Annonce
Odense

Danmarks ældste originale lokomotiv fejres

H40 i aktion for cirka 100 år siden på Vejle-Vandel-Grindstedbanen. Foto: Danmarks Jernbanemuseum

Det er 150 år siden, lokomotivet H40 kom i drift. Det fejrer man torsdag på Danmarks Jernbanemuseum.

I 1868 anskaffede de da nyoprettede Jysk-Fynske Statsbaner sig lokomotivet H40. 77 år og mere end 1,7 millioner kilometer senere blev det taget ud af drift for derpå at blive restaureret til museumsbrug.

H40 er nu del af Danmarks Jernbanemuseum, og der har man tænkt sig at fejre dets 150 års fødselsdag. Det sker på torsdag kl. 19-21 hvor museet holder ekstraordinært åbent med gratis adgang.

Der skal udbringes en skål og råbes hurra for H40, og så vil museumsdirektør Steen Ousager dykke ned i og fortælle om dets altså ikke mindre end 77 år lange historie på danske skinner, fortrinsvis i Østjylland.

H40 var ikke Danmarks første lokomotiv, men det er det ældste, der findes i original form. Tidligere på året var der på jernbanemuseet megen fokus på Danmarks allerførste lokomotiv, Odin. Men der er tale om en kopi, der er bygget efter, hvordan man mener, originalen så ud, da tegningerne ikke er bevaret.

H40 er til gengæld helt originalt, og man kan altså både høre om det og kigge nærmere på det torsdag aften. Hvor der selvfølgelig også er adgang til resten af museet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce