Annonce
Fyn

Danmark er klar til at rejse flere hyper-datacentre

Den irske byggekoncert M+W er hovedentreprenør på Apple-byggeriet i Viborg og gav et oplæg på konferencen om potentialet i den danske datacenter industri. Han kom bl.a. med sine betragtninger om, hvilke muligheder danske leverandører kan stå overfor. Foto: Kurt Henriksen

Danmark vil kunne rumme fire til seks datacentre, lyder vurderingen fra konference i brancheforeningen Datacenter Industrien. Men der ligger udfordringer undervejs.

Annonce

Teknologi: Danmark er klar til at løfte etablering af flere hyper-datacentre. Kapaciteten i Danmark vil være fire-seks centre, og de multinationale datavirksomheder kan trygt kigge i retning mod Danmark. Det var konklusionen på en konference om potientialet i den danske datacenterindustri hos Cowi i Odense forleden.

- Vi er rustet til at møde de krav, de store udbydere stiller, men skal vi udnytte potentialet til fulde, så skal vi netværke og stå sammen for at lægge pres på politikerne i forhold til at få de optimale betingelser for branchen, siger Thomas Volder, adm. direktør for Coromatic og formand for den nystiftede branceforening Datacenter Industrien, som var vært for konferencen.

Nødvendigt netværk

Branceforeningen Datacenter Industrien blev etableret for 30. marts med base i Viborg.Viborg og Odense kommuner stiftede foreningen i samarbejde med Cowi, APC Schneider, Cormatic, GlobalConnect, Grundfos og Njord advokatfirma.

Cowi var tirsdag vært for den første konference i branceforeningen, som selv indbydes til at deltage i konferencer både nationalt og internationalt.

læs mere på datacenterindustrien.dk.

Annonce

Øjne på Danmark

Kølige temperaturer, Europas højeste forsyningssikkerhed, god plads og et smidigt offentligt system. Fire gode grunde til at internationale virksomheder som Facebook og Apple og flere med dem har rettet øjnene mod Danmark til deres hyper-datacentre.

I Viborg er Apple godt i gang med opførelsen af sit datacenter, mens Facebook har meldt ud, at Tietgenbyen i Odense skal være hjemsted for deres danske datacenter. I Fredericia er et endnu ukendt selskab på vej, og i Aabenrå tegner sig også interesse for at etablere et hyper-datacenter.

Annonce

Øje for rivalerne

Ud over Facebook og Apple i Danmark har Google etableret datacenter i Finland, Facebook yderligere et datacenter i Luleå i Sverige, hvor også Amazon samler datakraft. Set i det store perspektiv er der tale om små brikker og arealmæssigt er de fem centre samlet i et areal, der svarer til staten Virginia i USA.

- Så det er vigtigt, at vi gør opmærksomme på de muligheder, der er for at placere sig i Danmark, og vi skal være opmærksomme på, hvordan vores rivaler agerer, sagde markedschef i Cowi Joakim Petersen, der ser hyper-datacentrene som en attraktiv forretningsmodel, der vil vokse i de kommende år.

Aktuelt ser han Danmark udfordret af, at den svenske regering har sænket energiafgifterne. Det kan være af afgørende betydning, når der er tale om de stærkt strømslugende datapaneler.

Annonce

Arbejdsgrupper

Direktør for Datacenter Industrien Henrik Hansen ser branceforeningen som en mulighed for at påvirke beslutningstagerne i forhold til blandt andet energiafgifter og udnyttelse af datacentrenes store kapaciteter af overskudsvarme til fjernvarme til husstande.

- Vi har allerede nedsat en arbejdsgruppe i foreningen, som har fokus på overskudsvarme, og vi er klar til at etablere yderligere arbejdsgrupper i forhold til problemstillinger, vi eller medlemsvirksomhederne støder ind i, sagde Henrik Hansen.

Annonce

Milliarder på spil

En af de udfordringer entreprenørerne har skullet leve op til ved byggeriet af Apples datacenter i Viborg er de meget høje sikkerhedskrav.

- Det er helt afgørende, at sikkerheden under byggeriet er helt i top, og det har betydet, at vi gennemfører sikkerhedskurser for de underleverandører, vi har kontrakt med på pladsen. Kurserne bliver genopfrisket efter en lang weekend eller ferier, sagde David Delaney fra den irske hovedentreprenør M+W Group.

Han var ikke i tvivl om, at de danske virksomheder, som formår at få foden indenfor i de aktuelle datacenter-projekter vil stå med gode kort til det globale marked. Der er projekter til mange milliarder dollars i udsigt og særligt i Europa er forventningerne til investeringerne tårnhøje.

Annonce

Arbejdskraft

Det er en af Datacenter Industriens pointer, at leverandørerne i branchen skal klædes så godt på som muligt for at være med i spillet om de store investeringer. Det handler blandt andet om at kunne tilbyde arbejdskraft med de nødvendige kompetencer.

- Det er et marked, der udvikler sig med rekordfart, så der vil være behov for kurser og efteruddannelse, og måske skal man arbejde hen mod at uddanne særlige datacenter-ingeniører, sagde Henrik Hansen.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce