Annonce
Danmark

Dansk Folkepartis top vil tale til folket igen

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der gik teknik og kancellisprog i den for Dansk Folkeparti i sidste valgperiode, og det skal der ændres på.

I takt med, at Dansk Folkeparti fik magt og indflydelse, glemte ledelsen at kommunikere klart til medlemmerne. Det siger gruppeformand Peter Skaarup i forbindelse med partiets årsmøde i Herning søndag.

Det har betydet, at ikke mindst medlemmerne, der i det daglige kæmper partiets kamp, ikke har følt sig klædt godt nok på til at forklare partiets politik og resultater.

- Vi har ikke været flinke nok til i direkte sprog at fortælle, hvad vi ville, og hvad vi har fået ud af de forhandlinger, vi havde med regeringen.

- Jeg tror, der er sket det, at man sidder i et forhandlingslokale med embedsmænd og ministre. Og så bruger man det samme sprog og den samme fremgangsmåde, når man kommer ud bagefter, siger gruppeformand Peter Skaarup.

Han nævner både paradigmeskiftet samt partiets resultater fra finansloven - hvor man var med til at få fjernet sats-puljemidlerne og dermed styrkede pensionisters økonomi - som eksempler.

- Det resultat havde ingen troet muligt. Men vi fik ikke kommunikeret det klart til vælgerne, så opfattelsen blev, at det ikke var så stort, siger Peter Skaarup.

Han siger, at partiets top fra nu af kommer til at tale meget mere direkte om, hvad partiet vil, og hvilke holdninger det har.

- Fordi vi blev så afgørende og fik så meget indflydelse, så har vi nok lullet os ind i noget teknik og bureaukrat-sprog, som danskerne ikke har forstået.

- Og vi har lavet for mange mellemregninger. Vi skal tale til danskerne i meget mere direkte sprog, siger gruppeformanden og afslutter:

- Det kan vi sagtens, og det har vi også gjort før.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce