Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv er bekymret over Kinas økonomiske nedtur

Kina er Danmarks sjettestørste eksportmarked, og kineserne køber danske varer og tjenester for mere end 60 milliarder kroner om året. (Arkivfoto)

Det er ikke godt for danske virksomheder, når den kinesiske økonomi sænker farten, lyder det fra DI og Nordea.

Det er usædvanligt, at den kinesiske økonomi oplever så stort et pres, som man ser i øjeblikket.

Det mener Dansk Industri (DI), der følger den økonomiske udvikling i landet tæt.

- Væksten i Kina er fortsat imponerende høj, og Kina står for næsten en tredjedel af den samlede vækst i verdensøkonomien. Den høje vækst er dog under pres, og under overfladen lurer en række udfordringer, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

De kinesiske myndigheder har mandag fremlagt økonomiske nøgletal for 2018, og opgørelsen viser, at den økonomiske vækst i landet endte på 6,6 procent.

Det er den laveste årlige vækst i Kina siden 1990. I årets sidste kvartal var væksten helt nede på 6,4 procent - det svageste kvartal siden den globale finanskrise, der ramte for ti år siden.

Ifølge DI er det uden tvivl handelskrisen med USA, der rammer den kinesiske eksport, og som har en række negative følgevirkninger.

Siden begyndelsen af december har toldsatserne været fastfrosset, mens forhandlinger pågår, men til marts kan USA igen hæve toldsatserne på kinesiske varer, hvis landene ikke har forhandlet sig frem til en løsning.

Men det er ikke kun handelskrisen, der trækker spor, forklarer Allan Sørensen.

- Erhvervstilliden blandt de kinesiske fremstillingsvirksomheder er faldet over det seneste år, hvilket varsler lavere vækst. Hertil kommer en stor gældsbyrde, som også skaber bekymringer, lyder det fra chefanalytikeren.

Også hos den nordiske storbank Nordea er der bekymring at spore.

- Vi forventer fortsat usikkerhed som følge af handelskrisen, og det vil blive ved med at trække væksten ned i år, skriver bankens Kina-analytiker Amy Yuan Zhuang i en kommentar.

Både DI og Nordea ser dog positivt på, at kinesiske myndigheder vil igangsætte økonomiske reformer, der skal stimulere væksten i 2019.

Det er blandt andet en skattereform, nye regler for bankers udlån samt nye investeringer i infrastruktur.

- Vi tror, at finansiel stimuli vil forhindre en kaotisk fartsænkning i Kina. En blød landing er det mest sandsynlige scenarie, siger Amy Yuan Zhuang.

Kinas økonomi ventes at vokse med lidt over seks procent i 2019.

Kina er Danmarks sjettestørste eksportmarked, og kineserne køber danske varer og tjenester for mere end 60 milliarder kroner om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];