Annonce
Udland

Danmark støtter arbejde i Rohingya-konflikt med 100 millioner

Munir Uz Zaman/Ritzau Scanpix
Udviklingsminister Rasmus Prehn bevilger 100 millioner kroner til indsatser i Myanmar og Bangladesh.

Knap en million rohingya-muslimer lever i en "trøstesløs" situation Bangladesh, og i Myanmar lever rohingyaerne under dårlige forhold.

Derfor har Danmark valgt at bevilge 100 millioner kroner til forskellige indsatser i områderne, fortæller udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

- Det er en trøstesløs situation i flygtningelejren Cox's Bazar, hvor 900.000 rohingyaer bor uden udsigt til at kunne vende hjem inden for den nærmeste fremtid. Her handler det om at sikre dem helt basale ting som fødevarer, sundhed og beskyttelse.

- Men netop fordi der ikke er udsigt til, at de snart kan vende hjem, handler det også om at skabe nogle rammer, så de bedre kan klare sig selv fremover og dermed ligge værtssamfundet - Bangladesh - mindst muligt til last, siger Rasmus Prehn.

Udmeldingen kommer i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York.

Rohingyaerne er et muslimsk mindretal fra Myanmar. Her er de blevet anset for at være illegale indvandrere, selv om de har levet i landet i mange generationer.

I august 2017 blev omkring 740.000 rohingyaer fordrevet til nabolandet Bangladesh af en brutal militæroffensiv mod deres område.

En nylig rapport fra FN viser, at de rohingya-muslimer - cirka 600.000 - der ikke er flygtet fra Myanmar, er i "alvorlig fare for at blive udsat for folkedrab".

Det er desuden "umuligt" at vende hjem for de rohingyaer, der er blevet fordrevet fra landet.

- I Myanmar støtter vi nogle fredsskabende indsatser i håbet om, at ikke flere rohingyaer fordrives, siger Rasmus Prehn.

Han peger på, at det blandt andet kan være dialogmøder mellem forskellige samfundsgrupper.

De 100 millioner kroner er fordelt på fem indsatser. Den største bevilling, som er på 35 millioner kroner, går til FN's Flygtningeorganisations (UNHCR) indsats i Bangladesh.

Indsatsen går på at koordinere humanitære indsatser og ydelser inden for blandt andet beskyttelse og beskyttelse.

Derudover går der 20 millioner til en UNHCR-indsats i Myanmar, mens også 20 millioner bliver sendt afsted til Røde Kors-arbejde i Myanmar.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

112

390 gram skunk fundet under forsæde

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce