Annonce
Debat

Danmark er et samfund, ikke en fabrik

Højrefløjen, De Radikale og arbejdsgiverne synger igen i kor den gamle skingre vise om mangel på arbejdskraft. Deres begrænsede fantasi leder dem hver gang til nøjagtig samme krav om mere udenlandsk arbejdskraft, og åbenbart helst helt udenfor EU. Men Danmark er altså et samfund og ikke en fabrik. Vi kan ikke forvente altid og til enhver tid at kunne producere alt, eller levere enhver serviceydelse. Uansvarlige overspringshandlinger underminerer et samfund, som skal hænge sammen.

Vi skal løse disse udfordringer, som giver et langtidsholdbart samfund i stedet for tunnelsynet om mere og mere udenlandsk arbejdskraft.

Betydningen af dette såkaldte ”arbejdsudbud” er i øvrigt stærkt overdrevet, når det kommer til velstand i samfundet. Det vigtigste er, hvor effektivt vi faktisk producerer varer og ydelser. Det er produktiviteten, som driver velstanden fremad. Ja, der er steder og brancher med fuld beskæftigelse. Jeg synes, at det er en herlig situation.

Trods de gode tider er der fortsat mange ledige hænder og hoveder her i landet. Der er op mod 100.000 forsikrede ledige og jobparate kontanthjælpsmodtagere. Læg dertil lige så mange personer uden et arbejde, men som ønsker et. Desuden er der titusinder på deltid, som gerne vil have flere timer. Den største samfundsopgave er de cirka 70.000 mellem 15 og 29 år uden uddannelse og heller ikke i gang med en, der ikke har et arbejde.

Annonce

Mange seniorer hænger fast på arbejdsmarkedet med det yderste af neglene, lønmodtagere i tusindvis er godkendt til fleksjob, men kan ikke komme i gang, og mennesker med handicap møder alt for ofte lukkede døre og dårlige undskyldninger i virksomhederne. Mange virksomheder er desværre både socialt og beskæftigelsesmæssigt blinde som muldvarper.

Hvordan mon arbejdsgivernes evige jamren og klagesang over mangel på arbejdskraft lyder i ørerne på de 16.000 unge, som ikke kan finde en praktikplads? Tager vi bare halvdelen af alle 25-årige uden uddannelse og gør dem faglærte, stiger beskæftigelsen med 11.000. Dårligt arbejdsmiljø koster hvert år samfundet over 60 milliarder, og her ligger også masser af potentiel arbejdskraft. Sunde arbejdspladser giver mindre sygefravær. Flere med etnisk minoritetsbaggrund i uddannelse og job.

Vi skal løse disse udfordringer, som giver et langtidsholdbart samfund i stedet for tunnelsynet om mere og mere udenlandsk arbejdskraft. Selvfølgelig er udlændinge velkomne på danske arbejdspladser, hvis de i øvrigt behandles på lige fod med danskere.

Der er også særlige job, som det er helt nødvendigt at besætte med relevante udlændinge. Men arbejdsgiverne og højrefløjen satser på, at kvalificerede ansatte kommer flyvende som stegte duer ind på bordet fra udlandet. Det vil til gengæld være et kæmpesvigt over for de mange i Danmark, som kæmper for at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Usandsynlig uheldig dødsulykke: Ældre mand forsøgte at komme væk fra skinnerne - gik ud foran tog

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

GOG

Følg med live: GOG i den første europæiske hjemmekamp

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Knæk mere end cancer

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Snittet i halsen: Kvinde overfaldt ældre mand i hans hjem

Fyn

Du er inviteret: Mediehuse holder folkefest med politiske debatter, kendisser og god mad - 10 gange i træk

Annonce