Annonce
Indland

Dansk imam: Man kan godt være både bøsse og muslim

Der er kun en imam i Danmark, der åbent argumenterer for, at islam er foreneligt med homoseksualitet.

Man kan godt være muslim og homoseksuel på samme tid.

Sådan lyder budskabet fra flere muslimske profiler i Danmark, skriver Politiken. Det sker i anledning af, at København torsdag danner ramme om en international konference om tro og seksualitet.

Konferencen fokuserer på de udfordringer, som homoseksuelle ofte støder på i muslimske miljøer. Blandt talerne er imamen Naveed Baig, der til daglig er tilknyttet flere hospitaler i København og næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter.

- Tro er noget, der transcenderer vores seksualitet, vores kultur og vores identitet. Tro er noget, som vi har inden i os - noget, som er inde i mennesket, siger han til Politiken.

- Derfor kan man jo sagtens have en tro, samtidig med at man har en anden seksuel observans, end majoriteten har, siger Naveed Baig og tilføjer, at der generelt har været - og stadig findes - en modstand mod homoseksualitet i islamisk tradition.

Dermed er Naveed Baig den eneste imam i Danmark, der indtil nu åbent plæderer for, at man godt kan være homoseksuel og muslim samtidig.

Synspunktet bakkes op af Saliha Marie Fettah, ekstern lektor i arabisk og mellemøststudier ved Syddansk Universitet, som har forsket i seksualitet.

- Den islamiske kultur kan sagtens rumme homoseksualitet, siger hun.

- Det har tidligere været en naturlig del af samfundet helt op til 1700-tallet, uden at man blev stenet eller dødsdømt. Mange muslimske poeter og skriftkloge var faktisk homoseksuelle, tilføjer Fettah ifølge Politiken.

Samme toner lyder fra foreningen Muslimer i Dialog:

- Jeg ser ikke nogen modsætning mellem det at være muslim og det at være homoseksuel. Seksualitet er et forhold mellem én selv og Gud, og selvfølgelig kan man godt være muslim og homoseksuel, siger talsperson Nihad Hodzid til Politiken.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce