Annonce
Fyn

Hør podcasten: Joan har en stor hemmelighed og Danmarks bedste brunsviger

Joan Ejegod fra Otterup bager en brunsviger, der er så god, at den sidste år gav hende et dansk mesterskab. Hør hende fortælle, hvordan hun gør, i andet afsnit af Marianne Vestergaard Nielsens podcastserie, "Fyntastisk". Foto: Marianne Vestergaard Nielsen
Joan Ejegod fra Otterup blev sidste år dansk mester i at bage brunsviger. I andet afsnit af podcast-serien "Fyntastisk" fortæller hun om sin sin opskrift og om sin store hemmelighed.
Annonce


Nordfyn: I Otterup bor en kvinde med en hemmelighed.

Joan Ejegod hedder hun, og hun blev i 2018 dansk mester. Hverken i løb, spring, kast eller svømning. Nej, Joan Ejegod blev dansk mester i brunsviger, og hun er hovedperson i andet afsnit af Marianne Vestergaard Nielsens podcast-serie "Fyntastisk", som kan høres på Fyens.dk fra i dag. I øvrigt på Brunsvigerens Dag, som fejres især på Fyn.

Og vi går direkte i køkkenet med Joan Ejegod, der tager os med hele vejen fra de indledende skridt til færdig brunsviger i mesterkvalitet.

Først smelter hun lidt lidt smør i en gryde, og dernæst tager hun en skål og lægger gær i. Hurtigt derefter følger et vigtigt trick, som Jan Ejegod har lært af sin mor: Hun hælder sukker hen over gæren, og så sker der pludselig noget fanstatisk. Gæren får superkræfter.

- Det er ligesom at give en cykelrytter epo, siger Joan Ejegod om den proces, som sukkerchokket sætter i gang inde i gærklumpen.

Og så skal vi lige minde om, at man skal hælde mælk i det varme smør, inden man hælder det hen over gær-sukker-blandingen, for det varme smør vil slå gæren ihjel. Og død gær er lig med dårlig brunsviger.

Hør podcasten her:

Podcasts

4. oktober: "Alle veje fører til Fyn" - om forbindelsen over bælterne og en af de fynboer, der arbejdede på Færgen Sjælland.

11. oktober: "Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner".med Umut Sakarya og Joan Ejegod, danmarksmester i brunsviger 2018.

18. oktober: "Fornuft og følelser på fynsk" - med Nicolaj Rasmussen fra DR3-programmet Jomfruernes Klub, slægtsforsker Finn Frederiksen og forfatteren Jesper Wung-Sung.

25. oktober: "Fyn, folkelighed og festival" - om Midtfynsfestivalen før og nu - og nogle af folkene bag - samt et smut omkring Rosenfestivalen i Bogense.

1. november: "Sådan formede Fyn mit liv" - med rebellen fra Langeland, Ole Sørensen, og datteren til en profileret forstander på Korinth Landbrugsskole.

8. november: "Det kollektive liv på Fyn" - om 60'ernes og 70'ernes kollektiver i Odense og Svendborg og et nutidigt besøg i den klimabevidste landsby Højgaarden ved Hundstrup.

15. november: "Fiktive favoritfynboer" - blandt andre Dr. Hansen fra Matador, Eskild fra Svendborg og Smadremanden.

Hertil kommer et par bonuspodcasts, som udgives undervejs.

Annonce

Hemmeligheden

Så er der Joan Ejegods hemmelighed. Den har også noget med brunsvigeren at gøre, og der er faktisk flere hemmeligheder.

For eksempel at putte de rigtige ingredienser i. Man skal bruge smør, ikke margarine, og der skal sødmælk i og ikke letmælk eller det, der er værre. Og så skal man huske at nyde sin brunsviger og ikke sidde og være bange for at spise den.

- Åhhh, det feder, er der mange kvinder, som tænker, fortæller Joah Ejegod. Men lad være med det. Hvis man er bange for at tage på, skal man bare beslutte på forhånd, at man kun spiser ét stykke.

I øvrigt er der også lige det med røremaskinen, som står og gør sig til i mange køkkener. Men den er bandlyst, når man bager brunsviger! Dejen skal røres i hånden, for ellers har man ingen følelse med den. Man skal kunne mærke den.

Men er det så hele hemmeligheden? Nej, der er én ting mere, og den vender vi tilbage til.

Hemmeligheden

I dagens podcast, Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner, kan man også høre Umut Sakarya, kendt fra Vild med Dans.

Derudover Anders W. Berthelsen, sprogdoktor på Fyens Stiftstidende. Han har undersøgt, hvor brunsvigeren kommer fra. Er det fra den tyske by Braunschweig, eller er det i virkeligheden fra Tommerup?

Annonce

Ny eller traditionel?

De Joan Ejegod vandt DM sidste år, havde hun bagt tre brunsvigere til konkurrencen for at være helt sikker på, at mindst én af dem ville være på toppen på det rigtige tidspunkt. Det nytter jo ikke noget at have bagt det bedste om morgenen klokken 6, hvis det først skal serveres klokken 10, som hun siger.

Da de bedste brunsvigere skulle hyldes, blev vinderen af tredjepladsen kaldt op først. Det var en kok fra et kendt hotel, og så var Joah Ejegods amatør-brunsviger nok dømt ude af topplaceringerne, tænkte hun. Og det blev ikke bedre, da andenpladsen gik til en deltager, der havde lavet noget smart og skævt med øl i.

Men det blev alligevel Joan Ejegods helt traditionelle brunsviger, der vandt. Måske fordi hun elsker sin brunsvigere så højt og giver dem opmærksomhed. For hvis man ikke er til stede i processen, så får man kun et halvt resultat, påpeger hun.

Og den sidste hemmelighed? Den kommer her:

Det er faktisk et enkelt lille krydderi, der hedder kardemomme, afslører Joan Ejegod. Og så selvfølgelig kunsten at kunne blande det hele rigtigt.

Til slut er der kun et enkelt, evigt spørgsmål tilbage, som der nok ikke findes et svar på:

Skal brunsviger udtales "bruuunsviger" eller "brånnsvier"?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Særbehandling – ikke lighed

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce