Annonce
Danmark

Dansk Erhverv: Kommuner svigter de private virksomheder

Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen er både skuffet og forarget over, at hver femte virksomhed, som sælger til det offentlige, har oplevet at får annulleret arbejde, som er i gang, eller som er aftalt. Det viser en undersøgelse, Dansk Erhverv har foretaget blandt sine medlemmer. Arkivfoto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Hver femte virksomhed, som sælger til det offentlige, har oplevet at får annulleret arbejde, som er i gang, eller som er aftalt, viser undersøgelse. Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, er skuffet og forarget. Finansminister Nicolai Wammen bakker op: Det offentlige indkøb skal hjælpe virksomhederne – ikke gøre det sværere for dem.
Annonce

Krisepakke: Regeringen og alle Folketinges partier står bag en hjælpepakke, hvor offentlige indkøb hos private leverandører spiller en stor rolle. Det offentlige køb af varer og tjenester skal understøtte virksomhederne og deres ansatte i den massive krise, der er afledt af coronatruslen.

Hver femte virksomhed i Dansk Erhverv har dog en anden oplevelse, viser en ny undersøgelse fra interesseorganisationen. 22 procent af de adspurgte virksomheder, som sælger til det offentlige, har oplevet, at det offentlige annullerede en igangværende og/eller indgået aftale som følge af corona-krisen indenfor den seneste uge.

Det forarger Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen:

- Det viser, at der er kommuner, som ikke viser samfundssind i denne her svære tid. Det er jeg både skuffet og forarget over. Det er i strid med ånden i den hjælpepakke, som alle partier i Folketinget blev enige om i sidste fredag, siger han.

Dansk Erhvervs medlemmer er typisk virksomheder indenfor transport, rådgivning, oplevelser og handel.

Annonce

Virksomheder går konkurs

Brian Mikkelsen mener du, at kommunen stadig skal betale det firma, der kører skolebussen, når skolerne er lukket og busserne ikke kører?

- Ja det mener jeg faktisk. Det er et problem, når hver femte virksomhed oplever at få annuleret en aftale, som er indgået med et offentlige.

Forbryder kommunerne sig mod loven?

- Det er ikke sådan, at det ridende politi kommer efter dem, men de går imod ånden i den aftale regeringen og Folketinget har indgået, som handler om at det offentlige skal holde ånden under de private faste leverandører, så de også er der efter krisen.

Hvad er konsekvensen, hvis kommuner og regioner ikke gør det?

- Ja, så er der mange små og mellemstore virksomheder inden for service, transport og så videre, der vil fyre ansatte og flere vil gå konkurs. Det bliver et fattigere samfund, når nogle kommuner ikke viser samfundssind og holder hånden under de private leverandører.

Annonce

Minister: Hjælp virksomhederne

Som historien om Svane Care viser, så agerer kommunerne meget forskelligt i forhold til de private leverandører. Hvad kan der gøres ved det?

Man burde have ensartede regler, og jeg vil foreslå regeringen, at den sender et hyrdebrev ud til kommunerne, hvor det præciseres, hvad retningslinjerne er, så kommunerne ikke efterlades i en gråzone, siger Brian Mikkelsen.

Avisen Danmark har bedt finansminister Nicolai Wammen (S) og at kommentere kritikken, og han har sendt følgende skriftlige svar:

"Jeg har en meget klar forventning om, at den offentlige sektor hjælper med at understøtte leverandørerne og er meget tilbageholdende med at annullere ordrer – og at alle institutioner gør brug af mulighederne for at fremrykke betalinger, forudbetale og udvise fleksibilitet. Vi kan ikke undgå, at den nuværende situation påvirker aktiviteten i den offentlige sektor, men det offentlige indkøb skal hjælpe virksomhederne – ikke gøre det sværere for dem. Det har vi indgået aftaler om med alle Folketingets partier og med KL og Danske Regioner. Det er klart, at initiativerne lige skal føres ud i livet, men det forventer jeg, at både staten, kommunerne og regionerne er i fuld gang med.

Dansk Erhvervs undersøgelse er foretaget den 25. og 26. marts blandt 949 af organsisationens medlemsvirksomheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Sport

Intet alternativ til sejr for Otterup HK

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce