Danske virksomheder ved for lidt om websalg til udlandet, og mange har ikke kapacitet til at komme i gang. Det kan rådgivning ændre på, mener branchedirektør hos Dansk Industri.
DANMARK: Mere og mere handel foregår på nettet, og hvis danske virksomheder vil følge med udviklingen, er de nødt til i højere grad at eksportere via websalg.
Det slår Annette Falberg fast. Hun er branchedirektør for Dansk Industri Handel, og hun forklarer, at de danske virksomheder er nødt til at udbyde deres varer der, hvor kunderne er. Og de er i stigende grad på nettet.
- Vi ved, at indkøberne rundt omkring i Europa og også i Danmark har mest lyst til at købe varer på nettet. Man skal se dem som forbrugere, der er på job. Det vil sige, at hvis vores virksomheder ikke sælger deres produkter på nettet, bliver de ikke fundet, og så får de ikke ordren, forklarer Annette Falberg.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at kun to procent af de danske virksomheders omsætning kommer fra nethandel til udlandet i 2017, og at det er på samme niveau i 2016.
Annette Falberg mener, der er flere årsager til, at det ser sådan ud.
SMV:Digital
SMV:Digital er et tilbud til små og mellemstore danske virksomheder, som skal være med til at hjælpe deres digitale omstilling på vej.Regeringen har afsat 10 millioner kroner til programmet i 2018 og 20 millioner kroner årligt i 2019 til 2021. Målet er at give virksomhederne en "brugervenlig, digital adgang, som imødekommer den enkelte virksomheds individuelle behov".
Som en del af SMV:Digital bliver der etableret et e-handelscenter i Erhvervsministeriet, som i samarbejde med Udenrigsministeriet skal fremme danske små og mellemstore virksomheders brug af e-handel.
E-handelscentret kommer blandt andet til at tilbyde tilskud til rådgivning omkring e-handel og e-eksport.
SMV:Digital rummer også mulighed for tilskud til privat rådgivning omkring virksomhedernes digitale muligheder, for sparring mellem små og mellemstore virksomheder, der er mindre digitale med virksomheder, der er mere avanceret digitale.
Programmet giver også mulighed for at styrke ledernes kompetencer på områder gennem mentorordninger og netværk.
Mangler viden og indsigt
Når de danske virksomheder halter bagud på e-eksport, handler det blandt andet om, at det kan være en uoverskuelig og ressourcekrævende opgave at gå i gang med.
- Det er en omsiggribende ting at etablere en webshop til eksport, fordi man skal være opmærksom på jura, på hvilken logistikpartner, man skal vælge, på betalingsformidling og om der er nogle specielle kulturer. Så én af udfordringerne handler om ressourcer og økonomi til at gå ud og lave et nyt website, siger Annette Falberg.
- Hvis man har en webshop i forvejen, skal man ikke starte helt forfra, når man skal ud til et nyt land, men der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på.
Nogle virksomheder vælger ikke at etablere egen webshop, men at sælge sine produkter på en online markedsplads som for eksempel Amazon. Det er mange virksomheder dog tilbageholdende med, fortæller Annette Falberg.
- Vi har lavet en analyse, der viser, at 50 procent af de adspurgte ikke har taget stilling til, hvad de skal mene om online markedspladser, og om det er noget, de har lyst til at prøve. Det tolker vi som om, de mangler viden og indsigt, siger hun.
- Uanset om det handler om at etablere en webshop eller at sælge via en online markedsplads, tyder det på, at virksomhederne mangler viden og ressourcer.
Men det kan det laves om på med et nyt e-handelscenter, som regeringen for nylig har bevilget penge til.
Skal fastholde eksport
For der er i høj grad brug for rådgivning, siger Annette Falberg.
- Det nye e-handelscenter, som bliver etableret nu, kan være en stor hjælp for virksomhederne, fordi de kan få individuel rådgivning. For det er det, der skal til, forklarer hun.
- De fleste virksomheder ved lidt om, hvad de gerne vil, de kender deres produkt, og mange gange kender de også markederne, men de mangler det sidste step for at komme ud over grænserne. Det kan individuel rådgivning hjælpe dem med.
Det er absolut nødvendigt, at de danske virksomheder satser mere på eksport via nethandel.
- Man skal se det i den kontekst, at mere og mere handel bliver digital, og så skal vores eksportvirksomheder også blive mere digitale, og det er kun for at kunne fastholde den eksport, vi har i dag, siger hun.
- Men tænk, hvis det kunne føre til mere vækst og øge eksporten. Det ville være fantastisk.