Annonce
Fyn

Danmarks første astronaut i rummet: Andreas Mogensen skal sparke døren ind til naturvidenskaben for fynske unge

Den danske astronaut Andreas Mogensen var også på Syddansk Universitet i 2015 - kort tid efter han landede efter 10 dage i rummet. Nu kommer han igen til Odense. Arkivfoto: Trondur Dalsgard
Gå til astrofysik i din fritid, som du går til fodbold. Syddansk Universitet og Odenses Kommunes ungdomsskole er klar med nyt fritidstilbud, som den danske astronaut Andreas Mogensen nu kommer til Odense for at skabe opmærksomhed omkring.

Mange går til fodbold, andre til gymnastik eller svømning. I det nye år er det ambitionen, at en bid af de fynske unge også skal bruge nogle af fritidens timer på at gå til astrofysik.

Og der bliver lokket med et af de helt store navne, når Andreas Mogensen - der i 2015 blev den første danske astronaut i rummet - i december lander i Odense for på Syddansk Universitet at fortælle 450 børn og unge om rummissionen. Og for på den vis at gøre opmærksom på det nye fritidstilbud, der kaldes "Fra atomer til galakser", og som tilbydes i et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Odense Kommunes ungdomsskole UngOdense.

- Vores ønske er at stimulere de unges nysgerrighed og interesse for naturvidenskab på tværs af uddannelsesinstitutioner, fortæller Mads Toudal Frandsen, der er lektor og forskningsleder i kosmologi og astrofysik på Syddansk Universitet.

Sammen med den både lærer- og fysikeruddannede Mette L. A. Kristensen og områdeleder i UngOdense Jan Mikael Hansen står han bag initiativet, og de leverer også undervisningen til målgruppen, der rummer de 14-18-årige i 8. klasse til 2.g.

- Vi synes, der mangler et tilbud til dem, der i deres fritid gerne vil gå til naturvidenskab, som man går til klatring, siger Mads Toudal Frandsen.

- Ja, man har også for eksempel fysik i folkeskolen, men min pointe er, at fysik og naturvidenskab også er en interesse, man skal kunne dyrke i sin fritid. Fra atomer til galakser er et supplement, hvor man også møder fysikforskere, der præsenterer den nyeste forskning, som folkeskolelærere ikke altid har mulighed for at gøre.

- Vi mødes fire timer om ugen og får undervisning, men det bliver mere frit end i skolen, der er ingen læringsmål, og det skal være nysgerrigheden og interessen, der driver det, understreger Mads Toudal Frandsen.

Annonce

Fond støtter med kroner

Det seneste år har et pilotprojekt afprøvet konceptet, der nu for alvor og med 246.000 kroner i støtte fra Villum Fonden bliver virkelighed i begyndelsen af det nye år. Målsætningen er, at også ungdomsskoler i andre dele af landet skal have lignende tilbud.

- Næste niveau er, at vi gerne vil have vendt den udvikling, hvor vi nationalt ser søgningen til naturvidenskabelige uddannelser falde, forklarer Mads Toudal Frandsen.

- Der er stor efterspørgsel på arbejdskraft og ingen arbejdsløshed. Og især astrofysikken kan være med til at fange de unges opmærksomhed, siger han om baggrunden for, at det er Andreas Mogensen, de unge skal møde.

Den danske astronaut har de seneste år brugt en del af sin tid på at rejse rundt til danske børn og unge for at dele sine oplevelser fra rummet.

- Jeg vil slå døren op til den videnskabelige verden og få dem til at tænke over den verden, vi lever i. Som barn blev jeg selv fascineret af andre forskeres fortællinger, og nu vil jeg gerne give noget tilbage, siger han.

De 450 folkeskole- og gymnasieelever skal lytte til hans rumord 17. december, mens Fyens Stiftstidendes abonnenter får samme mulighed 19. december. Billetterne er gratis for abonnenterne og kan hentes på www.avisfordele.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];