Annonce
Udland

Dansk generalsekretær: USA begraver fredsproces i Israel

Drew Angerer/Ritzau Scanpix
USA's støtte til bosættelser kan ende med ny opstand, frygter generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Det ser sort ud for fredsprocessen og muligheden for at få lavet en tostatsløsning i striden mellem israelere og palæstinensere.

Det siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, efter at USA har ændret politik og nu støtter Israels bosættelser på Vestbredden.

- FN, internationale domstole og alle andre har sagt, at bosættelserne er et klokkeklart brud på Genevekonventionen. Man må ikke flytte egne borgere over på besat jord.

- Så når USA siger, som de gør nu, så er det ødelæggende for fredsprocessen mellem Israel og Palæstina, siger Tim Whyte.

Kursskiftet blev meddelt mandag aften dansk tid af USA's udenrigsminister, Mike Pompeo.

- Etablering af civile israelske bosættelser er ikke i sig selv uforenelig med international lov, sagde Mike Pompeo.

Det er et brud med den vurdering, som det amerikanske udenrigsministerium foretog i 1978.

Her blev det slået fast, at Israels bosættelser på den besatte Vestbred ikke er i overensstemmelse med folkeretten.

Den nye melding slukker håbet om, at der kan findes en fredelig løsning for israelere og palæstinensere, lyder det fra Tim Whyte.

- Det er en cementering af de ulovlige bosættelser på Vestbredden og dybest set et søm i kisten på fredsprocessen.

- Jeg kan ikke se, hvordan det kan lede til andet end mere uro, øget radikalisering og måske en ny intifada, siger han.

Mellemfolkeligt Samvirke er til stede på Vestbredden og i Gazastriben og oplever, at folk er presset og mangler basale fornødenheder.

- Hvis der kommer en ny intifada, en ny opstand og en mere voldelig konflikt, så vil det få konsekvenser for vores arbejde.

- Men mest af alt for dem vi arbejder sammen med, og som i forvejen er enormt presset af mangel på grundlæggende livsfornødenheder, siger Tim Whyte.

Generalsekretæren mener, at USA med meldingen "spiller sig selv af banen" som mægler i konflikten mellem israelere og palæstinensere.

Han håber derfor, at EU vil påtage sig en større rolle som mægler i striden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce