Annonce
Erhverv

Danmark undviger økonomisk EU-nedkøling forårsaget af Trump

John Thys/Ritzau Scanpix
Vækstskøn for EU nedjusteres en smule på grund af Trumps handelspolitik, brexit og politiske spændinger.

Politisk usikkerhed og handelspolitiske spændinger får EU til at skrue lidt ned for forventningen til økonomierne.

Danmark bliver i mindre grad ramt. Det skyldes fokus på vindmøller og medicinalindustri. De to sektorer er mindre følsomme, hedder det i EU-Kommissionens sommerprognose, der er udsendt onsdag.

Generelt er Europas økonomier under pres fra blandt andet brexit og den amerikanske præsident Donald Trumps handelspolitik. Han har indført høje toldsatser på stål og aluminium, og han har truet med toldkrig på biler.

Vækstskønnet for 2020 nedjusteres til 1,4 procent som følge af udsigten til opbremsning. I rapporten fra foråret lød forventningen, at væksten næste år ville ende på 1,5 procent.

Prognosen slår dog fast, at der fortsat er vækst i bruttonationalproduktet (bnp) over hele EU. Det er syvende år i træk med vækst.

- Vores økonomiers robusthed er under pres af den vedholdende svækkelse i produktionssektoren. Det skyldes handelsspændinger og politisk usikkerhed, siger EU's finanskommissær, Valdis Dombrovskis.

Danmark bliver i mindre grad ramt af nedkølingen globalt. Det fremgår af rapportens afsnit om Danmark.

- Landets industriproduktion er specialiseret i varer, der synes mindre følsomme over for ændringer i den globale økonomi. Herunder medicinalprodukter og vindmøller.

- Det har hjulpet Danmark til at undgå en opbremsning trods faldende efterspørgsel globalt, hedder det i rapporten.

Desuden ventes en solid vækst i det danske privatforbrug at fortsætte. Det gælder også for næste år. Denne vækst understøttes af et "stærkt arbejdsmarked" og af "støt stigende lønninger".

Vækstskøn for Danmark er uændret siden foråret.

Ser man på hele EU, trækker lande som Italien og Tyskland i nedadgående retning. I Italien ventes en bnp-vækst på 0,1 procent, mens Tyskland skønnes at lande på 0,5 procent i år.

Det skal måles mod gennemsnittet i EU på 1,4 procent.

Inflationen vurderes at blive lidt lavere end i tidligere skøn. Det skyldes ikke mindst lave priser på råolie.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce