Annonce
Indland

Dansk bjergbestiger på Mount Everest: Det var satanedeme hårdt

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rasmus Kragh er lykkedes med at nå toppen af Mount Everest. Men han har været presset hårdt, fortæller han.

- Det var satanedeme hårdt. Fy for helvede.

Sådan lyder den første reaktion fra Rasmus Kragh, som er den første dansker nogensinde, der har nået toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af kunstig ilt.

Han befinder sig lige nu i Camp 2 i 6500 meters højde, hvor han holder et hvil, inden turen går mod Base Camp i 5300 meter. Det er først her, at han anser missionen om at bestige det over 8800 meter høje bjerg som fuldført.

Rasmus Kraghs første reaktion er sendt via en walkie-talkie til hans team i Base Camp. Her fortæller han, at han har været presset.

- Jeg var så presset på toppen, at alt det jeg havde trænet på i tre år skulle findes og tænkes igennem, lyder det fra Rasmus Kragh.

I alt stod Rasmus Kragh på toppen af Mount Everest i ti minutter.

- Over 8600 meter er ikke et sted man er alt for lang tid. Og det var jeg heller ikke, siger han og tilføjer:

- Det er svært at beskrive med ord, hvordan det var at stå deroppe på verdens top i 10 minutter. På den måde jeg har drømt om så længe. Det er ikke gået op for mig endnu. Det er bare noget der skal bundfælde sig nu.

I Camp 2 blev danskeren mødt med cola og pizza fra folk, der tog imod ham ude på gletsjeren.

Rasmus Kragh har to gange tidligere forsøgt at bestige verdens højeste bjerg uden medbragt ilt.

Han måtte dog opgive 250 højdemeter fra toppen begge gange blandt andet på grund af dårlige vejrforhold, som satte en stopper for hans mål.

- Det var en kæmpestor oplevelse. Jeg kunne ikke se det, men jeg vidste fra sidste år, at der sad masser af mennesker og fulgte med og støttede mig. Det er jeg dybt taknemmelig for, siger bjergbestigeren.

Rasmus Kragh håber at kunne være i Base Camp klokken 11 fredag dansk tid.

- Jeg glæder mig til at komme ned i lavlandet igen. Skrive min bog og komme hjem til Danmark, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Tyverier fra to varebiler

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce