Annonce
Indland

Danmark taber til Sverige i bundopgør om korruptionsregler

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Socialdemokratisk delegationsformand vil tage debat, om kritik af partistøtteregler giver grund til ændringer.

Danmark er klodens mindst korrupte land, hvis man skal tro Transparency Internationals indeks over korruption i verdens lande.

Ekstra foruroligende er det derfor ifølge Europarådets mellemstatslige samarbejde for bekæmpelse af korruption, Greco, at Danmark - som rollemodel - ligger helt i bund, når det gælder åbenhed om partistøtte.

Danske politikere kan potentielt slippe af sted med korrupte aktiviteter, som deres kolleger i andre medlemslande ikke kan, da bolværket i form af love mod korruption i Danmark er mangelfuldt.

Det har Greco påpeget i dialog med danske politikere i snart et årti. Uden succes. Danmark fastholder, at tillid må være godt nok.

- Det skal ikke tage ni år for et land at gennemføre anbefalingerne, siger Greco-leder Gianluca Esposito i et interview i Strasbourg.

Af ni anbefalinger fra Greco har Danmark blot gennemført to fuldt ud. Fire andre er delvist gennemført.

Dukserollen i korruptionsindekset kan være et problem, og den bekymrer til en vis grad Gianluca Esposito.

- Folk tænker: Vi er nummer et. Vi er perfekte. Det må betyde, at der ingen korruption er i Danmark. Men det er ikke sagen. Ingen lande er immune over for korruption. Man skal være forsigtig med disse indeks, siger han.

Problemet med dem er, at de måler folks oplevelse af korruption. De måler ikke reel korruption.

Greco-chefen køber idéen om tillid. Sverige og Danmark var blandt de stædige, der ikke ville indføre antikorruptionsregler for finansiering af politiske partier og politikere.

Men svenskerne fulgte trop sidste år, og Danmark er nu et af de eneste lande, som halter efter i rådet med 47 medlemslande.

Korruption har intet at gøre med ens nationalitet, påpeger Greco-chefen. Det har med personlig integritet at gøre.

Derfor skal man have regler, så risikoen for korruption reduceres.

Det "danske system er sundt", mener Lars Aslan Rasmussen (S), der udover at sidde i Folketinget også leder Danmarks delegation i Europarådet.

Alligevel vil han tage kritikken fra Greco videre modsat Folketingets tidligere formand Pia Kjærsgaard (DF).

- Man skal tage denne kritik rigtig alvorligt, og det vil jeg gerne tale med mine kolleger i regeringen om, siger han.

Han er dog bekymret over Grecos anbefaling om at gøre det helt ulovligt for politikere at modtage anonyme betalinger. Der er aktuelt en maksimumsgrænse på 20.000 kroner.

- Jeg synes egentlig, at den beløbsgrænse, der er for donationer, er fin, siger Aslan.

Aslans frygt er, at små donationer fra eksempelvis MobilePay, der er med til at betale valgkampen for folketingskandidater, vil stoppe.

Greco anbefaler desuden, at man i Danmark vedtager fleksible sanktioner for overtrædelser og indfører en uafhængig revision. Begge dele er blevet afvist af Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce