Annonce
Sydfyn

Danmarksrekord på Ærø: 704 billetter til oktoberfest med lederhosen og tyrolerhat revet væk

Medlem af styregruppen Jacob Lund (tv) og initiativtager til ølfesten Henrik Skærning er allerede på vej i stemning, selv om der er længe til oktober. Foto: Anders C. Østerby
Ærø har sat danmarksrekord for den hurtigst solgte bierfest af over 400 fester, da 704 billetter til oktoberfest i Ærøhallen blev solgt på fire uger.

Marstal: Når 704 mennesker til oktober træder ind i en pyntet hal med store fadølskrus og tysk popmusik, har de været med til at sætte en ny danmarksrekord. Den såkaldte bierfest, som holdes efter sydtysk oktoberfestforbillede er nemlig blevet udsolgt på fire uger, og det er aldrig sket før for en fest af sin art.

Det bekræfter Hardy Dybdahl fra firmaet Vollstedt Group, som arrangerer bierfester og andre temafester over hele landet.

- Det er aldrig sket før, bekræfter han og fortæller, at den hidtidige rekord var fem uger og en dag.

Vollstedt Group har afholdt over 400 bierfester i nu 91 byer, og Hardy Dybdahls forklaring på den ærøske rekord er, at øen har et rigtig godt sammenhold.

- Jeg ved fra tidligere, at øen har været delt lidt op, hvor det, der sker i Ærøskøbing, kommer folk fra Marstal ikke til, og det, der sker i Marstal, bakker man ikke op om i Ærøskøbing. Men det er ikke det, jeg ser nu.

Mange kommer dog også udefra, og det er ikke usædvanligt, fortæller Hardy Dybdahl. For konceptet er, at man udpeger nogle ambassadører, som så står for at sælge pladser eller hele borde til festen.

- Det gør, at mange af de venner og bekendte, der kommer med, kommer udefra. Det er det, vi ser. Det bliver til små traditioner, og det kommer man hjem til, siger han.

Annonce

2,3 liter øl pr. mand

Det er Henrik Skærning, der fik idéen til at holde den store temafest med fadøl, lederhosen og tyske schlagere.

- Der skulle ske noget nyt på Ærø, forklarer han om festen, som holdes i et samarbejde mellem Marstal Idrætsforening og Ærøhallen, som deler overskuddet.

Den store opbakning er kommet bag på halbestyrer Jan Fischer.

- Det havde jeg aldrig nogensinde troet på, siger han, mens Jacob Lund, som sidder i styregruppen for festen, kalder det "dybt imponerende, at vi kan lave den største fest på Ærø."

Henrik Skærning kalder det "helt vildt".

- Jeg var ikke i tvivl om, at der nok skulle blive udsolgt, men at det gik så hurtigt er vildt, siger han.

Flere ærøboer er allerede set iført lederhosen eller tyrolerbukser, men en egentlig dresscode til oktoberfesten er der ikke. Dog siger Henrik Skærning:

- Festen starter, når du klæder om derhjemme.

Hvis gæsterne skal slå en anden rekord, nemlig den for konsumeringen af øl, skal de stå tidligt op og gå sent i seng. Der bliver nemlig typisk drukket over 2,3 liter øl pr. mand, oplyser Hardy Dybdahl.

- Der bliver typisk drukket mellem 14 og 18 genstande pr. mand. Det lyder voldsomt. Til en normal julefrokost bliver der typisk drukket ti genstande, men det, vi gør, er at lægge et positivt pres på vores gæster, siger han og forklarer, at når orkestret går på scenen, bliver stemningen meget hurtigt rigtig god, og så glider øllet hurtigere ned.

Men det er immervæk en del. Hvordan opfører folk sig, når de får så meget at drikke?

- Vi har afholdt over 400 fester, og vi har aldrig haft problemer med folk, der kommer op at slås eller er uterlige. Det er vennernes fest. Det er ikke et offentligt arrangement, men venner, der er blandt venner, siger han.

Festen holdes i Ærøhallen fredag den 16. oktober - og der er allerede venteliste.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce