Annonce
Kultur

Danmark kan rende med to Oscars

Lone Scherfigs engelsksprogede "An Education" er blandt de 10 nominerede til en Oscar i kategorien bedste film i 2009.

De nominerede til årets Oscar-uddeling blev afsløret tirsdag eftermiddag. To danske film er med i slutspurten om de eftertragtede priser.

Den 7. marts kan blive en stor dag for dansk film. Den dag bliver der nemlig uddelt gyldne Oscar-statuetter i Kodak Theatre i Hollywood. Og to danske film er nomineret.

Lone Scherfig er som den første danske instruktør nogensinde nomineret i kategorien "Bedste film". Det er hun for sin engelsksprogede film "An Education".

Også den danske dokumentarfilm "Burma VJ", der er instrueret af Andreas Østergaard og produceret af Lise Lense-Møller, kan løbe med en Oscar. Den er nomineret i kategorien "Bedste dokumentar"

Lone Scherfigs film er ude i hård konkurrence. Hele ti film er i år nomineret i "bedste film"-kategorien. Blandt de øvrige er blandt andet Quentin Tarantinos "Inglorious Basterds", krigsfilmen "The Hurt Locker" og Coen-brødrenes "a Serious Man".

Og så er der den store favorit. Det tredimensionelle fremtidseventyr "Avatar" af "Titanic"-instruktør James Cameron. Filmen har netop slået alle rekorder og er den film, der har tjent flest penge ind nogensinde.

"Avatar" er i øvrigt nomineret i hele ni forskellige kategorier. Blandt andet er James Cameron nomineret til en Oscar i kategorien "Bedste instruktør".

Blandt de øvrige nomineringer finder man i de store kategorier blandt andet George Clooney, Jeff Bridges og Morgan Freeman, der er nomineret som bedste skuespiller.

Blandt kvinderne er det blandt andet Helen Mirren og Sandra Bullock, der har chancen for at løbe med en Oscar.

Alle de nominerede kan ses på Oscar-hjemmesiden oscar.go.com.

Annonce
Lone Scherfig, der her står mellem skuespillerne Dominic Cooper og Carey Mulligan, har instrueret den Oscarnominerede film: An Education.
George Clooney er blandt de nomirede som bedste skuespiller.
Morgan Freemand er blandt de nomirede som bedste skuespiller.
Helen Mirren er blandt de nomirede som bedste skuespillerinde.
Sandra Bullock er blandt de nomirede som bedste skuespillerinde.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce