Annonce
Nyborg

Dansk-grønlænder: - For mig betyder rigsfællesskabet, at jeg findes

Mathias Østergaard Madsen holder meget af sit hjemland, Grønland. Men han er også glad for de mange muligheder, der opstår, når man går på ungdomsuddannelse i Danmark. Foto: Kamilla Østergaard Madsen
Mathias Østergaard Madsen flyttede til Danmark i 2018 for at starte på gymnasiet. For ham betyder rigsfællesskabet ikke kun muligheder - det er også et vigtigt vidnesbyrd om hans identitet.
Annonce

Nyborg/Køge: Ved første øjekast er der ikke mange, der tror det. Og når man lytter efter, er det heller ikke noget, man hører.

For de fleste mennesker både ligner og lyder Mathias Østergaard Madsen som en "typisk" dansk teenager.

Han har lyst, bølget hår, er modebevidst, og taler dansk som modersmål.

Men Mathias Østergaard Madsen er ikke i tvivl om, hvor han kommer fra, når man spørger. Han kommer fra Grønland.

Med en dansk mor og en grønlandsk far er han ét af de mange eksempler på, hvordan rigsfællesskabet ikke kun er politisk, men også genetisk og kulturelt.


Man kan leve et helt liv i Danmark uden at kende til Grønland. Men man kan ikke leve i Grønland uden at kende til Danmark.

Mathias Østergaard Madsen, gymnasieelev


Mathias Østergaard Madsen tilhører det dansksprogede mindretal i Grønland. Og i en tidlig alder har han erfaret, at det både giver indsigt og udfordringer at balancere med et ben i to kulturer.

Annonce

Flyttede til Danmark for uddannelse

Mathias Østergaard Madsen har boet hele sin opvækst i Grønlands hovedstad Nuuk, men flyttede sammen med sin mor og stedfar til Køge i 2018 for at starte på gymnasiet.

I løbet af sit første år på Køge Gymnasium oplevede Mathias Østergaard Madsen, hvor svært det kan være at finde fodfæste i en uvant hverdag og kultur.

Faktisk var han nødt til at tage et sabbatår og i en periode gå i terapi, fordi han havde behov for at bearbejde de store forandringer, han oplevede - ikke mindst i måden, folk så ham på.

- Jeg er helt sikker på, at jeg har haft det meget lettere end de grønlændere, der flytter herned, som ikke taler dansk, forklarer Mathias Østergaard Madsen på en sidegade i Køge midtby.

- Men det er hårdt, at folk ikke kan forstå den ensomhed, jeg føler, fordi jeg er lys grønlænder. Her i Danmark tror folk, at jeg har boet i Danmark hele mit liv - og i Grønland er der mange, der synes, at jeg ikke rigtig hører til i Grønland. I Danmark har jeg aldrig fået tilråb, men jeg har tit følt, at jeg ikke passer ind - at jeg falder ved siden af, forklarer han.

Grønlandske unge læser i Danmark

Det er begrænset, hvor mange uddannelser man kan tage i Grønland.

Derfor vælger mange unge grønlændere at flytte til Danmark for at uddanne sig - både på gymnasier, universiteter og på andre uddannelsessteder.

I 2019 var der i alt 528 aktive grønlandske studerende i Danmark.

Deraf gik flertallet af de grønlandske studerende på en professionsbachelor-uddannelse (113 personer), en bachelor-uddannelse (107 personer), en kort videregående uddannelse (81 personer) eller på gymnasiet (76 personer).

Grønlandske studerende i Danmark oplever ofte udfordringer i forbindelse med krav om høje danskkundskaber, forskelle i uddannelsessystemer- og niveau samt den enorme geografiske afstand mellem hjembyerne i Grønland og studiebyerne i Danmark.

Annonce

Ikke kun én slags grønlænder

Efter sit sabbatår begyndte Mathias Østergaard Madsen i skole på Nyborg Kostskole, hvor studiemiljøet er mere internationalt.

Den beslutning er Mathias Østergaard Madsen glad for at have truffet. Med elever fra mange forskellige lande har det været en stor hjælp at være ny i Danmark med en masse forskellige nationaliteter omkring sig.

Alligevel ville han ønske, at hans situation var bredere kendt, fordi han aldrig har forladt sit eget land ved at flytte fra Grønland til Danmark.

Ifølge Mathias Østergaard Madsen er der ikke mange i Danmark, der kender til rigsfællesskabet. Også selv om det er et fællesskab, der berører mange mennesker både i Danmark og i Grønland.

- Man kan leve et helt liv i Danmark uden at kende til Grønland. Men man kan ikke leve i Grønland uden at kende til Danmark, understreger han og uddyber.

- Dansk kultur har haft meget stor indflydelse på grønlandsk kultur, og mange er halvt danske og halvt grønlandske som mig. Men jeg synes ikke, at mange ved, hvad Grønland er. At der ikke kun findes én slags grønlænder, men også lyse, dansksprogede grønlændere som mig selv.

Annonce

Vil udbrede viden om Grønland

Selv om Mathias Østergaard Madsen er begyndt at vænne sig til livet i Danmark og værdsætter de mange muligheder, et ungdomsliv i Danmark tilbyder, glemmer han ikke Grønland.

Balancegangen kan stadig være svær - og han ved endnu ikke, om han vil blive i Danmark eller tilbage til Grønland. Svaret - forklarer han - afhænger af, hvorvidt han kan føle sig hjemme i et Grønland, der kæmper med spørgsmålet om løsrivelse fra Danmark og rigsfællesskabet.

Tre spørgsmål om rigsfællesskabet

Hvad betyder rigsfællesskabet for dig?

- Rigsfællesskabet betyder muligheder, og at man aldrig er rigtigt langt væk fra sit hjem, fordi det er samme rige. Og så betyder det, at jeg findes.

Hvad skal en dansker vide om en grønlænder?

- Der findes mange slags grønlændere. Ikke kun én slags grønlænder.

Hvad er det sværeste ved at være grønlænder i Danmark?

- At finde sig til rette i skolesystemet og samfundet generelt. Og fordomme om Grønland.

Med sin interesse for tegning og litteratur håber Mathias Østergaard Madsen dog at kunne være med til at udbrede viden og vække interesse for livet i Grønland igennem kunsten.

Han håber, at hans egne børn i fremtiden vil kunne få den samme grønlandske opvækst, som han selv har haft.

En opvækst, der har givet ham et udsyn, der er præget af et moderne Grønland under forandring - og en identitet der rummer træk fra både den sydligste og den nordligste del af rigsfællesskabet.

Når Mathias Østergaard Madsen reflekterer over, hvad rigsfællesskabet mellem Grønland og Danmark har af betydning for ham, kommer hans svar derfor uden store overvejelser.

- For mig betyder rigsfællesskabet, at jeg findes, forklarer han.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce