Annonce
Erhverv

Daniel er fuld af naturlige fiduser: - Ved at sætte et fuglebad frem kan man faktisk fordoble antallet af fugle i haven

Daniel Sørensen har dedikeret et helt rum til friluftslivet hjemme i Veflinge. Her er alt, hvad friluftshjertet begærer. Foto: Dorthe Wolff
Som barn rendte han altid rundt på Margårds arealer og kendte hver en rævegrav i området. Imens vennerne gik op i at spille fodbold, samlede 10-årige Daniel på fjer. I dag lever han af at vise og fortælle om den nordfynske natur, og det vil han nu skrue endnu mere op for. Vi har besøgt Daniel Sørensen i hans "hurlumhej-hus" i Veflinge.

Veflinge: - Jeg kan jo bare ikke lade være, lyder det fra Daniel Sørensen, da han sidder ved bord- og bænkesættet i haven.

En due nærmer sig med rolige skridt på havefliserne ved siden af.

- Ja, vi har en del fugle i haven, siger han og peger rundt mod nogle af havens fuglekasser.

Annonce

- Vi har også en tam solsort og en bogfinke. Ved bare at sætte et simpelt fuglebad frem i haven kan man faktisk fordoble antallet af fugle i ens have.

Daniel Sørensen ved, hvad han taler om. Han blev i 2007 uddannet friluftsvejleder på Viborg Seminariet. Siden har han arbejdet med naturvejledning for institutioner, skoler, ungdomsskoler med mere, både freelance og fra 2014 som kommunal naturvejleder på Nordfyn.

I 2019 stoppede han i den kommunale stilling, fordi der gik "for meget skrivebord og for mange store projekter i den". Daniel befinder sig nemlig bedst i den fri natur. Og så vil han rigtig gerne fortælle om den, derude i skov og krat. Det er det, han slet ikke kan lade være med.

Fiskede i voldgraven

Som barn voksede han op på Margård gods' 600 hektar jord, hvor han brugte al fritiden på at klatre i træer, bygge huler, tage med på jagt, fiske i å og voldgrav og inspicere dyrelivet.

- Jeg kendte hver en rævegrav, grævlingegrav og musvågerede i området.

Hvor vennerne mest havde interesse i fodbold, var Daniel Sørensens helt store interesse at samle på fjer.

Daniel Sørensens have er fyldt med hyggelige hjørner og kroge, som her, hvor det hjemmebyggede legehus med skiltet "Hr. Grævling" har fået sin plads. Foto: Dorthe Wolff

I dag bor han seks kilometer derfra, på et væsentligt mindre landsted.

Et sted, der med hans egne ord efterhånden er blevet indrettet som et hurlumhej-hus med en tilhørende have, som børnenes legekammerater har svært ved at forlade, når forældrene kommer for at slutte dagens legeaftale.

Det forstår man godt. I et hjørne af haven står en hjemmebygget shelter, i et andet hjørne et legehus, der tydeligvis ikke er hentet i Jem og Fix. Der er også køkkenhave, brændeskur, gynger, bålplads og et gammelt støbejernskomfur til brødbagning foran shelteren.

Indendøre er der et værksted med alverdens redskaber og arbejdsplads til både store og små.

Annonce

Viking, tingfinder eller biolog

- Det fede ved at bo her er, at når de kommer i tanke om noget legetøj, de gerne vil have, så går de bare ind og bygger det, fortæller han og viser en "satellit" frem, som hans tiårige datter for nyligt byggede ud ad af en gammel metaldetektor, en router og forskellige andre dimser.

I haven er der - selvfølgelig - også et ildsted med mulighed for at lave mad over bål. Foto: Dorthe Wolff

Hun gør sig allerede tanker om en karriere, der ikke er - helt - afsondret fra farens arbejdsliv. Der bliver nemlig drømt om at være viking eller tingfinder. Måske biolog.

For nyligt afsluttede Daniel Sørensen en "ærefrygtindgydende" opgave. Han var nemlig blevet bedt om, med afsæt i Nordfyn, at skrive en naturbiologidel til Trap Danmarks sjette udgave af Danmarksatlasset. Med det afleveret kan han nu zoome ind på et nyt kapitel i sit arbejde som selvstændig naturformidler.

Annonce

Relanchering

I foråret var Daniel Sørensen nemlig på et iværksætterkursus for turismebaserede virksomheder.

- Jeg har aldrig været på iværksætterkursus før, men det var simpelthen så inspirerende og vildt spændende. Det gav mig inspiration til, hvordan jeg kan gøre nogle ting bedre.

Her, i værkstedet, er der plads til, at både store og små kan folde sig kreativt ud. Foto: Dorthe Wolff

For eksempel lukkede Daniel Sørensen sin hjemmeside ned i tre uger for at "lave den helt om", og så har han relancheret nogle af sine gamle ture med nye emner, ligesom han også har stykket helt nye ture sammen til hvem, der måtte have interesse for en tur med den vaskeægte, nordfynske naturvejleder.


Jeg har fået overvældende meget i kalenderen på den her side af sommerferien, og det gik egentlig rimeligt stærkt.

Daniel Sørensen, VærUde


Nyt er det for eksempel, at han byder på både guidede vandre- og cykelture ved Flyvesandet sommeren over med "fantastisk fede historier", som de færreste kender, om hekse, en af Danmarks første inddæmninger, kæmpe stenalderbopladser og nedlagte kirker.

Annonce

Overfældende kalender

Og foreløbigt tegner det godt for naturvejlederens relancherede foretagende VærUde.

- Jeg har fået overvældende meget i kalenderen på den her side af sommerferien, og det gik egentlig rimeligt stærkt.

I sine fem år som kommunal naturvejleder lavede Daniel Sørensen mere end 260 arrangementer med mere end 8.000 deltagere. - Al den erfaring gav virkelig hård på brystet. Foto: Dorthe Wolff

Det drejer sig for eksempel om aftaler med ungdomsskolen, AOF og et samarbejde med Dallund Slot, hvor han skal ud og fortælle om slottets historie, for naturformidleren er nemlig også "vildt kulturhistorie-interesseret".

- Og jeg kunne rigtig godt tænke mig flere af den slags samarbejde. Det kunne også være andre, hoteller eller hvad ved jeg, som har en eller anden kundekreds med behov for en times eller halvanden times mødebreak eller et sjovt indslag med friluftsliv.

Annonce

Kender alle naturperler

Daniel Sørensen har et kæmpe kendskab til alle Nordfyns naturperler, og han brænder for formidlingen af dem alle sammen.

- De ræve- og grævlingegrave, som jeg kendte hver og en af som barn, kender jeg stadig i dag. Og jeg tjekker dem stadig for at se, om der er noget i. Jeg synes bare, at naturen er så spændende og fascinerende, og jeg vil gerne dele det hele med både børn og voksne.

Haven rummer naturligvis også en hjemmebygget shelter. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Navne

Mængder af kolde øl, festival bag vinbutik og jobskifte

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Erhverv

Trods slagsmål med NCC om TBT Tower: 600 lejemål giver Togt et stort overskud

Annonce