Annonce
Indland

Danmark skal fjerne kemiske våben i Syrien

Det danske fragtskib, Ark Futura, der skal transporterer de kemiske våben, d. 24. december i år i havnebyen Limassol på Cypern.

Et flertal i Folketinget har stemt for, at Danmark sender skibe, fly og soldater til farlig mission i Syrien.

Mens de danske soldater langsomt bliver trukket tilbage fra Afghanistan, venter der nu en ny opgave i Syrien.

Et flertal i Folketinget har torsdag vedtaget, at Danmark skal bidrage med skibe, transportfly og soldater til fjernelse af Syriens kemiske våben.

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) erkender, at der er tale om en farlig mission. Særligt de knap 20 danske soldater, som skal agere beskyttelseshold inde i Syrien er udsat for risiko for kidnapninger og vejsidebomber.

Men Danmark kan ikke undslå sig opfordringen fra FN til at bidrage, mener Holger K. Nielsen:

- Alle partier i Folketinget er enige i, at det er vanskelig mission, men det er en væsentlig og en rigtig mission. Vi bidrager til en destruktionen af et af de største lagre af kemiske våben i verden, siger Holger K. Nielsen.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) kalder missionen for "en af de allervigtigste i verden lige nu".

- Opgaven går ud på at sikre, at det syriske regime ikke igen kan bruge kemiske våben mod den syriske befolkning, som det skete den 21. august, hvor mere end 400 børn og 1000 voksne blev dræbt, siger Nicolai Wammen og tilføjer:

- Det er ikke en nem eller risikofri opgave, men det er en vigtig opgave.

Ved andenbehandlingen af regeringens beslutningsforslag advarede Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen kraftigt imod at sende danske soldater ind i Syrien.

- De danske soldater får ikke støtte fra kampfly eller kampvogne. De skal gå patrulje i Damaskus side om side med Assads tropper.

- De er ikke beskyttet godt nok, selvom de går med de syriske tropper. De vil tværtimod være et militært mål, siger Søren Espersen.

Han fremhæver, at regeringen i beslutningsforslaget selv vurderer, at truslen for blandt andet kidnapninger og vejsidebomber er høj i Syrien.

Den danske mission har dog bred opbakning i Folketinget, hvor også Enhedslisten - der normalt er skeptisk over for militære missioner - bakker op. Partiets udenrigsordfører Christian Juhl (EL) siger:

- Vi mener, at krigene i Irak og Afghanistan var udsigtsløse. Her kan vi gøre en forskel. Hvis vi har dygtige folk, som kan bidrage, hvorfor skal vi så ikke være med til at løse denne nedrustningsopgave, selvom det er en svær missionen, siger Christian Juhl.

Trods kritikken fra DF glæder Holger K. Nielsen sig over, at der er et bredt flertal bag missionen.

- På trods af vanskelighederne mener vi, at det er en opgave, verdenssamfundet ikke kan undslå sig. Ingen kan pege på realistiske alternativer til denne mission, siger Holger K. Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce