Annonce
forside

Danmarks første demensvenlige hotel

Hotel Svendborg er landets første demensvenlige hotel.
  • Hotel Svendborg har fået Alzheimerforeningens hjerteemblem

Svendborg: Hotel Svendborg er som det første i landet certificeret som et såkaldt demensvenligt hotel.

Hotellet midt i Svendborg fik torsdag overrakt et diplom som det synlige bevis, efter at hotellets medarbejderne havde gennemført Alzheimerforeningens korte kursus for demensvenner.

- For demente og deres pårørende betyder det meget, at de bliver mødt med forståelse og respekt, når de kommer ud, for social aktivitet kan være med til at bremse udviklingen af sygdommen, siger Birgitte Vølund formand for Alzheimerforeningen.

Alle hotellets medarbejdere er nu udstyret med et hjerteemblem ligesom over 20.000 andre demensvenner, som har gennemført Alzheimerforeningens kursus. Målet er at kvalificere 100.000 til at blive demensvenner inden år 2020.

Tom Pelle, hotellets direktør, er stolt af at lede det første hotel i landet med hjerteemblemet.

- Det er en vigtig sag, som vi gerne vil bakke op om. Desuden har det givet os alle en inspiration og viden, som vi også kan bruge som privatpersoner, siger hoteldirektøren.

At det netop var Hotel Svendborg, der som det første blev hotel blev certificeret som demensvenligt, er ingen tilfældighed, for Alzheimerforeningen har gennem de seneste 15 år holdt kurser for kommunernes demenskoordinatorer på netop Hotel Svendborg.

Annonce
Birgitte Vølund, formand for Alzheimerforeningen, overrakte torsdag diplom til hoteldirektør Tom Pelle og hotellets mange ansatte, efter at hotellet var blevet certificeret som demensvenligt.
Medarbejderne på Hotel Svendborg er alle udstyret med et hjerteemblem, efter at de har gennemført Alzheimerforeningens korte kursus for demensvenner.
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce