Annonce
Assens

Dannebrog og ridderkors: Højtidlig start på byrådsmøde

Finn Brunse kunne ikke skjule sin glæde og stolthed, da Charlotte Vincentz Petersen satte ridderkorset fast på hans jakke. Foto: Nina Vibe Petersen
Det blev en højtidlig afslutning på forårets byrådsarbejde, da byrådet fik overrakt en Dannebrogsfane, og fire byrødder blev hædret med Dannebrogsordenen.

Assens: - Før fanen ind!

Med disse ord bliver der for alvor taget hul på et byrådsmøde, der i historiebøgerne vil skille sig ud, når man engang i fremtiden tager forsommeren 2019 i øjesyn. Ikke så meget på grund af de beslutninger, der blev taget, og de debatter, der genlød i salen, men især på grund af det, der foregik, allereden inden første dagsordenpunkt blev behandlet.

For denne onsdag aften - den sidste i juni - er noget ganske særligt. Af seks grunde. Dannebrog, EU-flaget, Finn Brunse, Henrik Hansen, Mogens Mulle Johansen og Lars Kristian Pedersen.

Og første højtidlige skridt er ordren, der lyder klart og hørt i byrådssalen på Assens Rådhus.

Ordren bliver udført med formaliteterne i orden af en mand i kridhvide handsker, der skridter Dannebrogsfanen ned i salen, hvor politikere, embedsfolk og tilhørere har rejst sig i respekt det danske flag.

Dannebrogsordenen

Christian 5. indstiftede ridderordenen i 1671 til dem, "som ved Dyd, tro Tieniste og mandige Bedrifter have giort sig frem for andre berømmelig". Siden er den blevet forandret og udvidet, men enkelte bestemmelser i ordenens statutter fra 1693 er stadig gældende.

Det er den regerende monark, der er ordensherre og dermed formelt uddeler Dannebrogsordenen.

I 1951 blev det også muligt for kvinder at modtage ordenen.

Dannebrogsordenen skal bæres på fire højtidsdage: 28. januar (Frederik 6.'s fødselsdag), 15. april (Christian 5.'s fødselsdag), den regerende monarks fødselsdag (i Dronning Margrethes tilfælde 16. april), og 28. juni (angiveligt Valdemar 2.'s fødselsdag).

Ordenen gives primært til loyale officerer, embedsmænd, diplomater og politikere, mens det i dag er relativt få erhvervsfolk og kulturpersonligheder, der modtager ordenen.

Nogle vælger at takke nej til ordenen. Det gælder eksempelvis Kim Larsen, Jesper Christensen, Claus Hjort Frederiksen og Kristian Jensen.

Hul på det

Tidligere på året besluttede byrådet, at der skal sættes en Dannebrogsfane og et EU-flag op i byrådssalen, og nu bliver beslutningen ført ud i livet. Takket være Danmarks-Samfundet, der har skænket fanen til rådhuset og nu står for den formelle overdragelse.

Ole Erling Mortensen

Det er en stor dag for Danmarks-Samfundet, at vi kan overrække en Dannebrogsfane til Assens i dag. Jeg er i gang med at besøge rådhuse rundt omkring. 15. juni var det Københavns Rådhus, den 16. juni Odense Rådhus, og så nummer tre - så mangler vi kun 95 - her i dag.

- Vi føler faktisk, at der nu efter 800 år er gået lidt hul på, at rådhuse får Dannebrogsfaner. Og selv folketingssalen fik i september 2017 sat en Dannebrogsfane op. Jeg har været i 40 år, og vi har arbejdet på det i alle årene, og nu går der hul på det. Det er I med til, og det skal I have stor tak for, sagde Ole Erling Mortensen, inden byrådssalen bryder ud i afsygning af 'Der er et yndigt land'.

Alle fire vers og ikke blot stadion-versionen.

Annonce

Stiveste puds

Så er tiden kommet til årsagen til, at Finn Brunse (S), Henrik Hansen (S), Mogens Mulle Johansen (SF) og Lars Kristian Pedersen (V) er trukket i det stiveste puds med mørk jakke og skjorte. Og slips for den ene halvdel.

De skal nemlig have overrakt Dannebrogsordenens Ridderkors. For (minimum) 25 års tro tjeneste i kommunalpolitik.

Bag indstillingen står borgmester Søren Steen Andersen (V) og Charlotte Vincentz Petersen (S), og det er de to, der får æren af at give de fire nye riddere en begrundelse - og ikke mindst sætte det synlige bevis fast på de mørke jakker i form af ordenen med korset.

En efter en bliver de kaldt frem i midten af byrådssalen med alle øjne og store smil rettet mod sig.

Begrundelsen bliver givet, ridderkorset fæstnet tæt på hjerte, blomster overrakt, og klapsalverne gjalder, mens højtidligheden og stoltheden lyser ud af dem.

Dannebrogsfanen blev båret ind i byrådssalen, hvor den fremover vil stå bag borgmesteren til venstre i salen set fra tilhørerpladserne. Overrækkelsen foregik efter alle foreskrifter. Og med hvide handsker. Foto: Nina Vibe Petersen
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce