Annonce
Udland

Danmark vil skærpe sortliste - Polen vil have EU-lande med

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Mens Caymanøerne, der er britiske, sættes på sortliste over skattely, kræver finansminister skærpede regler.

EU-landene er blevet enige om at sætte en arbejdsgruppe i gang med at vurdere, om kriterier for at stå på unionens sortliste over skattely skal skærpes. Det har Danmark efterlyst siden efteråret.

Annonce

Listen, der opdateres tirsdag på et finansministermøde i Bruxelles, gælder aktuelt kun lande uden for EU. Polen vil dog gå videre end Danmark. Landet ønsker, at reglerne ændres, da EU-lande ifølge Polen hører hjemme på listen.

- Med sortlisten har man taget nogle vigtige skridt. Det er også vigtigt at sige, at det har haft en effekt. Men vi er ikke i mål endnu, siger finansminister Nicolai Wammen (S) før mødet.

På tirsdagens møde har EU-landene føjet blandt andet Caymanøerne, et oversøisk britisk territorium, til sortlisten.

På mødet tog Wammen ordet og fremlagde det danske krav om skærpede regler. Foreløbig har det ført til, at Gruppen vedrørende Adfærdskodeksen skal se på, om der er basis for at skærpe kriterierne.

Konkret skal gruppen se på, om der er basis for udveksling af ejerskabsinformationer. Det skal gøre det lettere at spore eventuel skatteflugt.

SPØRGSMÅL: Kan man forestille sig, at kriterierne strammes så meget til, at EU-lande også kommer på listen?

- Nej, disse regler gælder for lande uden for EU. Vi opfordrer alle lande, om de er EU-medlemmer eller ej, til at have gennemsigtighed, så vi sammen kan bekæmpe skattespekulation på tværs af grænser, siger Wammen.

Den danske finansminister vil også have set på, hvordan man kan sikre opfølgning med systematisk kontrol af, om lande fortsat efterlever regler, efter at de er blevet fjernet fra sortlisten.

- Det kunne være en prøveperiode for lande. Så man kan se, om de følger op. Det kunne også være, at man går ind med stærkere sanktioner over for lande, der ikke leverer varen, siger Wammen.

Polens finansminister, Tadeusz Kościński, har indtaget en stærkere holdning til skattely. På en konference i Bruxelles mandag sagde han, at nogle EU-lande burde stå på listen. Han navngav dog ingen lande.

Ministeren har for nylig udsendt en kampagnevideo mod skatteunddragelse.

- Det er på tide at kalde en spade for en spade, siger Kościński.

Han omtaler det, som Wammen kalder "skattespekulationen", som "lovliggørelse af mafiavirksomhed".

/ritzau/

EU-liste over skattelylande
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce