Annonce
Læserbrev

Danmark bygger på tillid

Danmark bygger på tillid – sådan har det altid været, og sådan skal det være igen. Desværre har en lang række sager inde for det offentlige svækket danskernes tillid til, at de kan regne med, at alle lever op til den tillid, der er vist dem.

Det er nødvendigt, at det får alvorlige konsekvenser, når nogen bryder tilliden og handler groft uansvarligt på bekostning af os alle. For hvis tilliden forsvinder, så forsvinder ansvaret hos det enkelte menneske til at overholde reglerne. For hvis alle andre snyder, hvorfor skal jeg så ikke også gøre det? Hvorfor skal jeg betale min skat og opgive ekstra indtægter, hvis staten ser igennem fingre med, at Skat har udbetalt milliarder af kroner til udenlandske svindlere i den såkaldte udbyttesag? Hvorfor skal jeg tilbagebetale for meget udbetalt SU, hvis det kan lykkedes for en fuldmægtig i Socialstyrelsen i den såkaldte Britta Nielsen-sag at svindle sig til 117 mio. kr.? Hvorfor skal jeg lade være med at stjæle fra min arbejdsplads, når det tilsyneladende kan lykkes for en medarbejder i Forsvaret at få betalt 1,74 mio. kroner til ombygning af sit hus.

Senest har vi set to sager, hvor der er mistanke om svindel af offentlige midler. En betroet medarbejder fra Sygehus Lillebælt i Region Syddanmark har angiveligt udnyttet et hul til mulig svindel i millionklassen, og hos Statens Serum Institut er deres administrerende direktør fritaget for tjeneste, efter mistanke om at der har været uregelmæssigheder i instituttets administration af forskeres særaftaler.

Kendetegnende for alle sagerne er, at det offentlige kontrolapparat ikke er godt nok. Derfor er det nødvendigt, at offentlige myndigheder gør alt hvad de kan for at minimere snyd og svindel mest muligt. Hvordan kan det f.eks. være at det ifølge Rigsrevisionen, i sagen fra Forsvaret, er den samme person, som bevilliger og udbetaler penge. Det går ikke. Det skal laves om.

De mange eksempler på snyd og svindel gør, at det er nødvendigt med en bred undersøgelse af, hvordan offentlige myndigheder forvalter borgernes penge. Derfor har Venstre foreslået, at Statsministeren sætter sig i spidsen for at indkalde alle partier i Folketinget til forhandlinger, så vi kan finde de nødvendige ressourcer til at komme svindlen til livs.

Det er en balance. For samtidig med at vi ønsker mere kontrol, så er mange offentligt ansatte ved at bukke under for et stadigt stigende krav om indberetning og kontrol, som betyder, at i stedet for at passe deres arbejde, så går tiden med at udfylde blanketter og skrivelser, som skal sikre, at alt går rigtigt til.

Vi skal have genskabt tilliden, derfor skal der slås hårdt ned, når snyd og svindel bliver opdaget. Der må ikke ses igennem fingre med det. Hård konsekvens er den bedste medicin for at undgå, at andre falder i og lader sig lokke til at forsøde tilværelsen med penge, der ikke er deres egne. Det skylder vi skatteborgerne, og det skylder vi alle de dygtige medarbejdere i det offentlige, som hver dag udfører deres arbejde med dygtighed og ærlighed. Kun på den måde kan vi få genskabt den tillid, der er en grundstenen i vores samfund.

Annonce
Lars Christian Lilleholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Operationssygeplejerskerne på de fynske sygehuse strejker

1995 Samtlige operationsafdelinger på de fynske sygehuse samt syge- og hjemmeplejen i Nyborg og Svendborg bliver strejkemål for sygeplejerskerne. Det meddelte Dansk Sygeplejeråd, da det udsendte strejkevarsel. Strejken kan træde i kraft 1. april og omfatter 340 af de 5000 fynske sygeplejersker. Der opretholdes nødberedskaber på sygehusene til akutte patienter, så i første række vil en eventuel strejke gå ud over ventelisterne. I kommunerne mangler sygeplejerskerne endnu at forhandle med Kommunernes Landsforening om nødberedskabet. Næstformand i Fynskredsen af Dansk Sygeplejeråd, Bo Smith, forventer, at smertestillende indsprøjtninger og insulin fortsat vil blive givet af sygeplejersker. 1970 Der er nogle svenskere, som gnider sig i hænderne for tiden. De står bag et kædebrevssystem, der har mange fynske deltagere. Systemet er ulovligt, men udsigten til at få 10.200 kroner for en beskeden indsats får dog mange mennesker til at se stort på den kendsgerning. Juridisk sidestilles kædebreve med offentlig indsamling. De eneste sikre vindere er de personer, som har sat svikmøllen i gang. De modtager 15 kroner hver gang en ny deltager melder sig. Pengene skal sendes til en postboks i Sverige, og fynske postkontorer har særdeles mange breve at ekspedere til den adresse. Politiet har ikke adgang til at kontrollere pengeforsendelser med mindre, at der foreligger en dommerkendelse. 1945 Ølproduktionen vil fra marts blive nedskåret med 55 procent af produktionen sidste år. Der er tale om en frivillig overenskomst mellem danske bryggerier indbyrdes. Direktør Marstand-Svendsen, Albani Bryggerierne, oplyser, at man har fået ganske bestemte retningslinjer for brændsels- og elektricitetsforbruget, der reduceres til henholdsvis 75 og 65 procent af forbruget i fjor. Bryggerierne i Odense har dog heldigvis en del øl på lager, og man er i disse dage i færd med at sende ekstraforsyninger ud til både købmænd og restauratører i den udstrækning, at der kan skaffes flasker. Dermed håber Albani, at overgangen ikke bliver alt for brat for kunderne, når nedskæringen træder i kraft til marts.

Annonce