Annonce
Nyborg

Danrice vil bygge kæmpe højlager i Ørbæk

Så stor bliver det kommende lager ved Danrice set fra Odensevej. Lageret bliver dog ikke så hvidt, som på dette billede. Der bliver krav om beklædning i forskellige grå nuancer. Illustration fra lokalplanforslaget.

Politikerne appellerer til folk i Ørbæk inden borgermøde: Tag ja-hatten på og vær glad for, at der er virksomheder, som går godt.

Ørbæk: Tag nu ja-hatten på, når vi skal til at diskutere, om virksomheden Danrice i Ørbæk kan få lov til at bygge et nyt højlager.

Nogenlunde sådan lød opfordringen hele vejen rundt i det politiske spekter, da byrådet i Nyborg for nyligt diskuterede et forslag til ny lokalplan for industriområdet ved Odensevej/Ringvej i Ørbæk. Opfordringen var rettet mod borgerne Ørbæk og ikke mindst i området omkring fødevarevirksomhederne, som tirsdag får lov til at komme til orde ved et borgermøde i Ørbæk Midtpunkt.

Danrice's ønsker at få lov til at bygge et nyt fuldautomatisk højlager til deres produkter, der er kogte ris og majs og lignende. Og hvis kommunen ender med at sige ja, bliver det en bygning, som virkelig er til at få øje på i en by, hvor DLG's silo jo er det eneste, der for alvor stikker op i luften.

Fryselageret bliver 25 meter højt, og vil kunne langvejs fra. Men det er nødvendigt for Danrice, der er i en god gænge og oven i købet udvider sortimentet med nogle varer der fylder meget, forklarer administrerende direktør Kim Kirkeby.

- Vi har i dag 2400 pallepladser på vores lager, men med det nye højlager vil vi kunne få 7000 pallepladser, og så bliver det meget nemmere for os, siger han.

I lokalplanforslaget har Nyborg Kommunes teknikere illustreret, hvor højt det nye fryselager bliver, hvis planerne går igennem: Kornsiloen ved Langmosevej er 32 meter høj men samtidig meget slank, næsthøjest bliver så Danrices højlager med sine 25 meter i højden og en grundflade på 54x24 meter. Kirkens tårn rager 16 meter op i himlen og de eksisterende bygninger hos Danrice er 8,5 meter høje.

Annonce

Hvor ellers?

Oprindeligt stod der en 35 meter høj bygning på ønskesedlen fra Danrice, men gennem dialog med kommunen er den kommet ned på de 25 meter. Til gengæld er politikerne tilsyneladende meget positive overfor projektet.

- Hvis et højlager ikke skulle kunne ligge i et industriområde, hvor skulle det så ligge, spurgte byrådsmedlem og fagforeningsformand Per Jespersen (S) på byrådsmødet og blandt andre Carsten Kudsk (DF) var helt på samme linje:

- Der er grund til at være glad, når en erhvervsvirksomhed i en af vore centerbyer har succes. Stor ros til Danrice for at mande op, sagde han, og også Søren Svendsen og borgmester Kenneth Muhs tog ordet for at støtte ønsket fra Danrice.

Plantebælter

Lageret skal efter planen bygges nordvest for den eksisterende bygningsmasse hos Danrice/Orskov, og bygningen holdes et stykke væk fra landevejen. Byggefeltet kommer til at ligge indenfor den eksisterende lokalplan 264, som skal laves om, fordi den ikke rummer mulighed for bygninger i 25 meters højde.

Kommunen slår fast, at den store bygning vil "få en særdeles væsentlig visuel indvirkning på omgivelserne. Det være sig især for de nærmeste naboer og set fra det åbne land ved indkørslen til byen via Odensevej", og man slår samtidig fast, at bygningen bliver til at se fra det meste af byen.

For at bløde lidt op på indtrykket af den store klods, kræver lokalplanen, at der plantes træer rundt om lageret mod det åbne land, og samtidig vil der være krav til farvevalg og variation på beklædningen. Her sammenligner man med Coops kæmpe hal ved motorvejen nær Odense. Den hal er mørkere for neden end for oven og består af felter af forskellige grå nuancer. På den måde kommer hallen til at virke lettere og mere interessant, står der i lokalplanforslaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce