Annonce
Sport

Dansk cykelchef afviser britiske anklager om fusk ved OL

Det danske hold kørte med tape på skinnebenene og i nye fantomdragter i mandagens kvalifikation. Tirsdag måtte holdet undvære begge dele efter britiske protester. Foto: Sebastian Gollnow/Ritzau Scanpix
Briterne mener, at det danske banehold kunne have været diskvalificeret for at omgå reglerne om udstyr ved OL.

Det var et uheld, da Danmarks Frederik Rodenberg og Storbritanniens Charlie Tanfield kolliderede i tirsdagens holdforfølgelsesløb ved OL.

Men sammenstødet kan sagtens stå som et symbol for den krig, der de seneste døgn har udspillet sig i kulissen omkring den olympiske velodrom.

Her har Storbritannien indgivet flere protester mod det danske hold, som briterne mener har omgået reglerne og burde læne sig op ad en diskvalifikation.

Annonce

Klagerne drejer sig primært om to ting: En tape, som alle fire danske ryttere kørte med på skinnebenene i mandagens kvalifikation.

Og en såkaldt "baselayer", en svedundertrøje, som holdet i samme løb brugte under sin nye dragt.

- I forhold til tapen er reglerne krystalklare: Intet materiale må sættes på huden eller tøjet, hvis ikke det er tøj i sig selv, siger den britiske sportschef, Iain Dyer.

- UCI siger, at danskerne har bedt om tilladelse til at bruge det til en rytter på grund af en skade. De var chokeret over at se det på alle fire ryttere.

- Vi protesterede over tapen, og vi var ikke de eneste. Derfor så du heller ikke produktet i dag (tirsdag). Straffen kunne have været en diskvalifikation, men det valgte UCI ikke at gøre, konstaterer sportschefen.

Selv om danskerne valgte at fjerne tapen, fastholder Danmarks Cykle Unions (DCU) elitechef, Morten Bennekou, at UCI i første omgang havde sagt god for den.

- Seks timer før start i går (mandag) spurgte vi: Må fire mand køre med skadesforebyggende tape? Vi spurgte specifikt til fire.

- Vi havde så møde med kommissæren i går aftes, hvor han sagde, at han hørte det som én. Det er påstand mod påstand. Men jeg ved det, for jeg hørte det selv, siger Bennekou.

Han undrer sig over, at UCI ikke reagerede ved synet af fire danske ryttere med tape på skinnebenene.

- Det var jo synligt for alle. Det var ikke noget, vi prøvede at skjule, siger han.

Tapen skal ifølge den danske lejr forebygge knæskader og skinnebensbetændelse. Men den menes også at have en aerodynamisk effekt.

- Det kan godt være. Så må vi tage det med, siger Bennekou med et smil.

Lige så betændt er diskussionen omkring undertrøjen. Den er en del af den nye danske køredragt, og hvis rytterne ikke bruger trøjen, bliver dragten langsommere.

Men briterne mener, at undertrøjen ikke var tilgængeligt i frit salg per 1. januar, som reglerne kræver for alt udstyr, der benyttes til banecykling ved OL.

Briterne anklager direkte virksomheden bag trøjen for at have fusket med certifikaterne.

- Vi mener, at nogen har ændret i teksten, siger Iain Dyer.

Også det afviser Bennekou blankt.

- Det er en ren påstand, som jeg fuldstændig afviser. Virksomheden har sendt os en bekræftelse på, at den har været tilgængelig siden 18. december, siger han.

Som konsekvens af, at den danske lejr ikke kunne få klar besked, om UCI stadig tillader trøjen, valgte man at gå tilbage til den gamle dragt, som man brugte ved VM i Berlin sidste år.

Holdforfølgelsesløb har for længst udviklet sig til et kapløb om udstyr og teknologi. Holdene forsøger at strække UCI-reglerne til det yderste. Og Danmark er også med på galejen.

- Det er et spil, og nu spiller vi også spillet. For det er en del af det her. Det er ikke nok at have verdensklasseryttere. Man skal også være med i det her kapløb.

- Jeg ville ønske, at det kapløb ikke var nødvendigt. For så ville vi vinde, siger Morten Bennekou.

Presset fra Storbritannien har været så stort, at den danske delegation helt frem til tirsdag formiddag frygtede en diskvalifikation.

- Først i dag (tirsdag) ved middagstid var vi klar over, at vi skulle køre. Men vi har hele tiden haft orden i alt vores papirarbejde.

- De har ikke haft noget på os. UCI har været under et stort pres fra Storbritannien. Og så ved vi godt, at det er farligt, siger Morten Bennekou.

Storbritannien har siddet på den olympiske trone i holdforfølgelsesløb siden 2008, men skuffede stort både mandag og tirsdag og kommer ikke til at genvinde OL-guldet i disciplinen.

I den britiske lejr afviser man dog, at protesterne er en udløber af, at briterne i øjeblikket får baghjul af de bedste - deriblandt Danmark.

- Det er ikke sure rønnebær. Der er ingen tvivl om, at vi underpræsterede mandag. Vi håber bare, at vi kører på de samme vilkår, siger Iain Dyer.

- Jeg føler mig svigtet af UCI. Jeg anklager ikke Danmark for urent trav. Men jeg vil gerne se UCI overholde deres egne regler, når de får chancen for det, lyder det fra den engelske sportschef.

/ritzau/

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Kerteminde For abonnenter

Claus har fået besked på at fjerne brosten: Er parat til at gå i retten, hvis han ikke får forlig med kommunen

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Erhverv

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Sydfyn For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Annonce