Annonce
Odense

Dans mod sygdom: Parkinsonramte danser sig til lettere hverdag

Man kan stadig melde sig til parkinsondans hos Elitedans. Der er ingen frist for tilmelding, og man er velkommen til bare at møde op. Foto: Yilmaz Polat

Hver torsdag mødes de til dans, grin og en time væk fra sygdom. Hånd i hånd bevæger parkinsonramte sig over dansegulvet til rytmisk musik til Dans med Parkinson - og det hjælper dem til at kæmpe mod sygdommen.

- Mamma mia, here I go again. My my, how can I resist you?

Abbas genkendelige 70'er-toner stryger ud af højttalerne. De afbrydes af høje bump fra dansegulvet, hvor en stor gruppe mennesker hopper rundt i en livlig cirkel. Midt i mængden danser en ældre herre rundt om sig selv. Armene ryger op og ned i luften, og smilende tøffer han over og griber fat i en aldrende kvinde. Midt i cirklen af mennesker tager de sig en svingom.

Danserne i cirklen har alle én ting tilfælles - de er pårørende til eller selv ramt af sygdommen Parkinson, der med et skridt ad gangen tærer på deres krop. Men hos Elitedans på Rugårdsvej kan de sammen kæmpe mod sygdommen. Her mødes de til Ballroom Fitness - en motionsform, hvor man bruger traditionelle danse og laver dem om til træning ved at tilpasse dem til parkinsonramte. Elitedans har to hold henvendt parkinsonsramte. Det ene hold har kørt i seks år og indeholder blandt andet gymnastiske øvelser, march og folkedans. Det andet hold, Ballroom Fitness, er startet i september efter Parkinsonforeningen modtog 3,75 millioner fra Trygfonden til at udbrede parkinsonsdans i hele landet.

Det nye hold for parkinsonramte samles hver torsdag. På det store, blanke dansegulv mødes de på hvert deres stadie af sygdommen. Nogle er mere stive i kroppen end andre. For nogle kræver koordineringen, at de holder tungen lige i munden. Men alle er med. Og skulle trinene volde problemer, står Anne Gersdorff Korsgaards og Berith Hansen klar til at hjælpe. Anne er neurolog, og Berith er danseinstruktør. Sammen har de startet holdene, fordi de kan se, hvor stor en forskel musikken og dansen gør.

- Der sker en dramatisk udvikling, når de kommer her. Mange kommer med små skridt, langsomhed og stivhed. Pludselig bliver de løst op i forbindelse med dansen. Der indtræder smidighed og koordination. Gangfunktionen ændrer sig markant, de får bedre balance, stabilitet og dermed ikke så stor faldtendens. Vi har haft en deltager, der er kommet og har klamret sig til sin rollator og efter at have danset her lidt, kom han og dansede 45 minutter uden at skulle støtte sig til noget, siger Anne Gersdorff Korsgaard.

Normalt øger man mængden af medicin med tiden, når man er ramt af Parkinson, men Anne Gersdorff Korsgaard fortæller, at de har mødt folk, der har været med på parkinsonholdene i seks år, og som ikke har øge deres medicinmængde gennem de seneste fire år.

Parkinsondans hos Elitedans

Hos Elitedans er man som parkinsonramt velkommen på to hold, der særligt er henvendt folk med Parkinson og deres pårørende. Det ene hold har kørt i seks år. Her laver man forskellige gymnastiske øvelser, går march og danser folkedans. Det foregår hver onsdag klokken 10.30.

Det andet hold er startet i september. Her tager man elementer fra traditionelle danse som vals, cha cha cha og jive og tilpasser dem, så de kan bruges som træning til parkinsonramte. Det foregår hver torsdag klokken 10.30.

Adressen er Rugårdsvej 55. Det koster 160 kroner i måneden per mand. Første gang er gratis.

Man er velkommen til bare at møde op, men kan også tilmelde sig på info@elitedans.dk eller 61183434.

Man bestemmer selv, om man kommer alene eller sammen med en ægtefælle eller ven. Til Parkinsondans er der plads til det hele. Foto: Yilmaz Polat

Ekstra livsglæde

Midt i lokalet står en ældre mand i ternet skjorte, jeans og pæne herresko. Her kommer man i det, man har det bedst i, og det behøver ikke være træningstøj. Mens Elton John synger ud af højttalerne, kæmper den ældre mand med trinnene. Benene vil ikke følge med. Berith Hansen tager ham i hånden, og sammen står de og øver. Pludselig sidder det der. Benene følger med, og den ældre mand bryder ud i et stort grin.

- Dansen giver dem ekstra livsglæde, hvilket er vigtigt, fordi parkinsonpatienter godt kan opleve, at de mister noget af initiativet og kommer i dårligere humør, fordi graden af serotonin falder, som er det, der påvirker vores humør. Vi sørger også for, at man efter dansen kan tage en kop kaffe sammen, så der også bliver et socialt samvær, siger Anne Gersdorff Korsgaard.

Den ældre mands tidligere noget forsigtige skridt ændres nu til store spring ud i de dansetrin, der netop er blevet guidet ind i hans ben. Midt i dansen ænser man knap nok de svagt rystende hænder i hvert et hjørne af flokken.

Berith Hansen er danseinstruktør til parkinsondans/Ballroom Fitness for parkinsonramte. Hun har gennemgået en fokuseret uddannelse for at få et stort indblik i sygdommen. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

En del af hverdagen

Mens kroppene forsøger at bevæge sig med til musikken, hviler hænderne sig til en støttende skulder eller hånd. Til Parkinsondans kommer man med sin ægtefælle, sin gode ven, eller ganske alene, hvis det er det, man har lyst til, for mange danse kan danses alene, og ellers er Berith Hansen eller Anne Gersdorff Korsgaard klar til at træde til. Og de håber begge, at dansen og musikken får mere plads i deltagernes hverdag.

- Det skal ikke kun handle om at danse til den rytmiske musik en gang i ugen. Musikken skal integreres i hverdagen. At tage høretelefonerne med, når man går tur og lytte til rytmisk musik. At stå og trippe til musikken, når man skræller kartofler eller børster tænder. Eller tage en svingom på stuegulvet, hvis der kommer noget godt musik i radioen eller fjernsynet, siger Anne Gersdorff Korsgaard.

Berith Hansen har modtaget undervisning, der gør, at hun ved, hvad der skal til, for at de parkinsonramte får mest muligt ud af Ballroom Fitness. Blandt andet har hun med vilje valgt genkendelige numre fra blandt andet Abba, Elton John og Elvis, fordi det forbedrer hukommelsen, som ofte er svækket hos mennesker med Parkinson. Og hun håber, at mange flere kan få glæde af de gavnlige effekter musik og dans har for folk med sygdommen.

- Det giver både de sygdomsramte og de pårørende rigtig meget. Det er fantastisk at se den glæde, som de oplever. Jeg elsker det, for jeg kan se, hvor stor en forskel det gør, siger Berith Hansen.

Man skal ikke lade sig skræmme af ordet 'dans'. Ballroom Fitness er træning, der bruger elementer fra traditionelle danse. Anne Gersdorff Korsgaard er neurolog og har været med til at starte holdet op. Foto: Yilmaz Polat

Se her, hvordan det ser ud, når man går til parkinsondans.

Berith Hansen sørger for tydeligt at fortælle, hvordan man laver trinene, og at de ikke er for svære, så alle kan være med. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce