdskraft, siger underdirektør Steen Nielsen.

Københavns Universitet har analyseret flygtningestrømme fra 1991 til 2008 i Danmark. Analysen viser, at flygtninge har taget de mest manuelle job. Det har presset de danske ufaglærte til at specialisere sig og søge mod nye job med højere løn.

Faktisk steg de danske ufaglærtes løn, da der kom flygtninge til landet. 3F mener dog, at undersøgelsens resultater er forældede. Fagforeningen frygter, at flere flygtninge vil betyde højere arbejdsløshed og lavere løn blandt ufaglærte.

Men Steen Nielsen mener ikke, de ufaglærte har noget at frygte.

- Det er en ulige konkurrence. Flygtningenes kompetencer er svagere, siger underdirektøren.

- De har ofte ikke meget skolegang, flere har ingen erhvervserfaring, og så er der den sproglige barriere. Den danske ufaglærte har meget bedre muligheder på arbejdsmarkedet, siger han.

Fredag mødes regeringen, arbejdsgivere og fagbevægelsen til trepartsforhandlinger, der fokuserer på, hvordan flygtninge kan komme i job.

- Jeg mener sagtens, at vi kan integrere flere flygtninge på arbejdsmarkedet, uden at det vil gå ud over danske job. Og hvad er alternativet? Det er for dyrt for vores samfund, hvis flygtninge skal være offentligt forsørgede, mener Steen Nielsen.

Ifølge regeringen er kun tre ud af ti flygtninge i arbejde efter tre års integrationsindsats. Blandt de ikkevestlige indvandrere generelt set er kun hver anden i job, selv om mange har været her i ti år eller mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];