Annonce
Kerteminde

Danmarks bedste minigolfspiller: Fascinerende at skulle lave det perfekt slag hver gang

Danmarksmesterskaberne blev søndag afholdt i Kerteminde. Her er Vincent Huus i aktion. Foto: Nils Svalebøg
15. september var der DM i minigolf på Marinaen i Kerteminde. Blandt de deltagende var Danmarks bedste minigolfspiller, Vincent Huus. For ham er minigolf meget mere end en fritidsbeskæftigelse.

Kerteminde: Minigolf bliver tit forbundet med sommerferiehygge og en fritidsaktivitet, hvor man spiller om, hvem der giver den næste is. Men for nogle er minigolf mere end en fritidsbeskæftigelse. 15. september var der DM i minigolf på Marinaen i Kerteminde, og en af de fremmødte var Danmarks bedste minigolfspiller, Vincent Huus. For ham er sporten både social, krævende og lærerig.

- Det fascinerende er at skulle lave det perfekte slag hver gang. Ellers bliver du straffet. Det er enormt mentalt hårdt, og du kan ikke gemme dig bag nogen. Men når du har succes, er det dig selv, der har skabt den.

Normalt lejer man køller og bolde ved banen, men minigolf er et spil, der indeholder mange lag, hvor der skal træffes rigtige beslutninger.

- Jeg har over 500 bolde, og det kan være svært for udefrakommende at forstå, hvorfor jeg skal have det. Men vi spiller med gummibolde, og gummi ændrer sig efter temperaturen. Derfor skal man tage højde for den, når man spiller. Hvis jeg vælger en forkert bold til et hul, kan jeg lynhurtigt se det, og så bliver jeg straffet. Det handler om præcision, forklarer Vincent Huus.

Annonce

Det skal være sjovt. Jeg vil ikke bestemme, om de har lyst til at tage til turneringer eller blive gode. De kan spille, som de vil, og uanset niveau er de alle lige dejlige at have med at gøre. Men det skal være sjovt, det er vigtigt for mig.

Vincent Huus, Danmarks bedste minigolfspiller

Har utallige titler på CV'et

Vincent Huus har spillet minigolf siden 1993 og har den seneste håndfuld år været Danmarks bedste minigolfspiller.

- Jeg har 44 danmarksmesterskaber på tværs af mix, hold og single samt to nordiske mesterskaber.

Han har også ambitioner om at vinde på Marinaen.

- Jeg spiller altid for at vinde, og det gør jeg også denne gang. Vi er seks spillere, der kan vinde, og der er jeg en af dem. Men det er en svær bane, og der kommer til at være nogle 3'ere, 4'ere og 5'ere, så det gælder om at minimere sine fejl.

Minigolf er for alle

Vincent Huus' passion for minigolf strækker sig længere, end at han selv spiller. Minigolf er for ham også noget socialt, hvor det handler om at hygge sig og lære - og om at give noget videre til dem, der kan finde glæde i sporten.

- Vi har et motto, der hedder "sporten for alle", og det er det virkelig. Bare se på aldersfordelingen til denne turnering. Men det er også en sport, hvor man kan få følelsen af at lykkes, fordi succesen kun er din egen fortjeneste. Jeg arbejder på et børnehjem, og der tror jeg, at mange af børnene, der altid er blevet valgt fra, kan få en succesoplevelse.

I sin klub Putter Team Odense' er Vincent Huus også ungdomstræner. Men selvom han selv er elitespiller, har han ingen ambitioner på børnenes vegne. Han har kun ét succeskriterie.

- Det skal være sjovt. Jeg vil ikke bestemme, om de har lyst til at tage til turneringer eller blive gode. De kan spille, som de vil, og uanset niveau er de alle lige dejlige at have med at gøre. Men det skal være sjovt, det er vigtigt for mig.

Selvom Vincent Huus er landets bedste spiller, bliver han aldrig færdig med at spille minigolf.

- Spillet har så mange lag, at man aldrig bliver færdig med at spille. Man kan hele tiden udvikle sig. Jeg kan lære af alle spillere - både de gode og de mindre gode. Jeg lærer om mig selv, når jeg spiller minigolf.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce