Annonce
Fyn

Dannebrogsmalet F-16 flyver flere år endnu

Det rød-hvide kampfly, der blev vist frem for store dele af landet i lørdags på Valdemarsdag, vil fortsat blive brugt i afvisningsbredskabet og til opvisninger.

Store dele af landet fik sig et særsyn på 800 års dagen for Dannebrogs ”fødsel”. Lidt ligesom flaget, der ifølge legende faldt ned fra himlen til den danske konge under et slag i Estland, fløj et rød-hvidt F-16 fly hen over himlen lørdag.

På Fighter Wing Skrydstrup havde man valgt at lade ruten gå hen over de mest tætbeboede områder og dermed de fleste af de store byer, så flest muligt kunne se det. Det fløj i en trekant fra Skrydstrup over Østjyllands byer til Aalborg og over København og hjem over Fyn.

Dog drillede vejret, så piloten måtte ændre rute. Dermed blev dele af Østdanmark snydt.

– Hvor var det dejligt at kunne vise Dannebrog frem på en anderledes måde. Vejret drillede lidt, så vi desværre ikke kunne komme forbi Sydsjælland og Nyborg. Vi skal selvfølgelig undskylde til alle de byer, hvor vi ikke kom forbi, men vi har ikke brændstof nok med til at kunne komme hele landet rundt, forklarer piloten.

Annonce

Hvor var det dejligt at kunne vise Dannebrog frem på en anderledes måde.

Oberst Uffe Holstener-Jørgensen

Chefen fløj selv

Og det var Fighter Wing Skrydstrups chef oberst Uffe Holstener-Jørgensen, som fløj ”Dannebrog”. Det står der nemlig på flyets hale nu. Og navnet og farverne får det lov til at beholde sin levetid ud.

Chefen fortæller endvidere, at man de så stolte af flyet, at det fremover vil blive brugt i airshows både nationalt og internationalt. Og det indgår i det daglige beredskab, så det vil også flyve i afvisningsberedskabet og for eksempel forsvare de danske farver over Østersøen - igen.

Dermed vil det sandsynligvis komme hele landet rundt, så alle får mulighed for at opleve det.

– Vi er rigtigt stolte af det, så det er også i vore egen interesse, supplerer presseofficer Louise Witus Schierup.

Hvornår, det kommer på vingerne næste gang, er dog uvist.

– Vi skal nok lave et varsel til borgerne, så folk får mulighed for at se det.

Flere opvisninger

Ligesom i lørdags kan flyet dog ikke komme hele landet rundt på én flyvning. Det forhindrer størrelsen på brændstoftanken.

– Medmindre man kan lufttanke. Men for at det skal give mening, skal det helst indgå i noget træning.

Lørdag fløj Dannebrog i 600 meters højde. Men det var faktisk også på vingerne både to gange mere samme uge. Mandag var der en testflyvning. Torsdag fløj det lørdagens planlagte rute, hvor det blev fotograferet.

Ind til videre er det planen, at bruge flyet under sommerens opvisninger i ind- og udland samt på 40-års jubilæet for F-16 næste år. Men det vil ikke bliver brugt under eventuelt kommende internationale operationer.

Det har i flere år været en tradition at male Dannebrog på halen af et fly i forbindelse med for eksempel Valdemarsdag. Det er ikke noget ekstra, for flyene males flere gange i deres levetid. Denne gang gik man bare hele vejen.

Dannebrog over Haderslev Dam. Foto: Lars Richter, Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret
Her er Dannebrog på vej ind over Haderslev Fjord med byen i baggrunden den 13. juni. Foto: Lars Richter, Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Elcykel stjålet

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce