Annonce
Indland

Danmark står uden værn mod fjendtlige opkøb af infrastruktur

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Danmark er dårligt beskyttet mod russiske eller kinesiske opkøb af lufthavne og telenet, viser ny rapport.

Danmark er dårligt beskyttet mod russiske eller kinesiske opkøb af følsom infrastruktur, som eksempelvis lufthavne, havne eller telenet.

Det påpeger en ny rapport fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Det skriver Berlingske tirsdag.

- Vi har ikke taget den her trussel alvorligt. Lige nu er vi dårligere rustet end flere af vores naboer, siger André Ken Jakobsson, der er forskeren bag rapporten, til avisen.

Den danske regering har således ikke nogen nødbremse, der kan forhindre et statsligt kinesisk selskab i at overtage aktiemajoriteten i eksempelvis den børsnoterede Københavns Lufthavn.

- Pointen er, at den her infrastruktur i yderste konsekvens kan udnyttes til politisk pression af Danmark, siger André Ken Jakobsson til Berlingske.

- Det er jo pointen i kritisk infrastruktur, at det handler om ydelser, der er afgørende for samfundet, og som kan nedbryde tilliden til statsmagten.

Der har det seneste år været flere eksempler på, at kinesiske og russiske selskaber har forsøgt at få foden indenfor i Danmark.

Det kinesiske teleselskab Huawei har i årevis stået for TDC's mobilnetværk. Men i sommer blev selskabet fravalgt som leverandør af 5G-netværket efter stor offentlig debat.

Og fra russisk side har Danmark i flere år været under pres for at tillade den 1200 kilometer lange Nord Stream-gasledning ved Bornholm.

- I de her sager har Danmark formået at sno sig ud af den store straf ved at undlade at træffe en beslutning. Men det kan jo ikke blive ved med at gå, siger André Ken Jakobsson til Berlingske.

Rapporten kommer med en række anbefalinger på baggrund af en gennemgang af andre landes forsøg på at imødegå såkaldte hybride trusler.

Hybride trusler kan være påvirkningskampagner, cyberangreb eller risikoen for målrettede opkøb og økonomisk pression.

Der bør eksempelvis laves en officiel definition af kritisk infrastruktur. Og der bør laves en langt bredere screening af investeringer med betydning for vital infrastruktur, anbefaler rapporten.

/ritzau/

Annonce
Link til artikel i Berlingske
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Thomsens 41 år med lokalhistorie

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Annonce