Annonce
Danmark

Danmark sender hold til Hubei for at hjælpe danskere hjem

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Udenrigsministeriet vil sende et hold til virusramt provins for at hjælpe danskere med at komme hjem.

Danmark sender et hold til den kinesiske Hubei-provins for at hjælpe danskere i området i forbindelse med udbruddet af coronavirus.

Det oplyser Udenrigsministeriet på et pressemøde onsdag.

Udenrigsministeriet vil dermed give danskere, der opholder sig i området, mulighed for at komme hjem til Danmark.

- Helt konkret er et udrykkerhold fra ambassaden i Beijing på vej til Wuhan. De skal hjælpe danskere med at komme hjem til Danmark, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han tilføjer, at holdet ventes at ankomme til området torsdag aften lokal tid.

Udenrigsministeriets Borgerservice har onsdag eftermiddag også valgt at ændre rejsevejledningen for Kina.

Det betyder, at alle rejser til provinsen Hubei nu frarådes.

Ændringen i rejsevejledningen kommer, efter at flere luftfartsselskaber har indstillet flyvninger til og fra Kina.

Virussen har hidtil kostet flere end 130 mennesker livet i Kina. Samtidig er omkring 6000 smittet med virussen.

Den menes at stamme fra den kinesiske millionby Wuhan, men har i løbet af de seneste uger spredt sig til en række lande.

Kort inden Udenrigsministeriets pressemøde blev det første tilfælde af smitten registreret i Norden, da en kinesisk rejsende blev konstateret smittet i Finland.

Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er der i øjeblikket 21 borgere i området, der enten er danskere eller har dansk opholdstilladelse. Flere af dem er børn.

Udenrigsministeriet bekræfter, at cirka halvdelen af dem gerne vil hjem til Danmark.

Når de vender hjem til Danmark, vil der stå et beredskab klar til at tage imod dem.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

- Vores dygtige sundhedspersonale vil stå klar til at sikre, at hver af de hjemvendte får en individuel, konkret vurdering og får tilbudt det, de har behov for, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en skriftlig kommentar.

- Vi håber for alle, at det først og fremmest er en tur hjem - men skulle der blive behov for det, står vores specialister klar, tilføjer han.

Modtagelsen vil ske i koordination mellem de forskellige myndigheder og to specialiserede afdelinger på Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital.

Sandsynligheden for, at danskere vil være smittet i forbindelse med rejseaktivitet i området, er fortsat lav. Samtidig er risikoen for smittespredning i Danmark meget lav. Det vurderer Statens Serum Institut.

Tirsdag blev en dansk mand, der havde været i området, undersøgt for smitte på Aarhus Universitetshospital.

Testresultater viste dog sent tirsdag aften, at manden ikke var smittet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce