Annonce
Indland

Danmark skal fjerne kemiske våben i Syrien

Det danske fragtskib, Ark Futura, der skal transporterer de kemiske våben, d. 24. december i år i havnebyen Limassol på Cypern.

Et flertal i Folketinget har stemt for, at Danmark sender skibe, fly og soldater til farlig mission i Syrien.

Annonce

Mens de danske soldater langsomt bliver trukket tilbage fra Afghanistan, venter der nu en ny opgave i Syrien.

Et flertal i Folketinget har torsdag vedtaget, at Danmark skal bidrage med skibe, transportfly og soldater til fjernelse af Syriens kemiske våben.

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) erkender, at der er tale om en farlig mission. Særligt de knap 20 danske soldater, som skal agere beskyttelseshold inde i Syrien er udsat for risiko for kidnapninger og vejsidebomber.

Men Danmark kan ikke undslå sig opfordringen fra FN til at bidrage, mener Holger K. Nielsen:

- Alle partier i Folketinget er enige i, at det er vanskelig mission, men det er en væsentlig og en rigtig mission. Vi bidrager til en destruktionen af et af de største lagre af kemiske våben i verden, siger Holger K. Nielsen.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) kalder missionen for "en af de allervigtigste i verden lige nu".

- Opgaven går ud på at sikre, at det syriske regime ikke igen kan bruge kemiske våben mod den syriske befolkning, som det skete den 21. august, hvor mere end 400 børn og 1000 voksne blev dræbt, siger Nicolai Wammen og tilføjer:

- Det er ikke en nem eller risikofri opgave, men det er en vigtig opgave.

Ved andenbehandlingen af regeringens beslutningsforslag advarede Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen kraftigt imod at sende danske soldater ind i Syrien.

- De danske soldater får ikke støtte fra kampfly eller kampvogne. De skal gå patrulje i Damaskus side om side med Assads tropper.

- De er ikke beskyttet godt nok, selvom de går med de syriske tropper. De vil tværtimod være et militært mål, siger Søren Espersen.

Han fremhæver, at regeringen i beslutningsforslaget selv vurderer, at truslen for blandt andet kidnapninger og vejsidebomber er høj i Syrien.

Den danske mission har dog bred opbakning i Folketinget, hvor også Enhedslisten - der normalt er skeptisk over for militære missioner - bakker op. Partiets udenrigsordfører Christian Juhl (EL) siger:

- Vi mener, at krigene i Irak og Afghanistan var udsigtsløse. Her kan vi gøre en forskel. Hvis vi har dygtige folk, som kan bidrage, hvorfor skal vi så ikke være med til at løse denne nedrustningsopgave, selvom det er en svær missionen, siger Christian Juhl.

Trods kritikken fra DF glæder Holger K. Nielsen sig over, at der er et bredt flertal bag missionen.

- På trods af vanskelighederne mener vi, at det er en opgave, verdenssamfundet ikke kan undslå sig. Ingen kan pege på realistiske alternativer til denne mission, siger Holger K. Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce