Annonce
Fyn

Dannebrogsmalet F-16 flyver flere år endnu

Det rød-hvide kampfly, der blev vist frem for store dele af landet i lørdags på Valdemarsdag, vil fortsat blive brugt i afvisningsbredskabet og til opvisninger.

Store dele af landet fik sig et særsyn på 800 års dagen for Dannebrogs ”fødsel”. Lidt ligesom flaget, der ifølge legende faldt ned fra himlen til den danske konge under et slag i Estland, fløj et rød-hvidt F-16 fly hen over himlen lørdag.

På Fighter Wing Skrydstrup havde man valgt at lade ruten gå hen over de mest tætbeboede områder og dermed de fleste af de store byer, så flest muligt kunne se det. Det fløj i en trekant fra Skrydstrup over Østjyllands byer til Aalborg og over København og hjem over Fyn.

Dog drillede vejret, så piloten måtte ændre rute. Dermed blev dele af Østdanmark snydt.

– Hvor var det dejligt at kunne vise Dannebrog frem på en anderledes måde. Vejret drillede lidt, så vi desværre ikke kunne komme forbi Sydsjælland og Nyborg. Vi skal selvfølgelig undskylde til alle de byer, hvor vi ikke kom forbi, men vi har ikke brændstof nok med til at kunne komme hele landet rundt, forklarer piloten.

Annonce

Hvor var det dejligt at kunne vise Dannebrog frem på en anderledes måde.

Oberst Uffe Holstener-Jørgensen

Chefen fløj selv

Og det var Fighter Wing Skrydstrups chef oberst Uffe Holstener-Jørgensen, som fløj ”Dannebrog”. Det står der nemlig på flyets hale nu. Og navnet og farverne får det lov til at beholde sin levetid ud.

Chefen fortæller endvidere, at man de så stolte af flyet, at det fremover vil blive brugt i airshows både nationalt og internationalt. Og det indgår i det daglige beredskab, så det vil også flyve i afvisningsberedskabet og for eksempel forsvare de danske farver over Østersøen - igen.

Dermed vil det sandsynligvis komme hele landet rundt, så alle får mulighed for at opleve det.

– Vi er rigtigt stolte af det, så det er også i vore egen interesse, supplerer presseofficer Louise Witus Schierup.

Hvornår, det kommer på vingerne næste gang, er dog uvist.

– Vi skal nok lave et varsel til borgerne, så folk får mulighed for at se det.

Flere opvisninger

Ligesom i lørdags kan flyet dog ikke komme hele landet rundt på én flyvning. Det forhindrer størrelsen på brændstoftanken.

– Medmindre man kan lufttanke. Men for at det skal give mening, skal det helst indgå i noget træning.

Lørdag fløj Dannebrog i 600 meters højde. Men det var faktisk også på vingerne både to gange mere samme uge. Mandag var der en testflyvning. Torsdag fløj det lørdagens planlagte rute, hvor det blev fotograferet.

Ind til videre er det planen, at bruge flyet under sommerens opvisninger i ind- og udland samt på 40-års jubilæet for F-16 næste år. Men det vil ikke bliver brugt under eventuelt kommende internationale operationer.

Det har i flere år været en tradition at male Dannebrog på halen af et fly i forbindelse med for eksempel Valdemarsdag. Det er ikke noget ekstra, for flyene males flere gange i deres levetid. Denne gang gik man bare hele vejen.

Dannebrog over Haderslev Dam. Foto: Lars Richter, Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret
Her er Dannebrog på vej ind over Haderslev Fjord med byen i baggrunden den 13. juni. Foto: Lars Richter, Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

OB

Miraklets fædre nød gensynet

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce