Annonce
Sydfyn

Danmark dropper test af døde vildsvin af frygt for eksporten

I alt fem døde vildsvin er skyllet op på Ærøs kyst. Foto: Louise Nørup
Fem døde vildsvin er drevet i land på Ærø. Men myndighederne vil ikke teste dem for afrikansk svinepest. Skulle sygdommen blive konstateret, ville der nemlig blive lukket for eksporten

Svinepest: Først var der tale om to døde vildsvin, så tre. Men nu er det fem døde dyr, der er drevet i land på Ærø. Endnu et dødt vildsvin skulle drive rundt i havet med kurs mod øen. Det har en fisker observeret og indberettet til de danske myndigheder.

Fem døde vildsvin på én gang har dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen efter eget udsagn aldrig tidligere oplevet. Hans teori er, at dyrene kommer fra Tyskland eller Polen.

- Formentlig er de druknet under forsøget på at krydse et vandløb og så af strømmen ført over Østersøen til Ærø, siger han til SHZ.

Annonce
For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien.

Dyrlæge Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen

Biolog er forundret

De døde dyr bliver ikke undersøgt for afrikansk svinepest. Det erkender Fødevarestyrelsen helt åbent.

- For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien, forklarer Stig Mellergaard.

Biolog Morten Elmeros fra Aarhus Universitet er forundret.

- Jeg har ingen anelse om, hvorfor myndighederne ikke tjekker vildsvin for afrikansk svinepest. Det ville være det eneste logiske skridt for at få sikker viden om vildsvinene og deres sygdomme. Men åbenbart vil de hellere leve i uvished, lyder det fra Morten Elmeros.

Danmark er blandt verdens største producenter af svinekød. Ifølge magasinet Top Agrar blev der sidste år slagtet 18 millioner svin i landet og eksporten af svinekød satte sidste år rekord med en værdi på godt 28 milliarder kroner, viser tal fra Landbrug & Fødevarer.

Tyskerne tester

Skulle der blive konstateret svinepest i Danmark, ville hele denne eksport falde bort.

Syd for grænsen skal skal alle dødfundne vildsvin i Slesvig-Holsten testes.

- Det er den vigtigste metode til tidligt at opdage svinepest, siger Joschka Touré, der er talsmand for det slesvig-holstenske miljø- og landbrugsministerium.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce