Annonce
Navne

Dansen kommer altid først for Albert, Ida og Klara: - Det eneste, der gælder, er inde i det danselokale

Danserne Klara, Albert og Ida går på dansegrunduddannelsen DGU på Det Kongelige Teater Balletskolen Odense. Samtidig er de ved at tage en studentereksamen på Odense Katedralskole. Det meste af døgnet bruger de på at veksle mellem de to: dansen og ungdomsuddannelsen. Foto: Signe Andersen
Som de yngste nogensinde er de moderne dansere Albert Buchreitz, Ida Hebsgaard og Klara Hecter udtaget til det prestigefyldte dansekompagni The Nimble Project 2021, der bringer dem fem måneder til München i efteråret. Dedikationen er en drivkraft, de alle tre har tilfælles.

Mig & min: Det vanskeligste spørgsmål, jeg stiller danserne Klara Hecter, Ida Hebsgaard og Albert Buchreitz denne eftermiddag i kaffestuen på balletskolens kvist, er - skal det vise sig - dette: "Hvad er hver især jeres største styrke som dansere?"

Spørgsmålet afføder en rungende trefoldig latter.

Klara Hecter: - Vi er allesammen så selvkritiske!

Annonce

Albert Buchreitz: - Min største styrke inden for dans ligger måske ikke decideret i dansen; min styrke ligger i, at jeg bliver ved. At jeg kommer hver gang og kæmper hårdt. Efter vi har haft en dag med morgentræning fra klokken kvart i syv om morgen, så været i skole hele dagen til klokken halv fire, så kan vi ikke bare tage hjem. Så skal vi stadig stå i salen og yde vores bedste fra fire til seks. Og så være i skole igen dagen efter.

Klara Hecter: - Man siger jo også, at det er 95 procent hårdt arbejde og 5 procent talent. Men jeg tror da, at vi alle tre er meget ambitiøse, hårdtarbejdende og mega dedikerede, til det vi gør.

Ida Hebsgaard: - For mig er det den nysgerrighed, jeg har omkring dansen. Jeg bliver så fascineret, hver gang jeg står i en dansesal og ser ‘shit, kan man gøre det?’. Det, at jeg ser et eller andet, der er fedt, og så hægter mig på og kæmper for at vise andre, at jeg synes, det her er fedt. Viljen til fremdrift er nok min styrke, ja. Vi træner jo også sindssygt mange timer og har lagt så meget tid i at komme dertil, hvor vi gør.

Klara Hecter: - Det er jo en hel livsstil, kan man sige. Jeg tror, min styrke er at kunne arbejde med koreografer og kunne sætte mig ind i deres måde at se bevægelsesmønstre på og så kunne udtrykke det, koreografen gerne vil have.

Fra hjem til udland

Både fælles og individuelle styrker - og en god portion af det hårde arbejde, de alle tre fremhæver undervejs i samtalen - har nu båret frugt: Alle er de netop, og efter en omfattende audition, blevet udtaget til det eftertragtede moderne dansekompagni The Nimble Project 2021, der har base i München.

Udtagelsen betyder, at de skal træne og turnere med kompagniet i hele fem måneder på den anden side af sommerferien i år.

Udtagelsen betyder også, at en af dem skal flytte hjemmefra for første gang.

Klara Hecter: - Jeg har boet hjemme hele tiden, jeg har aldrig boet et andet sted, men nu skal jeg flytte hjemmefra, og jeg skal også flytte til et andet land. Også økonomisk er der nogle ting, man lige skal have styr på, så man er meget på egen hånd, og det er nyt.

Hun tilføjer:

- Jeg har været her (på balletskolen, red.) i seks år, så det er rigtig vigtigt for mig at komme af sted, ud at opleve og arbejde med en masse mennesker. Det er vigtigt ikke at låse sig fast et sted. For en dansekarriere får du ikke rigtig i Danmark, det er mere internationalt.

Alle tre dansere tager en særlig fireårig gymnasieuddannelse på Odense Katedralskole, tilrettelagt efter deres træning. Albert Buchreitz og Ida Hebsgaard går begge i 4.g, mens Klara Hecter går i 3.g. Foto: Signe Andersen

Ida Hebsgaard: - Jeg flyttede hjemmefra som 16-årig, fordi der ikke var nogen mulighed for at danse i Silkeborg på det plan, jeg godt kunne tænke mig. Så må man flytte efter, hvor den mulighed er. Og det er jo ikke et fravalg af min familie, men i hvert fald et tilvalg af, at dansen havde behov for at blive prioriteret på en anden måde.

Annonce

Dansegrunduddannelse

Når Albert Buchreitz, Ida Hebsgaard og Klara Hecter til efteråret møder deres nye kompagnifæller, vil det ikke kun være modersmålet, der adskiller dem fra de andre dansere. Deres unge alder er også usædvanlig.

Klara Hecter: - Til mig sagde de i forbindelse med audition: ‘Du er virkelig ung’, og jeg går jo stadigvæk i skole, så det kom meget bag på mig, at jeg kom ind. De sagde også til os, at vi er de yngste, de nogensinde har taget ind. Dem, de egentlig tager ind, har allerede en bachelor inden for moderne dans eller en anden danseuddannelse.

Ida Hebsgaard: - Ja, måske er det kun mig, men jeg er da lidt nervøs, fordi alle andre er tre år længere fremme, end vi er. De har ligesom papirer på, at de er …

- Professionelle dansere!, udbryder de alle tre i kor.

- Hvis du gerne vil være klassisk balletdanser, skal din krop se ud på en bestemt måde, dine fødder skal være på en bestemt måde, dine turneringer, dine roteringer i hofterne skal være et bestemt antal grader. Så da er det vigtigt, at man starter i en ung alder, fordi man ligesom skal forme kroppen. Hvorimod moderne dansere og moderne kompagnier går efter folk, der måske skiller sig ud og har noget atypisk eller unikt, mener Ida Hebsgaard. Foto: Signe Andersen

Ida Hebsgaard: - Men det betyder jo også, at denne her dansegrunduddannelse (DGU, red.) er rigtig god, og at vi får rigtig meget med herfra. Den svarer jo ikke til en bacheloruddannelse i ECTS-point … men vi er kommet ind sammen med bacheloruddannede.

Albert Buchreitz: - Man kan ikke sætte nogle point eller tal eller en akademisk skabelon ned over kunst. Hvis man er der, kropsligt og kunstnerisk og modenhedsmæssigt til at tage det skridt, så er det ligegyldigt, om man har de rigtige point.

Klara Hecter: - Eller den rigtige uddannelse. Det, der gælder, er inde i det dér danselokale til en audition.

Blå bøger

Albert Wenneke Buchreitz, 21 år, bosat i Ringe. Går i 4.g på dansegrunduddannelsen DGU, der er en gymnasiel STX-uddannelse skabt i et samarbejde mellem Det Kongelige Teater Balletskolen Odense og Odense Katedralskole.

Ida Hebsgaard, 19 år, opvokset i Silkeborg, men flyttede hjemmefra i 2017 for at begynde på balletskolen i Odense. Går i 4.g på DGU.

Klara Hecter, 18 år, bosat i Odense. Går i 3.g på DGU.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Erhverv

Forlod tv-branchen i Amsterdam til fordel for en skov på Langeland: Nu lever de af glamourøs camping

Assens

Sønderjyde i 'prisværdig' aktion: Fik standset formodet spritbilist, der slingrede 'voldsomt' på motorvejen

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Faaborg-Midtfyn

Gik helt amok og raserede hjemmet: Køkken og badeværelse smadret - og møbler blev skåret op

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Annonce